Vijelia a făcut dezastru

0
1

În zona Câmpulung

Iarna şi-a făcut apariţia ­­la început de februarie, ­dar nu oricum, cu vânt puter­nic, viscol, iar rezultatul ­­­a fost unul similar cu ce s-a întâmplat în 2005 – acoperişuri smulse, maşini distruse, arbori rupţi, blocaje pe drumurile judeţene.
Pentru a da o mână de ajutor oamenilor ale căror case sau bunuri au fost afectate, pompierii şi poliţiştii musceleni au intervenit în toate zonele unde au fost solicitaţi.
Primul incident la ora 18.00
Miercuri seara în jurul orei 18.00, la 112 s-a anunţat că la Gara din municipiul Câmpulung a căzut un brad şi a blocat intrarea. Spre locul indicat au plecat pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung cu o ­autospecială. Pompierii au intervenit şi au reuşit să elibereze zona de acces spre peron, destul de rapid. Intervenţiile abia se anunţau să înceapă, astfel că, până spre dimineaţă pompierii au intervenit în toată zona Muscel.
Cablurile electrice au blocat circulaţia
Circulaţia rutieră în intersecţia din cartierul Schei din Câmpulung a fost întreruptă mai bine de o oră pentru că un panou publicitar s-a rupt şi a picat peste cablurile de înaltă tensiune, smulgându-le din stâlpi. Angajaţii Electrica au oprit alimentarea cu energie electrică pe tronsoanele respective, apoi au putut ridica firele de pe carosabil, iar circulaţia rutieră s-a reluat. În zonă au fost echipaje ale Poliţiei Naţionale, dar şi ale Poliţiei Locale din Câmpulung.
Calea Măgurii din Câmpulung afectată de viscol
Un alt incident a fost semnalat la 112. Cablurile electrice s-au desprins şi atârnau periculos peste o casă. Oamenii au solicitat sprijin pentru ca scânteile electrice să nu producă vreun incendiu la imobilele din zonă.
Un microbuz cu călători blocat pe DN 72
În jurul orei 19.30 s-a solicitat sprijin pe DN 72, pe ruta Câmpulung – Cetăţeni. Aici, la graniţa dintre comunele Stoeneşti şi Cetăţeni, pe un tronson de circa 1 km, brazii şi bolovanii de pe versanţi au căzut pe carosabil, blocând astfel traficul rutier. Din fericire, doar acel microbuz cu călători a fost blocat în zona respectivă, însă nu s-au înregistrat victime şi nici microbuzul nu a fost avariat.
La faţa locului au pornit, pentru a-i ajuta pe oameni, echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, dar şi poliţiştii din comună.
Pompierii au reuşit cu greu să înlăture de pe carosabil circa 10 brazi de la prima zonă de blocaj, iar după acest prim pas, aceştia au pornit spre zona dinspre Cetăţeni care era blocată de bucăţi de stâncă.
Pe acest tronson de drum s-a lucrat ore bune, până spre dimineaţă, pentru a elibera carosabilului şi a-l reda circulaţiei. După mai multe ore s-a reluat circulaţia rutieră pe un singur fir, alternativ, iar până la ora 7.00 traficul se reluase complet.
La faţa locului a venit şi primarul de la Stoeneşti, Ion Marin, care a dat o mână de ajutor celor care se chinuiau să elibereze drumul.
Un alt brad a căzut în zona spitalului
Un alt incident s-a produs în apropierea spitalului din Câmpulung, unde un brad a cedat din cauza vântului puternic şi a căzut peste o maşină şi o casă din zonă. Pagubele au fost destul de importante şi aici, iar pentru degajarea zonei s-a intervenit cu un echipaj de la Detaşamentul de Pompieri Câmpulung. Cum solicitările erau din ce în ce mai multe, pompierii musceleni au fost sprijiniţi de colegii lor de la Detaşamentele de la Mioveni, Curtea de Argeş, Bradu.
Alt acoperiş căzut pe Brâncoveanu
În intersecţia de la fosta brutărie din Câmpulung, într-o zonă din imediata apropiere a Bulevardului Pardon, un acoperiş a picat chiar în intersecţie. Aici pompierii au fost solicitaţi să elibereze carosabilul, astfel ca circulaţia rutieră să se defăşoare în condiţii optime. Solictitarile nu s-au oprit – garduri smulse, ferestre sparte, cabluri smulse din stâlpi, atât electrice cât şi de televiziune, toate au pus Câmpulungul într-o stare de necesitate, mai ales că de pe la ora 21.00 cartiere întregi au rămas fără energie electrică, fiind şi în beznă şi în frig.
