Pescuit la boilies primăvara

0

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptă­mână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai; tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În acest material vă prezen­tăm „Pescuitul la boilies primăvara“. Informaţiile sunt oferite de Alex Matea, un tânăr pescar de crap, din noul val, campion naţional la 22 de ani cu lotul Nexgen. Autor al mai multor articole şi teste cu produse de pescuit, realizator de emisiuni la postul Fishing&huntingtv, Alex a reuşit în scurta perioadă de când pescuieşte să dobândească destulă experienţă din care să împărtăşească şi pescarilor aflaţi la început de drum. M.D.

Este clar că în cazul partidelor scurte, cea mai eficienta metodă este cea prin care folosim momitoare şi momeli flotante. Dacă stăm mai mult de 12 ore pe malul lacului, boiliesul s-ar putea să fie o variantă mai bună. Pentru că apa este rece, dispersia şi dizolvarea boiliesurilor este puţin mai lentă. Aşa că ori va fi nevoie să acceleram acest proces, prin dipuirea în prealabil cu un lichid nutritiv (precum cele din gama WLC Tournament) a boiliesurilor cu care nădim sau a momelilor de cârlig, ori va trebui să alegem un boilies proaspăt rulat.
Cum ştim dacă boiliesurile folosite sunt proaspete
Un boilies solubil realizat de curând este mai moale şi are o textură ceva mai elastică, iar dizolvarea lui în apă va fi mai rapida. Aroma lui este mai pregnanta, mai pronunţată, iar interiorul unei solubile proaspete este asemănător miezului de pâine, maleabil. Un boilies tare, proaspăt, trebuie să fie puţin gumat la exterior, cu un miros destul de puternic, care este accentuat în momentul în care îl introducem în apă şi începe să elimine din lichidele nutritive din conţinutul lui. În acelaşi timp, fie că vorbim de unul fiert ori solubil, un boilies realizat recent va fi mult mai atractiv pentru crapi, îndeosebi în perioada rece, deoarece toate ingredientele vor lucra şi se vor dispersa mult mai bine în apă.
Momelile de cârlig
Primăvara, ciortanii vor fi primii care vor ieşi la masă, iar dacă vom dori să scăpam puţin de ei şi să încercam să îi selectam, atunci o varianta poate fi folosirea unor solubile la cârlig, în locul momelilor flotante. Totuşi, dacă ar fi să aleg între o solubilă simplă şi un pop-up, aş alege un snowman. Prefer această combinaţie, mai ales primăvara, pentru că îmi place că pe lângă un impact vizual dat de pop-up, să uşurez puţin şi momeala. Astfel combinaţiile de solubile ori tari de dimensiuni mici, 16-14 mm cu pop-upuri de 8-10 mm sunt variante pe care le aleg destul de des. În prima partidă realizată din acest an, am ales să merg pe gama de boilies Frankfurter de la WLC, atât pentru profilul puţin mai picant dar şi pentru aroma pregnantă de cârnat pe care o are. De-a lungul timpului am observat că în perioada rece, Frankfurter este o alegere care dă rezultate destul de bune.
Tipul şi cantitatea de boilies
Dacă petrec undeva la 24h pe malul apei, folosesc exclusiv solubile. Primăvara, nădirile pe care le fac sunt de obicei din săculeţul pva/momitor, ori cel mult din lansarea cu cobra a unor solubile de 20mm pe lângă momeala de cârlig. Dacă distanţele unde lansăm sunt ceva mai îndepărtate, putem folosi şi câteva mâini de solubile de 24mm, însă trebuie luat în calcul faptul că timpul de dizolvarea pentru ele se va mări faţă de cele de 20mm cu câteva ore. Cantitatea de boilies folosit într-o partida este raportată de obicei la numărul de trăsături. De obicei, cu cât avem mai multe trăsături, folosim mai mult boilies, cel puţin boilies de cârlig. Primăvara, daca ne aflăm pe o zona pe care stau crapi, şi nu una pe care ei tranzitează, atunci putem să prindem mulţi