Plumbi pentru pescuitul la crap

0

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai; tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În acest material vă prezentăm „Plumbi pentru pescuitul la crap“, dar şi un tip de montură folosită în pescuitul crapului. Informaţiile sunt oferite de Alex Matea, unul dintre cei mai redutabili pescari de crap din România din noul val, realizator de emisiuni la postul Fishing&Hunting şi fondatorul proiectului Carp Stuff, proiect elaborat de către o echipă de pescari la crap ce doreşte să ofere pasionaţilor din acest domeniu informaţii cât mai clare, obiective şi fidele prin articole şi videoclipuri. Alex a devenit acum câţiva ani campion naţional, la doar 22 de ani, cu lotul Nexgen şi a dobândit destulă experienţă din care să împărtăşească şi pescarilor aflaţi la început de drum.
        
În pescuitul crapului nu există un model de plumb care să poată fi folosit în orice situaţie. Aşa că vreau să vă prezint în acest articol ce plumb trebuie să alegeţi în funcţie de stilul şi situaţia de pescuit. Am să încep cu pescuitul plantat care nu este atât de practicat la noi pe cât este în restul Europei. Aici ai nevoie de nişte plumbi de o greutate destul de mare, de peste 150 de grame, de preferat modelul Grippa, iar foarte important este ca el să se piardă în timpul unei trăsături.
Pentru ce avem nevoie de asta?
În majoritatea cazurilor plantăm la distanţe destul de mari, de peste 200 de metri şi avem nevoie de o înţepare perfectă iar asta se face cel mai bine cu un plumb de o greutate mai mare.
De ce este important să pierdem plumbul?
În primul rând pentru că există o posibilitate destul de mare de a pierde peştele (se lărgeşte gaura produsă de cârlig) şi în al doilea rând pentru că este destul de neplăcut să aducem un peşte de la o distanţă atât de mare cu un plumb de 150-200 de grame.
Apă curgătoare
Din punct de vedere al plumbilor, plantatul se aseamănă oarecum cu pescuitul pe râuri. Aici, din cauza curenţilor avem nevoie tot de un plumb greu şi plat cum este modelul Grippa, asta pentru a nu fi mişcat şi rostogolit de curent până în mal. Pe lângă acest model v-aş mai recomanda pentru partidele pe râuri, un plumb tot plat însă pe care putem pune groundbait, mămăligă sau pasta de boilies.
Pastă de boilies/Momitoare
În partidele scurte şi atunci când dorim să avem trăsături rapide, pe lângă arhicunoscutele momitoare, putem să pescuim cu nişte plumbi striaţi pentru pastă. Cei mai folosiţi plumbi striaţi sunt cei inline cu tijă rigidă şi cu autoînţepare. Acum se găseşte pe piaţă şi modelul cu vârtej, care poate fi utilizat în mai multe ansambluri, atât ataşat de un clips de plumb pierdut cât şi într-un ansamblu elicopter care ne ajută să câştigăm acei 10-15 metri de care avem nevoie în anumite situaţii.
Distanţă
Dacă tot a venit vorba de distanţă atunci să vorbim puţin şi despre ce plumbi ne ajută mai mult sau mai puţin în aruncare. Înainte de a vorbi despre plumbi, vreau să punctez faptul că indiferent de model, greutatea plumbului trebuie în primul rând aleasă în funcţie de lansetă şi de stilul de aruncare. Spun asta pentru că e foarte important să găsim acea greutate cu care în funcţie de stilul de aruncare să încărcăm lanseta atât de bine încât să atingem o distanţă maximă. Este de preferat ca atunci când ne cumpărăm nişte lansete noi să facem câteva teste, aruncări cu mai multe greutăţi pentru a vedea cu care dintre ele încărcăm lanseta cel mai bine. În ultimul timp foarte mulţi pescari folosesc plumbi inline cu tijă rigidă iar câţiva producători chiar afirmă că modelul cu tijă este cel mai bun pentru distanţă. Acesta are avantajul că în momentul