„Spalaţi-vă pe mâini cu săpun şi evitaţi aglomeraţiile!“

0

Cum preveniţi infectarea cu coronavirus

  • Epidemiologul şef de la DSP, Adrian Stoica a explicat pentru Curierul zilei ce trebuie făcut în cazul infectării
  • Până acum nu au fost prelevate probe de laborator pentru coronavirus n Infectarea poate fi fatală pentru cei cu boli cronice
  • În judeţ s-au identificat locaţiile pentru carantină
  • Metoda simplă de prevenire a îmbolnăvirii este la îndemâna tuturor

Amploarea pe care a luat-o îmbol­nă­virea cu coronavirusul asiatic la nivelul Euro­pei a determinat au­to­ri­tă­ţile din România şi din Argeş să ia mai multe măsuri specifice prevenirii in­fec­tării cu acest virus şi răspân­di­rii rapide a acestuia.
     Astfel, după cum ne-a spus dr. Adrian Stoica, epidemiologul şef al DSP Argeş, în urma întâlnirilor cu autorităţile locale s-au găsit posibile spaţii în care să se ţină persoanele infestate, în carantină. De asemenea, doctorul argeşean ne-a vorbit despre simptomele pe care le dă infectarea cu coronavirus, dar şi despre modalităţile de prevenire a îmbolnăvirii şi ceea ce trebuie făcut când apar primele simptome.
Nu s-au luat probe în judeţ!
     „Simptomele sunt nespecifice. Acestea sunt simptome de boală ­respiratorie acută şi pot varia ca intensitate, mai uşoară sau mai puternică. Poate fi vorba de tuse persistentă, de dureri de cap sau gât, de febră, de dificultăţi în respiraţie, de reprize scurte de aer…Important de ştiut este că diagnosticul se pune numai pe investigaţii de laborator. Aceste manifestări pot duce şi la complicaţii renale… Mai trebuie ştiut că, cei care au boli cronice în evoluţie riscă decompensarea bolilor cronice pe care le au, adică pot să facă complicaţii care să ducă chiar la deces. Până acum nu am luat probe pentru coronavirus de la nimeni, în judeţ!“, ne-a spus dr. Stoica.
Direct la medic!
     Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş ne-a expicat şi ceea ce trebuie să facă persoanele care suspectează faptul că au luat virusul: „Trebuie să consulte medicul de familie dacă bănuiesc ceva. Dacă simptomele sunt mai severe ca manifestare, trebuie să sune Ambulanţa sau să meargă la Spitalul Judeţean la secţia de boli infecţioase. În momentul de faţă sunt puse în aplicare toate măsurile dispuse de Ministerul Sănătăţii şi de Departamentul de Situaţii de Urgenţă. De asemenea, împreună cu autorităţile locale am identificat locaţiile pentru carantinare, la nevoie!“
„Folosiţi apă cu săpun!“
     Ca orice îmbolnăvire cu un virus, şi infectarea cu coronavirus poate fi prevenită, iar măsurile de prevenţie sunt la îndemâna oricui. Tot dr. Adrian Stoica, epidemiologul şef de la DSP Argeş ne-a spus mai multe despre acest lucru: „Cum se poate preveni infectarea cu coronavirus? Oamenii trebuie să respecte în primul rând regulile de igienă personală. Mai trebuie să evite aglomeraţiile şi să păstre-ze distanţa faţă de persoanele care manifestă simptome de boală, adică tuşesc, strănută… Dacă cineva prezintă astfel de simptome trebuie să meargă la medic, nu să ia singur medicamentaţie. Dacă persoanele strănută, trebuie să folosească batiste de unică folosinţă, iar după ce le folosesc să îşi spele mâinile. Sau dacă preiau obiecte sau dau noroc cu persoane care au diverse simptome trebuie folosită apoi apa cu săpun pentru spălare. Sau pot fi folosite dezinfectante pe bază de apă şi alcool, care se găsesc la rafturile magazinelor. Dar nu înlocuiesc spălatul pe mâini!“ S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.