Monturi pentru pescuitul crapului pe apă rece”

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Monturi pentru pescuitul crapului pe apă rece”. Informaţiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, campion național, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai renumite site-uri de pescuit. Monturile pe care le vom pescui în perioadele reci le vom alege desigur în funcție de crapii pe care îi urmărim și tipul apei pe care pescuim.

5.1. Montura cu momitor

De departe cea mai populară montură în sezonul rece este montura cu momitor. Ușor de realizat și extrem de eficientă, montura cu momitor reprezintă soluția ideală pentru partidele scurte în care ne dorim un pescuit de atracție. Pe arcul momitor putem pune mai multe tipuri de nadă: groundbait, mămăligă, pelete sau pastă de boilies. Un aspect important al pescuitului cu momitor îl constituie timpii de schimbare a lansetelor. Momitorul funcționează atât timp cât avem nadă lângă momeala de cârlig. De aceea, timpii de schimbare ai lansetelor, nu ar trebui să depășească 1-2 ore. De regulă atunci când pescuim cu momitor în sezonul rece, mizăm pe un pescuit de intercepție. Practic singura nadă ce ajunge în apă este cea care cade de pe momitor. De aceea, nu este recomandat să scoatem lansetele rar. Ducând nadă în permanență avem toate șansele să atragem atenția crapilor și să ne bucurăm de trăsături. Forfacele pe care le atașăm acestor monturi vor fi unele scurte, de aprox. 5-10 cm, iar cârligele de dimensiuni reduse, nr. 8-10, mai rar apelându-se la cârlige nr. 6. Firele de forfac ideale sunt cele textile, de diametre reduse: 0.10 – 0.16 mm.

5.2. Montura cu plumb striat

Plumbul striat poate fi folosit doar în combinație cu pastă de boilies sau pelete umectate. Va trebui să avem grijă să nimerim consistența potrivită a nadelor. Nu ne dorim ca nada să cadă la impactul cu apa, dar nici să o rămână prea mult timp pe plumb. Un pont excelent în cazul acestor monturi, este învelirea momelii de cârlig în pasta de boilies pentru a genera un plus de atracție, oferit de norișorul ce se formează lângă momeală. Forfacele folosite sunt cele similare monturii cu momitor (5-10 cm).

5.3. Montura cu punga PVA

Montura cu pungă PVA este o montură nouă pentru pescarii români, dar care a devenit destul de utilizată datorită faptului că prinde bine într-o sferă largă de scenarii. Dacă discutăm despre pescuitul cu pungi PVA în sezonul rece, punga prezintă marele avantaj de a avea nadă lângă momeala de cârlig. Putem crește gradul de atractivitate al pungii PVA prin introducerea unui lichid nutritiv cu ajutorul unei seringi. Referitor la forface, sunt ideale cele scurte de până în 10 cm, principiul fiind același precum în cazul momitorului și al plumbului striat și anume: faptul că momeala trebuie să fie plasată cât mai aproape de nadă.

5.4. Montura cu plumb

Monturile cu plumb indiferent de tip: in-line, cu plumb pierdut sau helicopter se adresează mai degrabă pescuitului la boilies. În sezonul rece aceste monturi nu sunt tocmai cele mai utilizate, dar pot da rezultate pe anumite tipuri de apă. De exemplu, pe un carpodrom cu densitate ridicată, dacă crapii se hrănesc destul de intens, monturile cu plumb pot fi foarte productive. În cazul în care urmărim obținerea unui plus de atracție putem atașa de cârlig un săculeț pva cu diferite tipuri de nadă: groundbait, pelete sau boilies spart. Lungimea forfacelor și tipul firelor de forfac (texil sau fluorocarbon) diferă în funcție de specificul fiecărei monturi: in line – 10-16 cm, plumb pierdut – 15–25 cm și helicopter – 14-22 cm. Lungimea și mărimea cârligelor vor fi în funcție de dimensiunea momelilor de cârlig. Astfel o momeală mai mare va necesita un cârlig pe măsură și un rig mai scurt, iar în cazul momelilor mici vom proceda invers, rig mai scurt și cârlige ceva mai mici.

