Ieri au fost afişate primele rezultate la examenul de Bacalaureat, sesiunea din vară 2022. Înainte de contestaţii, nu a fost înregistrată nicio medie de 10 deşi pe discipline au fost multe note maxime. Cea mai mare medie a fost de 9,96, a unui elev de la Colegiul Naţional Alexandru Odobescu. Procentul de promovare din acest an este mai mare ca cel de anul trecut, fiind de 73, 45%.
Ministerul Educației a publicat ieri, 27 iunie 2022, pe site-ul dedicat (bacalaureat.edu.ro) rezultatele la probele examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022. Rezultatele au fost afișate atât pe pagina web, cât și în centrele de examen, prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților, aşa cum prevede Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR. „Rata cumulată de promovare (înainte de contestații) în județul Argeș este de 73.45% La nivelul județului Argeș nu s-a înregistrat nicio medie de 10.
Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:
• 5 elevi au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
• 147 elevi au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului;
• 207 elevi au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.
Contestațiile pot fi depuse/transmise astăzi, 27 iunie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele înregistrate după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate vineri, 1 iulie.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
• recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
• susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
• obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.” a transmis ISJ Argeş.
În acest an, promovabilitatea la Bacalaureat a fost cea mai bună din ultimii 12 ani. Ministrul Educației, Ѕorin Cîmpeanu, a pus acest fapt pe seama subiectelor, care au fost corect calibrate. 73,3% din candidați au promovat examenul maturității., potrivit Edupedu.ro.
Opt judeţe din ţară nu au nicio medie maximă
În Argeş, cea mai mare medie, înainte de cotestaţii este 9,96, a unui elev de la Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu” Piteşti, urmată de media 9,93 a unui elev de la Colegiul Naţional Dinicu Golescu Câmpulung, două medii de 9,9 tot de la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” Câmpulung şi o medie de 9,88 a unui elev de la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” Piteşti. Sunt opt judeţe din ţară în care nu s-a obţinut nicio medie de 10, printre acestea numărându-se şi Argeşul. În Bucureşti sunt 30 de medii de 10, înainte de contestaţii, pe locul doi situându-se judeţul Prahova cu 15 medii de 10, urmat de Vâlcea şi Galaţi unde au fost câte 9 medii de 10, Cluj şi Iaşi cu câte 8 medii de 10.
Rata de promovare mai mare ca anul trecut
Chiar dacă nu sunt medii de 10, ne putem mândri cu faptul că a crescut rata de promovare, faţă de anul trecut, anul acesta fiind de 73,45%. În anul 2021, în judeţul nostru, rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2021, după soluționarea contestațiilor, a fost de 71,73%, mai mare ca media pe țară (69,8%). Anul trecut au fost patru medii de 10, obţinute de două eleve de la Colegiul Național „I.C. Brătianu” Pitești, una de la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Pitești și alta de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” Câmpulung.