Nădirea din cobră

0

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai; tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În acest material vă arătăm prezentăm „Nădirea din cobră“, dar şi cum trebuie abordată o partidă scurtă de pescuit la crap. Informaţiile sunt oferite de Alex Matea, unul dintre cei mai redutabili pescari de crap din România din noul val, realizator de emisiuni la postul Fishing&Hunting şi fondatorul proiectului Carp Stuff, proiect elaborat de către o echipă de pescari la crap ce doreşte să ofere pasionaţilor din acest domeniu informaţii cât mai clare, obiective şi fidele prin articole şi videoclipuri. Alex a devenit acum câţiva ani campion naţional, la doar 22 de ani, cu lotul Nexgen şi a dobândit destulă experienţă din care să împărtăşească şi pescarilor aflaţi la început de drum.
În ultimii ani pescuitul crapului a evoluat extraordinar de mult din punct de vedere al echipamentului. Evoluând echipamentele, a evoluat şi modul de a se pescui, dar mai ales distanţa la care se lansează. În urmă cu 10 ani erau foarte puţini pescari care reuşeau să depăşească distanţa de 100 de metri.
A urmat apoi revoluţia spombului cu care se poate nădi mult mai precis şi la distanţe mult mai mari decât cu racheta convenţională. Acum câţiva ani bastoanele de nădire au mai urcat un nivel, de la construcţia din plastic la cea din carbon, iar toate aceste modificări de echipament au făcut ca în ziua de azi să vezi mulţi pescari care reuşesc să lanseze şi să nădească la distanţe de peste 150 de metri.
Pe lângă folosirea spombului, care ajută mult la nădirea grupată la distanţe mari, bastoanele de nădire din carbon sunt în ziua de azi extrem de folositoare. Am avut ocazia să utilizez în ultima lună un baston de nădire nou, realizat de către băieţii de la Carp Finder care are ceva modificări în partea de construcţie şi care consider că ajută la o nădire ceva mai precisă. Mai jos am făcut o mică descriere a modurilor de nădire cu bastonul de nădire:
Nădirea extinsă
Această nădire este una care poate fi realizată de oricine a mai folosit un baston de nădire. Nu trebuie să ai o tehnică nemaipomenită şi poate fi eficientă atât în cazul unui pescuit aproape cât şi la distanţă. Avantajul principal al unei astfel de nădiri este faptul că boiliesurile sunt răsfirate pe o zonă mai mare. În acest mod, crapii trebuie să caute bilele şi să le culeagă pe rând pe o zonă mai mare, asta duce la o periodă mai lungă petrecută de către ei pe zona nădită. Această tehnică este foarte bună în cazul pescuitului după peşti mari, care sunt puţin mai reticenţi în cazul mormanelor de nadă. Funcţionează foarte bine pe carpodroame şi chiar mi-a adus de multe ori peşti mari într-o partidă.
Pont: În cazul în care alegeţi să faceţi această nădire cu boiliesuri solubile, atunci cea mai bună variantă ar fi nădirea constantă din oră în oră cu câteva boiliesuri pentru că în timp pe zona nădită să se afle dimensiuni variante, adică boiliesuri în diferite stadii de dizolvare. Dacă nădiţi, să spunem, cu 3 kg de solubile odată, atunci în mod sigur după 3 ore toate se vor dizolva la fel, lucru nu tocmai eficient.
Nădirea grupată
Acest tip de nădire este cea care cred că aduce trăsăturile cele mai rapide. Dacă doriţi o trăsătură rapidă, atunci 10, 15 boiliesuri tari sau solubile în apropierea monturii este varianta cea mai bună. Dacă alegem o nădire cu spombul, atunci această grupare este foarte uşor de făcut, punem clips pe lanseta cu care pescuim, măsuram firul, punem clips şi pe lanseta de nădire, lansăm montura, lansăm şi spombul, atingem clipsul şi automat totul se vă produce cam în acelaşi loc, însă aici totul depinde de tehnică şi de precizie. Degeaba punem spombul în clips, lanseta, dacă nu avem precizie şi nu reuşim să plasăm spombul exact în acelaşi loc în care am lansat şi montura. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul nădirii cu cobra, dacă nu avem tehnica şi precizie atunci nu vom putea nădi grupat. Bastonul de nădire creat de către cei de la Carp Finder are câteva caracteristici noi care îmbunătăţesc precizia, sau cel puţin în cazul meu aşa s-a întâmplat. Faptul că interiorul cobrei este finisat şi neted sporeşte acurateţea, mai ales atunci când nădim la distanţă mare. Găurile create de-a lungul corpului aduc aer în interior, împingând bila să iasă mai repede, ducând la un plus de distanţă în aruncare. Aceste modificări care par doar de design la prima vedere au fost aduse după mai multe teste, special pentru a îmbunătăţi performanţele produsului. Gaura de umplere de deasupra mânerului întărit cu folie Kevlar ajută la o nădire ceva mai rapidă, fiind extrem de folositoare atunci când vrem să nădim o cantitate mai mare de boiliesuri pe o anumită zonă. Aceste mici caracteristici pot ajuta atât dacă optăm pentru o nădire extinsa cât şi pentru una ceva mai grupată iar în pescuitul modern la crap consider că o “cobră” de carbon este absolut obligatorie în arsenalul de nădire al oricărui pescar.
Cum să abordezi o partidă de 12 ore!
În urma cu ceva timp am făcut o sesiune scurtă de pescuit alături de Gabi Subţirică pe lacul Tancăbeşti 2 cu scopul de a face un film cât se poate de tehnic legat de modul de abordare a unei partide scurte. Este destul de cunoscut faptul că lacul Tancăbeşti 2 este unul pe care se pescuieşte de obicei de dimineaţa până seara, unde pescarii contra unei taxe zilnice pot reţine şi o anumită cantitate de peşte. Astfel, prinderea mai multor crapi într-o periodă scurtă de timp este importantă. Amândoi am căzut de acord că cea mai bună variantă pentru a prinde repede nişte crapi este folosirea momitoarelor. Lucru pe care vi-l recomand şi vouă. Gabi a mers pe varianta Gold, realizând o nadă cât mai fină, destul de legată şi bine aditivata cu lichidul Gold Groundbait Mixer. Asta pentru a avea parte de o nadă care să se desfacă relativ repede, care să facă mult nor, cu multe particule în suspensie care în acest mod să atragă mai toate ciprinidele. Lucru care s-a şi întâmplat, Gabi având o serie de peste 8-10 caraşi şi plătici până să prindă primul crap. Eu în schimb am ales să merg pe o nadă ceva mai grounjoasă şi cu un miros ceva mai puternic de peşte, şi anume The One Black. Nu am prins la fel de mulţi crapi precum Gabi, însă m-am bucurat şi eu de câţiva peşti pe finalul partidei. Din punct de vedere al momelilor, am mers amândoi pe flotante, pop-upuri şi porumb artificial, pe rig-uri scurte de 7-8 cm, pentru a sta cât mai aproape de momitor. Daca faceţi partide scurte, de dimineaţa şi până la apus, atunci consider că trebuie să aveţi grija la câteva mici detalii care vă vor aduce mai repede crapii pe saltea, iar aici mă refer la monturi, la momeli şi la realizarea nadei.  M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.