- Din 16-mi se va juca în sistem grupe de câte 4
Cupa României ar urma să-și schimbe formatul din următorul sezon. Astfel, FRF vrea să facă din Cupă o competiție mai atractivă, începând cu 16-imile de finală, atunci când intră și echipele din Liga 1.
Din câte se pare, în noul format, echipele din Liga 2 ar urma să aibă parte de meciuri tari, mergându-se pe grupe de câte patru echipe. Această structură optimizată a Cupei României își propune să aducă mai mulți spectatori pe stadioane, o creștere a audiențelor tv, a veniturilor din sponsorizări și un nivel de joc mai bun. De asemenea, un obiectiv este și acela ca noul sistem să răspundă mai bine modificărilor din calendarul național și internațional”, este planul șefilor FRF. Așadar, din 16-imile de finală, echipele de Liga 1 ar urma să fie repartizate în grupe de câte patru formații, împreună cu echipele venite din ligile inferioare. Astfel, va fi un format asemănător cu cel din Champions League, Europa League și Conference League, dar diferit de cum arată Cupele în țările tari din Europa. „În urma colectării de date, care va continua și în următoarea perioadă, prin întâlniri cu deținătorii drepturilor TV, cu reprezentanți ai cluburilor din Liga 1, Liga 2, Liga 3, AJF, AFAN, cu sponsori și suporteri, va rezulta un nou format al competiției”, a anunțat FRF. În acest sezon, competiția nu a fost cu adevărat o miză pentru FCSB și CFR Cluj, Rapid a fost învinsă surprinzător la Timișoara, iar în semifinale au ajuns echipe care pot să ajungă în play-out-ul Ligii 1, precum Sepsi și FC Argeș.
Partener, firma care a modelat formatul UCL și Europa League
Reprezentanții Hypercube, partenerul FRF în proiectul care își propune implementarea unui nou sistem competițional în Cupa României, au contribuit la modelarea formatelor UCL și Europa League, EURO 2016 și ale campionatelor din Țările de Jos, Belgia, Portugalia, Norvegia, Danemarca, Austria, Elveția. Pornind de la feedbackul pozitiv primit de la participanți și în urma analizării tuturor datelor colectate și a celor care urmează să mai fie furnizate de departamentul competiții FRF, olandezii vor genera simulări pentru a putea estima impactul implementării unui nou format competițional. Întâlnirile vor continua în ianuarie și februarie 2022, când ar urma să fie livrată și o formă finală a proiectului aprobat în ședința Comitetului Executiv din 3 noiembrie 2021. Structura optimizată a Cupei României în baza căreia ar urma să se desfășoare viitoarele ediții își propune să aducă mai mulți spectatori pe stadioane, o creștere a audiențelor tv, a veniturilor din sponsorizări și un nivel de joc mai bun, fiind, în același timp, ușor de adaptat la modificările din calendarul național și internațional. S.M.