A zburat acoperişul în Vişoi!
La circa jumătate de oră de la primul incident, o altă intervenţie avea să îi pună pe pompieri pe drumuri, aceştia au fost solicitaţi în cartierul Vişoi la blocul D 7, unde o bucată de acoperiş de pe unul dintre blocuri s-a smuls şi a avariat două autoturisme.
Pagubele au fost destul de importante şi aici, iar după ce au strâns toate bucăţile de material care au zburat de pe bloc, pompierii au plecat mai departe. Erau solicitaţi în alt cartier al Câmpulungului. Un alt acoperiş a căzut peste maşinile din parcarea unor blocuri de pe strada Carpaţi, din cartierul Grui, iar o altă bucată stătea să se prăbuşească. Nu se încheiase incidentul din Grui, că la 112 s-a anunţat că este nevoie de intervenţia pompierilor la o nouă locaţie, pe strada Rahovei, situată în cealaltă parte a oraşului de la poalele Mateiaşului.
La blocul 3, tabla de pe jumătatea de acoperiş fusese smulsă şi atârna pe o laterală a blocului. Riscul ca aceasta să cadă şi să accidenteze grav vreun trecător era iminent.
Câteva localităţi au rămas fără energie electrică
Vântul puternic a afectat staţiile de alimentare cu energie electrică, astfel că mai multe comune din Muscel au rămas în beznă. Este vorba despre Bughea de Sus, Lereşti, Valea Mare Pravăţ, Mioarele, Stoeneşti, Cetăţeni, dar şi municipiul Câmpulung. Un bloc de pe strada Constantinescu din municipiu a rămas fără energie de la ora 18.00.
Scoala Albeştii de Muscel distrusă…
Acoperișul școlii gimnaziale nr. 1 Albeștii de Muscel a fost luat de pe instituția de învățământ în urma rafalelor de vânt. Două gospodării au fost distruse deoarece acoperișul de tablă s-a desprins şi a fost dus de vânt în curtea celor două case, în stradă dar și în curtea școlii. Proprietarii celor două locuințe s-au ales cu geamurile sparte la case, trăind o sperietură groaznică spre miezul nopții. Ne-au declarat că vuietul vântului le-a lăsat impresia de sfârșitul pământului. Acoperișul de tablă a fost reabilitat în anul 2007 de către autoritățile locale, școala fiind în administrarea primăriei. ,,Aseară în jurul orei 22.00 m-am deplasat la Câmpulung împreună cu fochistul școlii să cumpăr benzină pentru a asigura căldura cu ajutorul unui generator, iar când am revenit în școală căzuse coșul centralei termice, iar după miezul nopții s-a întâmplat nenorocirea. Tot acoperișul de tablă al clădirii a fost exfoliat, tabla ajungând prin curtea școlii, șoseaua principală şi pe casele vecinilor. Au fost afectate două proprietăți datorită căderii acoperișului școlii noastre și am rămas fără curent electric după ce au fost rupte cablurile. Nu am crezut că trăiesc așa ceva, nu m-am întâlnit niciodată cu o astfel de situație. A fost sfârșitul lumii. Am aflat spre dimineață de acest acoperiș pentru că noi toată noaptea nu am avut curent electric, am rămas fără baterie la telefon. După zeci de intervenții nu a venit nimeni de la CEZ să degajeze cablurile de electricitate care atârnă. Noaptea mi-am anunțat colegii diriginți să anunțe elevii că astăzi nu învățăm din cauza situației produse. Am solicitat ISJ-ului prin inspectorii teritoriali să fie școala închisă și vineri, până vom remedia problema. Nu am adunat acoperișul pentru că am așteptat să vină cineva de la Consiliu Județean Argeș să vadă dezastrul. Sperăm ca în două, trei zile să fie reluat procesul de învățământ. Acoperișul a fost reabilitat în anul 2007”, a declarat Bizon Marcelică, directorul școlii gimnaziale nr. 1 Albeștii de Muscel.
Şcoli din Argeş închise
De la conducerile instituţiilor de învăţământ din localităţile Vultureşti, Hârtieşti, Boteni, Stoeneşti, Cetăţeni, Ţiţeşti, Mihăeşti, Bălileşti, Lereşti, Mărăcineni, Mioarele, Albeştii de Muscel, s-au primit înştiinţări cum că instituţiile de învăţământ nu pot primi elevii în condiţiile optime desfăşurării cursurilor, astfel că joi şi probabil până la reabilitarea pagubelor produse de vijelie, cursurile sunt întrerupte. B.Radu

Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.