Măștile și eficiența lor în sezonul gripal

0

Cât de bine ne protejează măștile chirurgicale împotriva virușilor?

Temându-se de viroze, din ce in ce mai multe persoane incearcă să se protejeze folosind măștile chirurgicale. Dar chiar ajuta la eliminarea riscurilor virale?
Simpla mască, cea care acoperă gura si nasul, este făcută din material subțire. Prin folosirea de către cadrele medicale, rolul ei inițial a fost acela de a proteja pacienții in timpul intervențiilor chirurgicale. Acest lucru funcționează numai dacă masca este schimbată regulat, la fiecare 2 ore.
Igiena mâinilor, factor important în viroze
Persoana care poartă masca se poate proteja împotriva infecțiilor într-o măsură limitată. Deși virusul intră de obicei în organism prin gură sau ochi, daca nu există răni deschise, mâinile joacă cel mai important rol în transportul virusului. Măștile chirurgicale, deși mai puțin eficiente în cazul protejării împotriva virușilor, funcționează ca un memento constant pentru a nu vă atinge nasul cu mâinile. De reținut că nu trebuie să vă atingeți nici ochii.
Măștile cu filtru, o soluție mai eficientă
Măștile cu filtru sunt mai eficiente deoarece au filtru și supapă de expirare. Ele sunt adesea folosite in medii cu praf sau cu aerosoli. Totuși, nu toate măștile din această categorie protejează împotriva virușilor, cele din categoria FFP-3, o clasă de protecție stabilită de Uniunea Europeană, fiind cele mai eficiente.
Cea mai bună protecție – nu uitați să vă spălați pe mâini
Toate maștile și ochelarii sunt de mic ajutor dacă sunt neglijate cele mai importante principii de igienă. De exemplu, dacă după o călătorie cu autobuzul, după un drum în supermarket, după o zi de muncă nu vă spălați mâinile înainte de a mânca, nicio mască nu vă poate proteja.
Din cauza numărului mare de îmbolnăviri la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu sfaturi utile pentru protejarea populației.
Când și cum utilizăm masca?
·Pentru persoanele sănătoase masca este necesară numai in cazul ingrijirii unei persoane suspecte sau infectate cu noul coronavirus sau cu virusul gripal
·Persoanele care tușesc sau strănută trebuie să poarte masca
·Maștile sunt eficiente numai in cazul utilizării in combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu alcool sau săpun și apă
·Persoanele care poartă mască trebuie să o aplice și să o înlăture în mod corect: înainte de a o pune, se spală mâinile corespunzător, apoi se acoperă nasul și gura cu masca, asigurându-se etanșarea pe suprafața feței. Se evită atingerea feței în timpul utilizării. De indată ce se umezește, masca trebuie înlocuită, iar pentru eliminare ea trebuie îndepărtată din spate, fără a atinge partea din față, imediat după ce ve fi aruncată la gunoi mâinile trebuie spălate cu alcool sau apă și săpun.
Sunt o barieră de contaminare!
Am discutat despre măştile de protecţie cu dr. Adrian Stoica, epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Acesta a precizat că deşi nu au o eficienţă de 100%, măştile trebuie purtate în special de persoanele bolnave. „Măştile sunt o barieră şi dinspre interior cât şi din extrerior, între nasul şi gura care pot fi sursa de contaminare şi cei din apropiere. Trebuie purtate după regulile făcute deja cunoscute, astfel încât să acopere şi nasul şi gura, să fie cu o anumită parte spre exterior (în funcţie de culoare după indicaţiile producătorului), trebuie să acopere şi bărbia. Purtarea acestora trebuie să fie de cel mult câteva ore după care va fi schimbată. Se va schimba mai des dacă se udă. Manevrarea măştii purtate se face doar prin şnururi, cu precauţii fără a o atinge şi după manevrare este indicată spălarea pe mâini. Se recomandă spălarea pe mâni cel puţin 20 de secunde, cu săpun iar dacă există, şi cu dezinfectant. Spălatul pe mâini trebuie să devină un obicei. La noi în ţară nu există recomandarea de a purta mască în mod curent. Persoanele care sunt bolnave sau care se tem de transmiterea virusului o pot purta atunci când merg în locuri aglomerate. Trebuie spus că nu au o eficacitate de 100%. Această mască obişnuită, accesibilă populaţiei, limitează transmiterea în proporţie variabilă în funcţie de modul în care sunt purtate sau de apropierea de sursele contaminate. Eu recomand persoanelor care prezintă simptomatologie a infecţiilor respiratorii să le poarte atunci când merg în locuri aglomerate, de exemplu, când sunt la medic şi se află în sala de aşteptare, în autobuz, în supermarketuri, sau la mall“, declara epidemiologul şef din cadrul DSP Argeş. M.S. C.Z.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.