- Judeţul Argeş tranzitat de sute de refugiaţi
Sute de maşini cu cetăţeni ucraineni tranzitează judeţul nostru, pe DN 7, mergând către ieşirea din ţară spre Ungaria. Obosiţi, cu maşinile pline de bagaje şi copii, refugiaţii au poveşti impresionante. Au lăsat în urma loc case, rude, prieteni şi încearcă să ajungă în Italia, Austria, Germania, cât mai departe de război. Cu toate acestea au puterea să zâmbească!
Ieri, poliţiştii argeşeni au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere pe DN 7. La aceasta au participat polițiști argeșeni din structurile rutiere, luptători pentru acțiuni speciale, echipa canină cu câinele de urmă, Serviciul pentru Imigrări Argeș, dar și reprezentanți ai altor instituții cu atribuții în domeniul controlului transportului rutier – Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Argeș și Registrul Auto Român. Oamenii legii au oprit în trafic, printre altele, şi maşini cu cetăţeni ucraineni, oferindu-le ceai şi cafea. Cei care au discutat cu oamenii legii au povestit cutremuraţi ce au lăsat în urmă.
Trezit din somn de bombardament
Un şofer ucrainean, care dorea să ajungă în Italia cu copilul şi soţia a spus că s-a trezit, din somn, dimineaţa la ora 5,00 când casa în care locuia a fost lovită în timpul unui bombardament. Toţi din familie au scăpat teferi, dar încă mai aud în minte zgomotul puternic şi nici nu cred că nu vor reuşi să-l uite vreodată. Au strâns în grabă câteva lucruri şi au plecat la drum. Un drum lung, obositor, dar care îi duce spre libertate şi pace! Sperau să ajungă cu bine la destinaţie.
Aveau puterea să zâmbească
Zeci de maşini cu numere de Ucraina, trec oră de oră prin judeţ. Pline cu saci, cu alimente, haine şi diverse produse, cu copii îngrămădiţi în spate peste bagaje, refugiaţii se îndreaptă către Vama Nădlac. „ Sunt obosiţiţi, supăraţi că au lăsat tot ce au avut în urmă, dar cu toate acestea au puterea să zâmbească. Ne povesteau, oarecum resemnaţi prin ce au trecut. Avem de învăţat de la ei!”, spunea Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş, după acţiune. Refugiaţii fug în Italia, Austria, Germania. În maşinile care tranzitează judeţul sunt în general femei şi copii, dar şi bărbaţi care au reuşit să părăsească ţara fiind scutiţi de recrutare. Poveştile lor i-au impresionat pe poliţişti.
Au scris în limba ucraineană pe paharele de cafea
Oamenii legii l-au oferit cafea şi ceai refugiaţilor opriţi în trafic. Pe paharele cu băuturi calde, poliţiştii au scris în limba ucraineană şi în limba engleză: „ Nu conduceţi dacă sunteţi obosiţi”. Una dinte şoferiţele oprite în trafic le-a spus oamenilor legii că este impresionată de solidaritatea românilor. „ A zis că s-au bucurat de mult ajutor în România şi că, nimeni nu s-a ocupat de ei ca-n România. Ne-a arătat o bancnotă de 10 euro ce-i fusese dată de un român după ce a trecut vama. Avea lacrimi în ochi când povestea”, a mai spus Mădălina Epure, despre ucraineanca ce ţinea bancnota norocoasă ca pe un talisman.
Imagini din iad
Unii dintre refugiaţi le-au arătat oamenilor legii imagini din oraşele natale, distruse de bombardamente. De asemenea, aveau fotografii cu casele lor distruse. Păstrau în telefon poze cu blocuri distruse de rachete, cu case în flăcări după ce au fost lovite de bombe şi cu şosele pline de gropi de la tancuri şi explozii. De asemenea aveau ca amintire, fotografii cu rămăşiţe ale aparatelor de zbor ruseşti doborâte de ucraineni. Aceste imagini nu-i vor lăsat niciodată să uite că au scăpat cu viaţă dintr-un adevărat iad! M.S.