La Câmpulung acoperişurile sunt făcute din surcele
Avariile produse de vântul puternic din zilele de 5 şi 6 februarie au stârnit revoltă în rândul câmpulungenilor care au fost păgubiți. Să le mai dea speranțe, administraţia locală a invitat reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari, dar şi proprietarii individuali din blocurile de locuinţe din municipiu care au executat acoperişuri tip şarpantă, la o discuţie. Oamenilor li s-a explicat că au nevoie de autorizaţii pentru refacerea acoperişurilor, în acest fel putând să le asigure pentru despăgubiri, în cazul în care se va mai întâmpla!
Întâlnirea a vizat găsirea de soluţii, astfel încât evenimente asemănătoare să nu se repete. Conducerea Primăriei vrea ca acoperişurile care au fost degradate de vijelie să fie refăcute, dar legal, cu documente şi autorizaţii. De asemenea, celor care locuiesc la ultimul etaj le-a fost sugerat faptul că ar fi mai sigură izolaţia plafonului cu bitum sau alte soluţii mai eficiente.
În loc de ajutor, ameninţări!
Vizavi de pagube, administraţia susţine că nu poate interveni pe proprietăţile private. „O să avem un auditor pe partea de consultare şi pe partea coordonare, o să fie şi un jurist, să venim şi să vă ajutăm pe această parte. Sper ca de la 1 martie să intru în contract cu ei şi atunci îi pun la dispoziţie, o să venim la fiecare în parte şi o să încercăm să vă rezolvăm problemele pe care le aveţi. Să ştiţi că noi, ca instituţie, ca Primărie, putem să vă dăm tuturor amenzi că aţi construit ilegal, să vă mai băgăm la nişte cheltuieli suplimentare”, a transmis reprezentantul Primăriei Câmpulung.
Refacerea trebuie suspusă autorizării
Proprietarii care vor să-şi ridice învelitoare sau cei care deja au şi vor să intre în legalitate trebuie să facă documentaţia, să o prezinte la Urbanism, iar de acolo vor fi informați cu privire la documentele, avizele necesare. „Luaţi avizele şi vă băgăm în legalitate, să le aveţi autorizate, să le puteţi asigura, ca în situaţii de acest fel să puteţi fi despăgubiţi. Măcar acum, când le refaceţi, să fie în ordine şi cu autorizaţie, cu tot. Ceilalţi să intre în legalitate, să ne dea documentaţia când sunt ancorate bine, că au un proiect sau că nu au un proiect, că nu avem altă soluţie împreună. Problema banilor… Vă spun o singură treabă, un singur lucru e cert: Primăria nu vă poate da bani pentru proprietăţile particulare. Dacă va fi, putem noi să ne ocupăm doar de partea de anvelopare, pe care nu am făcut-o nici până acum niciodată, fiindcă nu am avut banii să ne implicăm şi o să vă spun eu, anveloparea şi implicarea Primăriei vă duce la cheltuieli mult mai mari decât aţi fi făcut-o singuri”, a continuat angajatul Primăriei.
Oamenii şi-au scris nemulţumirile pe Facebook
După dezastrul de acum două săptămâni, când zeci de acoperişuri ale blocurilor, dar şi ale caselor au fost luate de vânt, unele producând pagube însemnate în cădere, câmpulungenii şi-au spus nemulţumirile pe Facebook. Vă prezentăm în continuare câteva opinii.
Ştefan Ştef: „Acoperişurile astea sunt agăţate de bloc superficial. Când se construieşte un bloc prevăzut cu acoperiş sunt nişte proceduri tehnice prin care grinzile vin legate cu sârmă (mustăţi, cum se spune) din placa de beton sau centură, de obicei din metru în metru. Pe când aici poate s-au băgat dibluri sau ancore, dar nu sunt rezistente, după cum s-a văzut.”
Alin Dumitrescu: „Câmpulungenii nu aşteaptă primarul să vina să îi ajute, îl aşteaptă să termine de băut. Sunt blocuri care au probleme cu hidroizolaţia, unde există lipsă de implicare. Oamenii sunt obligaţi să îşi
rezolve mediul acvatic din locuinţe, aşa cum îi duce capul! De ce? Pentru că cei răspunzători de organizarea urbanistică nu se implică nici legislativ şi nici altfel. În Câmpulung nu există cooperare. Avem un primar care nu reuşeşte să unească vocile oamenilor, să construiască ceva în folosul lor. În timp ce pădurile „străbat” zilnic municipiul, oamenii au acoperişuri făcute din surcele, care zboară la prima adiere! Domnule primar, opriţi 2-3 camioane destinate turcilor şi ajutaţi cetăţenii să îşi consolideze acoperişurile!” B.Radu