Brexit – datele cheie ale ieșirii Marii Britanii din UE

0

Ar trebui să ştiţi

Marea Britanie urmează să părăsească UE vineri, 31 ianuarie.
Ce se va întâmpla cu românii din UK după Brexit?

La mai bine de 3 ani de când Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, a venit ziua in ca­re acest lucru va deveni realitatea celor peste 50.000 de argeșeni care au ales să trăiască și să muncească în Re­gat. Numărătoarea inversă a ajuns la final, însă acor­dul prevede și o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020. C.Zilei

După toate amânările datelor de retragere si toate discuțiile interminabile despre când, cum și dacă ar trebui să se realizeze ieșirea din Uniune, săptamâna finală a sosit.
Cine rămâne și cine pleacă?
Argeşenii, asemenea tuturor cetățenilor din Uniune, trebuie sa aibă „reședința legală în statul gazdă la data retragerii Regatului Unit, în conformitate cu legislația UE privind libera circulație a cetățenilor UE”, informează Comisia Europeana.
De asemenea, acordul de retragere (Brexit) nu necesită prezența fizică în Marea Britanie la momentul retragerii, atâta timp cât absența temporară nu afectează dreptul de ședere.
In cazul miilor de argeșeni plecați la muncă in Marea Britanie, situația nu va diferi de cea actuală. Cei care au contract de munca își vor continua activitatea. Drepturile de ședere și de muncă nu vor fi afectate de Brexit. Dupa ce se acumulează 5 ani de rezidență legală in Marea Britanie, se va putea solicita actualizarea statutului la unul permanent, care oferă mai multe drepturi şi o mai bună protecție.
Argeșenii care au plecat în Marea Britanie înainte de 31 ianuarie vor avea dreptul, ca și înainte de această dată, să stea in țara gazdă timp de 6 luni, perioadă în care trebuie sa-si găsească un loc de muncă. După timpul permis pentru găsirea unui loc de muncă fie ramân, dacă au reușit să se angajeze, fie vor fi nevoiți sa se întoarcă in țară.
Cei care își stabilesc reședința legală în UK până la această dată, precum și membrii de familie ai acestora, vor putea să locuiască in Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după Brexit.
Aceste drepturi vor fi garantate în baza obținerii statutului „settled” sau „pre-settled”, în urma unei cereri online, parte a procedurii simplificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.