în care avem vânt de orice fel, fie din faţă sau din lateral, plumbul se duce drept datorită tijei rigide şi nu este deviat în aer. Singurul dezavantaj al acestui tip de plumb este din punctul meu de vedere lungimea monturii, aceasta nu trebuie să depăşească cam trei sferturi din lungimea tijei rigide iar dacă se întâmplă asta, riscăm în cazul unor lanseuri mai în forţă să se încurce montura. Eu sincer folosesc aceşti plumbi întodeauna cu săculeţi solubili ataşaţi si cu monturi destul de scurte. Personal, atunci când trebuie să arunc la distanţă sunt adeptul plumbilor fixi şi a clipsurilor de plumb pierdut. Aici am siguranţa că indiferent de lungimea monturii, ea nu se va încurca niciodată. Prin folosirea acestui ansamblu, în timpul drill-ului comportamentul crapului este puţin mai calm pentru că nu îl loveşte plumbul în cap la fiecare schimbare de direcţie. Aici există mai multe modele de plumbi, iar formele Zip, Tournament sau Long Distance sunt cred cele mai bune pentru distanţe extreme. La fel ca şi plumbii, greutăţile acestora trebuiesc alese în funcţie de mai multe considerente, şi anume echipament, vânt, distanţă şi/sau curentul apei.
Montura elicopter!
Exista momente când peştele nu se află în apropierea noastră şi este nevoie să lansăm destul de departe pentru a da de crapi. Mi s-a întâmplat de multe ori să văd peştii sărind într-o anumită zonă în care cu firul şi cu montura pe care le aveam nu puteam să ajung şi ştiam că dacă ajung acolo chiar şi cu momeala, voi avea trăsătură. Aşa că vreau să vă arăt o soluţie foarte simplă de a ajunge cu momeala unde sunt peştii fără a schimba firul de pe mulineta cu unul mai subţire. Multă lume este de acord cu faptul că montura elicopter te ajuta să câştigi 10-15 metri faţă de alte ansambluri, asta datorită faptului că plumbul se află în capătul liniei şi nu mai există nimic altceva în prelungirea lui.
Avantaje şi dezavantaje
Din păcate, ca toate lucrurile bune, montura elicoper are şi ea dezavantajele ei, înţeparea nu este la fel de bună ca în cazul celor inline, lungimea rig-ului nu poate să fie foarte mare iar materialul din care este făcut trebuie să fie cât mai rigid. Pe lângă acestea, pentru a câştiga aceşti metri, momeala este de preferat să fie cât mai mică şi fără materiale PVA de tip săculeţi, pungi etc. Pentru a avea o înţepare cât mai bună, vă recomand ca în cazul în care folosiţi un fir cămăşuit, să aveţi un cârlig curbat care să fie cât mai agresiv pentru a avea o înţepare cât mai bună. În cazul în care optaţi pentru un fir rigid, monofilament sau fluorocarbon, vă recomand să puneţi un cârlig de tip choddy, cu ochetul îndreptat în spate.
Cum se realizează montura
Vreau să vă arăt în paşii următori cum să vă faceţi foarte simplu ansamblul elicopter din materiale proprii. Primul pas este de a lua un leadcore şi de a face bucle în cele două capete. În al doilea pas trebuie să legăm de unul dintre capetele leadcore-ului plumbul. Apoi se introduce pe leadcore cu ajutorul unei croşete un manson de cauciuc care să vină deasupra plumbului ca un opritor. Introduceţi pe o croşeta subţire două biluţe de cauciuc pe care o să le introduceţi pe leadcore. Prima oară băgaţi o biluţă, apoi va trebui introdus pe leadcore un vârtej simplu numărul 8, iar abia apoi veniţi şi cu cealaltă biluţă pentru a opri vârtejul. Aici puteţi pune dacă doriţi chiar şi un vârtej rapid care să vă faciliteze schimbarea rig-ului. După ce am făcut aceşti pasi, nu trebuie făcut altceva decât să legăm rig-ul de vârtej. Vă recomand ca pe forfac să puneţi şi un manşon anti-încâlcire ca să evitaţi orice încurcare posibilă. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.