Încă 3 cazuri de pestă, în Argeş

0

Şi acestea au fost confirmate în fonduri de vânătoare
În total se ajunge la 13 focare în judeţ, neînchise
Noul director al DSVSA, Sorin Sorescu ne-a transmis ce măsuri vor fi luate

În judeţul nostru au mai apărut trei focare de Pestă Porcină Africană, în fondurile de vânătoa­re. S.M.
Două cazuri au fost deja confirmate de DSVSA Argeş, iar un al treilea, se rezuma ieri dimineaţă la un buletin de suspiciune, însă din informaţiile primite de la DSV, nu s-a mai întâm­plat să fie până acum suspiciune şi apoi să nu se confirme. În total, cu cele trei cazuri de ieri, se va ajunge la 10 focare în mediul silvic (9 pe fon­duri de vânătoare şi unul la un complex vânăto­resc) şi trei în gospodării sau ferme (2 la fermele din Slobozia şi unul la Davideşti). Conform noului director al Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Sorin Sorescu, cele trei fonduri de vânătoare unde sunt focarele sunt 26 Rădeşti, 10 Mălureni şi 35 Râncaciov. „Sunt 3 fonduri de vânătoare. Avem două confirmări şi un buletin de suspiciune. Dar, din experienţă, vă spun că nu s-a întâmplat până acum să fie suspiciune şi apoi să nu se confirme. Trebuiesc luate măsurile care se impun de fiecare în parte, fondul de vânătoare, administratorii lui, noi DSV şi celelalte autorităţi. Sunt aceleaşi măsuri care s-au aplicat de când a apărut pesta în Argeş. Trebuie o supraveghere a fondului, adică să ucidă toţi mistreţii, dar să respecte normele când fac acest lucru, la pândă şi nu cu câinii, sau altfel pentru că există riscul să-i împrăştie şi să fugă… Asta este evoluţia pestei, sursa PPA tot din fondurile de vânătoare este, pentru că dacă ne amintim bine, tot aşa a apărut şi a noi în ţară, prin mistreţii care au venit din Ucraina. Aşa şi prin păsări, prin corbii care mănâncă din leşuri, o pot face acum dintr-un porc infestat şi apoi să mănânce dintr-unul care nu are, în altă parte şi să îi transmită virusul. Până acum avem în Argeş 7 focare, 6 în fonduri de vânătoare şi 1 la un complex vânătoresc, plus cele trei de care v-am spus la început, toate doar la porci mistreţi. Mai sunt şi două focare în locaţii comerciale, la firmele din Slobozia… s-au stins acolo focarele, însă nu pot fi închise, din cauza bolii care există în judeţul vecin, în Dâmboviţa, adică în apropiere. Plus încă un focar la Davideşti“, ne-a spus şeful DSV Argeş.
Arşi sau îngropaţi
Aşadar, în următoarea perioadă vânătorii din Argeş vor intra în acţiune pe cele trei fonduri, având misiunea să vâneze mistreţii din zonă. Porcilor vânaţi li se fac analizele şi dacă se confirmă pestă la ei se distrug prin ardere, iar dacă nu se confirmă pestă pot fi consumaţi în incintă, dacă nu, trebuie îngropaţi.
Noul director al DSVSA Argeş este de luni Sorin Sorescu, cel care l-a înlocuit în funcţie pe Daniel Lupu, ieşit la pensie. Sorescu a fost până acum director adjunct în cadrul direcţiei. „Din 27 sunt pe noua funcţie. E mai greu… este o funcţie responsabilă, cum era de altfel şi înainte. Până acum însă, munca era împărţită, pentru că era un director adjunct, eu acum fac şi munca de director şi cea de director adjunct. Avem însă un colectiv foarte bun, colegii ştiu ce au de făcut. Mai vreau însă să lucrăm la modalităţile de abordare. Eu sunt mai mult pe prevenţie decât pe aplicarea contravenţiilor…“, ne-a spus noul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.