Ai 10 clase, dai de permis!

0

Modificări ale Codului Rutier

În ultima şedinţă, Guvernul PNL a dat o serie de ordonanţe de urgenţă, între acestea şi o modificare a Legii195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Potrivit noilor reglementări apar schimbări pentru circulaţia trotinetelor electrice, fiind introduse reguli noi pentru cei care le utilizează. OUG nu a fost însă publicată în Monitorul Oficial, ceea ce îseamană că nu poate intra în vigoare.
Ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost adoptată pe 4 februarie 2020, în ședința de fostului Guvern PNL.
Actul normativ stabilește că trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au vârsta de cel puţin 14 ani, transportul pasagerilor fiind interzis. De asemenea, reglementarea prevede că trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h (n.r aşadar nu pe autostrăzi, sau în afara localităţilor). Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Legea prevede şi că trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, iar circulația pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare este interzisă. Cum OUG nu a fost publicată în Monitorul Oficial, legea nu poate intra în vigoare.
Diabeticii au nevoie de avizul medicului
O altă modificare care va intra în vigoare de la 1 iulie 2020 după ce legea a fost promulgată de preşedinte va schimba regulile pentru viitori candidaţi care vor să se înscrie la şcoala de şoferi. Toţi cei care vor să obțină permisul, începând cu 2020, trebuie să fi absolvit, obligatoriu 10 clase și să facă dovada absolvirii. Această reglementare intră în vigoare de la 1 iulie 2020. Elevii care se vor înscrie la şcoala de şoferi din 2020 trebuie să prezinte în primul rând dovada că au absolvit zece clase după care vor putea depune dosarul pentru urmarea cursurilor în cadrul şcolii de şoferi.
Noua reglementare va intra în vigoare de la 1 iulie, iar oficialii speră astfel să scape de analfabeţi în trafic.
Asta după ce poliţiştii s-au confruntat des cu persoane care nu ştiau să scrie, dar care aveau permise de conducere. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.