62 de detectivi particulari acreditați!

1

  • În Argeș



Ai suspiciuni în privința fidelității partenerului, vrei să afli ce anturaj are copilul tău, bănuiești că angajații vând informații din firma ta, sunt numai câteva dintre investigațiile particulare pe care le poate face un detectiv. În județul Argeș sunt atestați 62 de detectivi particulari care pot demara investigații în căutarea adevărului. În prezent se depun cereri pentru ei care doresc să urmeze o carieră de detectiv particular.


Din anul 2003 când meseria de detectiv a devenit o profesie liberală în România, au apărut diverși investigatori particulari și firme cunoscute în acest domeniu. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, din anul 2005 până în prezent, au fost atestaţi 62 de detectivi particulari. Aceștia sunt supuşi controlului activităţii specifice de către poliţişti anume desemnaţi din cadrul I.G.P.R., cu avizul Ministerului Public. În toţi acești ani, un singur detectiv a fost amendat, o dată, pe motiv că deşi făcea o investigație pentru un client, nu avea o convenție încheiată cu acesta. A fost sancţionat cu 500 lei. În județul nostru nu au existat cazuri în care să fie anulate atestate, pentru încălcarea normelor de conduită profesională și a reglementărilor legale, şi nici situaţi în care vreun detectiv particular să îşi retragă atestatul.
Un investigator, amendat!
Au existat colaborări în cadrul cărora, în urma activităților întreprinse de detectivi particulari din județul nostru, au fost demarate anchete. „Inspectoratul de Poliție Județean Argeș colaborează cu detectivii particulari, conform art. 14 lit. D şi art. 15 lit. C şi D din Legea 329/2003”, declara Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş. Concret, detectivii au obligaţia să comunice datele și informațiile solicitate de procuror sau de instanța de judecată, pentru soluționarea unor cauze penale, ceea ce s-a şi întâmplat.
Îi găsesc pe soţii infideli!
În funcţie de cazuri, tarifele practicate de detectivi pentru filaj pot fi de la 50 la 300 lei pe oră. Pentru investigaţii private preţul poate ajunge la 25.000 lei într-un caz de complexitate mare, în mod normal tariful fiind de la 350 la 2000 lei pentru caz. Iată ce cazuri pot investiga detectivii particulari. „ Detectivul particular este persoana atestată în condiţiile legii şi care, fără să aducă atingere dreptului la viaţă intimă, familială şi privată ori altor drepturi şi libertăţi fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfăşoară activităţi specifice de investigare, referitoare la: conduita şi moralitatea publică a unei persoane; date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potenţială parteneră într-o afacere; persoanele dispărute de la domiciliu; bunurile care fac obiectul unor litigii de natură civilă sau penală înstrăinate în scopul prejudicierii intereselor unei părţi în proces; asigurarea protecţiei împotriva scurgerii unor informaţii din sfera vieţii private sau a activităţii agenţilor economici care doresc să păstreze confidenţialitatea acestora”, potrivit legii 329/2003.
Un nou examen pentru atestat
Luna viitoare va fi organizat un nou examen pentru cei care doresc să devină detectivi particular. „În data de 12 martie a.c., orele 10.00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, se va susţine examenul pentru obţinerea atestatului de detectiv particular. Persoanele interesate de obţinerea atestatului de detectiv particular pot depune la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, până la data de 26 februarie a.c. inclusiv, dosarele personale întocmite conform art. 5 şi 6 din Legea nr. 329/2003, cu completările aduse prin O.U.G. nr. 41/28.06.2016, în vederea susţinerii examenului care va avea loc în data de 12 martie a.c., orele 10.00 la sediul instituţiei, anunţă IPJ Argeş. Relaţii suplimentare pot fi obţinute de la subcomisar de poliţie Pielmuș Gabriel, la numărul de telefon 0248/607000, interior 20161”, anunţă IPJ Argeş. M.Sandu