crapi, doar folosind momelile de cârlig şi un mic sac pva. Folosim o cantitate mai mare de boilies, pentru a face peştii să nu plece din zonă. Însă dacă ei stau acolo, nu trebuie să dăm mai mult de câteva cobre. Astfel, cred că o cantitate de aproximativ 3-4 kg de solubile, este mai mult decât suficientă pentru o sesiune de primăvara, de aproximativ 30 de ore. Eu unul la prima partida de pescuit, de pe Balta Lazăr, nu am avut mai mult de 4 kg de solubile WLC Frankfurter pentru 48 de ore. Dacă pentru primele partide de pescuit ale anului alegem să folosim boiliesuri, atunci consider că trebuie să ţinem cont de ceea ce am menţionat mai sus. Asta dacă dorim să avem o partida reuşită şi să prindem macar câţiva ciortanei.
Cum se prepară nada
Primăvara, partidele de pescuit sunt scurte şi trebuie să facem totul că la carte pentru a avea parte de câteva trăsături. Apa este destul de rece, iar nada pe care o realizam trebuie să lucreze perfect în apă pentru a atrage crapii care şi aşa sunt destul de amorţiţi. Este clar pentru toată lumea că în primele partide ale sezonului, momitoarele şi nada vie sunt elemente absolut necesare pentru a avea o partida reuşită. Imediat după dezgheţ, crapii vor caută proteina animală pentru a acoperii golul format în perioada de “hibernare”. Considerăm că o nadă pe bază de făină de peşte este cea mai bună variantă la început de sezon. Astfel, v-am schiţat mai jos cum ne-am prepara noi nada pentru începutul sezonului:
1. Groundbait
Alegerea unui groundbait care să conţină faină de peşte şi să nu aibă o granulaţie foarte mare. Cu cât granulaţia este mai mică, cu atât vă fi mai bine legată pe momitor şi nu se va desface la impactul cu apa. Nada WLC Crap Tournament este una ce se aseamănă cu mixul de boilies, conţinând în acelaşi timp Robin Red, făina de peşte dar şi făinuri din cereale care ajută la o colare mai uşoară.
2. Nada vie
Viermuşii ori libelulele sunt printre cele mai bune nade ori momeli la începutul de sezon. Crapii caută proteina animală iar pe lângă conţinutul de făina de peşte din nadă, puţini viermi ori larve de libelule vor face nada şi mai atractivă.
3. Apa fiartă/caldă
La început de sezon, apa lacurilor are o temperatură care nu depăşeşte de obicei 5-8 grade, iar legarea nadei cu o apa atât de rece este destul de greu de realizat. Chiar dacă nada noastră nu va conţine particule mari, făinurile trebuie să se umfle puţin pentru a avea o consistenţă buna. Cea mai bună variantă este ca apa cu care preparăm nada să fie caldă sau fierbinte. Dacă nu avem un mini aragaz pentru a încălzi apa, atunci putem lua de acasă apă într-un termos.
4. Lichid Nutritiv
Pentru ca nada să aibă un miros mai pregnant şi mai pronunţat, considerăm adăugarea de lichide nutritive foarte bune în perioada rece. Pentru a avea o dispersie mai buna în apa vă recomandăm să nu folosiţi sirop de porumb. Apa caldă amestecată cu puţin lichid nutritiv este de ajuns atât pentru a lega nada cât şi pentru a da un profil nutritiv mai pregnant. Am amestecat cu apă caldă aproximativ 100 ml de lichid nutritiv WLC SPP pentru aproximativ 2 kg de nadă.
5. Puţină granulaţie
Pentru a avea câteva particule ceva mai mari în nadă, am adăugat viermii şi câteva mâini de pelete fishmeal de 4mm din aceeaşi gama SPP. După preferinţe, aici se mai poate adaugă porumb dulce ori alte pelete de dimensiuni mai mici. Aceasta este varianta de nadă pe care noi o recomandăm pentru începutul acestui sezon. Indiferent de lacul pe care mergem la pescuit, o nadă care păstrează paşii de mai sus, va prinde cu siguranţă crap când apa este rece. Puteţi realiza nada în orice combinaţie doriţi atâta timp cât ţineţi cont de aceste mici sfaturi care noi credem că vă vor fi de folos.