Sume înregistrate eronat şi salarii plătite nelegal

0

A fost făcut public raportul Curţii de Conturi privind auditul efectuat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Argeş, acolo unde au fost depistate mai multe nereguli. În raportul pe anul 2018 se arată că inspectorii au găsit sume înregistrate eronat în evidenţele contabile, salarii plătite nelegal. De asemenea, bunuri de inventar au fost trecute în alt cont faţă de cel legal. DGASPC Argeş a precizat în răspunsul adresat Curierului zilei că toate aceste nereguli depistate de Curtea de Conturi au fost remediate.
Potrivit raportului Curţii de Conturi pe anul 2018, la DGASPC Argeş: ”Au fost înregistrate eronat în contabilitate și raportate prin Bilanțul încheiat la 31.12.2018, active fixe în valoare totală de 59.712.107 lei, reprezentând terenuri și clădiri aflate în domeniul public al județului Argeș primite în administrare de DGASPC Argeș, contrar prevederilor legale, potrivit cărora bunurile din domeniul public primite în administrare se înregistrează în evidența extracontabilă a ­entității, respectiv în contul 803 – „Active fixe și obiecte de inventar primite în folosință”.
Plăţi nelegale
Inspectorii au descoperit că au plăti ilegal salarii „ Au fost efectuate plăți nelegale, în perioada 01.05.2018–31.12.2018, în sumă de 20.158 de lei, reprezentând contravaloarea drepturilor salariale din categoria sumelor compensatorii cu caracter tranzitoriu acordate unor ­angajați ai entității, peste nivelul prevăzut de reglementările aplicabile în intervalul menționat. În timpul misiunii de audit, ordonatorul de credite, prin personalul de specialitate din cadrul entității, a procedat la stabilirea întinderii prejudiciului adus bugetului entității prin plățile nelegale efectuate, operațiune din care a rezultat că au fost acordate cu încălcarea prevederilor legale, drepturi salariale brute în sumă totală de 20.158 lei, din care 11.586 lei drepturi salariale nete plătite necuvenit și 8.572 lei contribuții şi impozit datorate de angajat și contribuții sociale datorate de angajator, pentru care au fost calculate majorări de întârziere, potrivit prevederilor art. 73^1 din Legea finanțelor publice nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare (1% pe lună), până la data auditului, 28.02.2019, în sumă totală de 721 de lei, rezultând un prejudiciu total de 20.879 de lei. (…) Au fost efectuate plăți nelegale în sumă de 28.512 lei, reprezentând drepturi salariale care exced nivelului reglementat de prevederile legale în vigoare în perioada auditată, acordate unui număr de 5 salariați încadrați în centrele/complexele fără personalitate juridică din subordinea DGASPC Argeș, urmare a încadrării eronate a acestora pe funcții prevăzute în Anexa nr. VIII, Capitolul II lit. A IV b) – „Nomenclatorul și ierarhia funcțiilor din administrația publică locală – funcții de execuție pe grade și trepte profesionale”, deși aceste funcții sunt prevăzute în Anexa VIII lit. B – „Alte unități bugetare de subordonare centrală și locală precum și din compartimentele de contabilitate, financiar, aprovizionare și investiții” și Anexa VIII lit. C – „Alte funcții comune din sectorul bugetar” (…) Au fost efectuate plăți nelegale în sumă de 28.512 lei, reprezentând drepturi salariale, care exced nivelului reglementat de prevederile legale în vigoare în perioada auditată, acordate unui număr de 5 salariați încadrați în centrele/complexele fără personalitate juridică din subordinea DGASPC Argeș, urmare încadrării eronate a acestora pe funcții (…)”.
Toate situaţiile au fost remediate
„În legătură cu cererea dumneavoastră de a ne exprima opinia referitor la Raportul Curții de Conturi, actualizat la 29 ianuarie 2020, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș face următoarele precizări: Urmare a Deciziei nr.1/25.03.2019, a Curții de Conturi Argeș, prin care s-au dispus o serie de măsuri privind înlăturarea deficiențelor constatate și consemnate în raportul de audit la care facem referire, încheiat în urma acțiunii de audit financiar desfășurat la instituția noastră, vă comunicăm că au fost luate o serie de măsuri. Dintre acestea enumerăm următoarele:Toate sumele și situațiile la care se face referire în raportul mai sus menționat, fac obiectul unor corecții contabile, majoritatea situațiilor relatate fiind soluționate, chiar în timpul desfășurării controlului efectuat de Curtea de Conturi. Toate situațiile despre care se vorbește în acest raport sunt doar o evidență în alte conturi bancare (…)Ținând cont de aceste aspecte, suntem în măsură să vă informăm că toate situațiile abordate în Raportul Curții de Conturi au fost remediate, din punct de vedere contabil, fapt demonstrat și de Raportul de follow-up, privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi a României, încheiat la data de 12.12.2019”, a transmis Biroul de Presă al DGASPC Argeş redacţiei noastre. M.Sandu