Strategii de pescuit pe apă rece

Strategiile de pescuit pe care le vom face în sezonul rece vor fi în funcție de un cumul de factori, ce a fost enumerat în acest articol. Pe lângă localizare, specificul apei, densitatea crapilor preferințele acestora, durata partidei și informațiile provenite de la alți pescari vom trece pe listă evoluția prognozei meteo. Vremea ne influențează partidele pe tot parcursul anului. În sezonul rece, crapii fiind ceva mai sensibili, vor reacționa destul de prompt în ce privește schimbările temperaturilor.
Sunt de evitat partidele planificate în zilele în care vremea se află în răcire, iar la mare căutare sunt cele aflate la polul opus și anume când temperaturile sunt mult mai plăcute. Despre durata partidei de pescuit am vorbit destul de puțin, așa că revin cu o mică detaliere a acestui subiect. Personal, în partidele scurte de o zi (aprox. 8-12 ore) mizez întotdeauna pe un pescuit de intercepție cu momitoare, bazat pe atracție. Momelile mici (papanele) și nadele fine sunt principalele „arme” pentru a scoate crapii la lumină.
În partidele mai lungi de 12 ore, situația se schimbă. De regulă, încep tot cu momitoare, plumbi striați sau pungi pva. Motivul este unul simplu și anume identificarea zonelor ‚’fierbinți” în care crapii mănâncă. Odată identificate aceste locuri, dacă trăsăturile continuă, plusez cu o mică nădire destul de restrânsă. În funcție de răspunsul ulterior al peștilor, nădirea poate continua sau nu. Dacă totul decurge conform planului, trec pe monturi cu plumb și boilies pentru a încerca o oarecare selecție a crapilor.
De subliniat că în cazul pescuitului pe apă rece nu există reguli fixe. Am întânit partide în care peștii se hrăneau excelent pe boiliesuri tari de 20 mm în mijlocul iernii, dar și unele în care abia îi păcăleai cu un pop-up de 6 mm și un cârlig nr. 12 legat cu fir subțire, mai degrabă dedicat pescuitului la feeder. Totul este să fim deschiși în permanență la schimbări și să fim foarte atenți la semnele din jurul nostru.

Echipamentul necesar pentru pescuitul pe apă rece

Partidele efectuate pe finalul toamnei, iarna sau primăvara devreme necesită un echipament pe măsură. Pe lângă cel destinat peștilor, va trebui să ne asigurăm că vom avea parte de tot confortul termic atunci când ne aflăm pe malul apei.
În materie de îmbrăcăminte sunt recomandate costumele de iarnă, costumele termice pentru corp, șosetele termo, căciucile groase șamd. În ce privește încălțămintea, bocancii impermeabili nu ar trebui să lipsească.
Dacă dorim să petrecem o noapte sau câteva nopți pe malul apei, încălzitorul de cort sau aeroterma sunt necesare, indiferent că ne vom caza la cort sau într-o căsuță pusă la dispoziție de administrație. Fac excepție căsuțele ce dispun de încălzire termică proprie, fiind totuși destul de rare pe bălțile de la noi din țară.
Sunt un pescar ce pune foarte mare accent pe confortul termic în anotimpurile reci. Am răcit destul de des în urma partidelor de pescuit și de aceea consider că ar trebui să ne gândim la acest aspect destul de bine și să ne pregătim adecvat.

Concluzii

Pescuitul la crap pe apă rece nu este un pescuit tocmai comod, dar poate oferi satisfacții deosebite. Adesea s-au prins crapi capitali în condiții nu tocmai prielnice, motiv pentru care o parte din pescari adoră partidele efectuate în anotimpurile reci. Inclusiv Claudiu Popa de la Claumar a afirmat destul de des că preferă partidele pe vreme rece, deoarece atunci cresc șansele de a te întâlni cu un nou record. Explicația ar fi următoarea: crapii de talie mică / medie sunt mai puțini activi, iar procesul de selecție poate fi astfel scurtat și să ajungem la crapii mari mult mai repede. ■M.D.