Testele au infirmat COVID -19

0

Un argeşean s-a pre­zen­tat sâmbătă la Camera de Primuri Ur­genţe din cadrul Spita­lului Judeţean de Urgen­ţă Piteşti, spunând că tuşeşte de câteva zile şi ar putea avea corona­vi­rus după ce a venit în contact cu mai mulţi şoferi italieni. Bărbatul a fost dus la Secţia Infecţi­oa­se, unde urma să-i fie prelevate probe pentru a se stabili dacă este infec­tat cu COVID-19.
Bărbatul în vârstă de 42 de ani lucrează ca paznic la o firmă de transport care aduce mărfuri din Italia şi vine zilnic în contact cu şoferii din peninsulă. După ce a ajuns la Secţia Infecţioase, acestuia i-au fost recoltate probe de sânge care nu au indicat că ar avea coronavirus.
Mai mult, din investigaţiile medicale nu a reieşit că ar fi vreo suspiciune în acest sens. „ Pacientul nu a rămas internat pentru că nu s-au întrunit criteriile epidemiologice, iar analizele de sânge au infirmat suspiciunea”, a precizat pentru Curierul zilei, Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. Din discuţiile cu medicii a mai reieşit că, deşi a venit în contact cu mai mulţi şoferi italieni, dând mâna cu aceştia, şoferii respectivi nu proveneau din zonele în care a fost instituită carantina în Italia, nici din zonele limitrofe acestora, pentru a se impune izolarea. M.Sandu
Evaluarea ECDC a situației COVID-19 în Europa la 2 martie 2020
Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) a publicat luni, 02.03 evaluarea riscurilor asupra noii situații de coronavirus în Europa. C.Z.
Riscul de transmitere pe scară largă a COVID-19 în săptămânile următoare este moderat până la mare, fiind preconizat că mai multe țări vor raporta mai multe cazuri de îmbolnăviri. Această evaluare se bazează pe următorii factori:

  • Există un număr din ce în ce mai mare de țări cu transmisie comunitară răspândită în întreaga lume și în Europa, iar acestea exportă cazuri cu transmitere ulterioară în zone anterior neafectate. Până în prezent, măsurile de control nu au reușit decât să încetinească, dar nu au oprit răspândirea virusului
  • Cazurile cu simptome ușoare sunt numeroase și sunt capabile să transmită infecția
  • Zonele neafectate anterior raportează cazuri fără istoric de călătorie în țări sau zone unde există un istoric al îmbolnăvirilor.

O creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 în săptămânile următoare ar avea un impact mare asupra sănătății publice și asupra sistemelor de sănătate. O mai mare transmitere poate duce la o creștere semnificativă a internărilor în spital, într-un moment în care sistemele de asistență medicală sunt deja sub presiune sezonului gripal actual. Această situație s-ar agrava în continuare dacă s-ar infecta un număr substanțial de asistenți medicali. De asemenea, pot apărea blocaje în ceea ce privește capacitatea de diagnostic. Prin urmare, măsurile de reținere menite să încetinească răspândirea virusului în populație sunt extrem de importante.
Date epidemiologice la 3 martie 2020
La nivel global, numărul total de îmbolnăviri cu COVID 19 a ajuns la 90.751, iar numărul deceselor provocate de acest virus a ajuns la 3.116.
Ieri, 03 martie, În România a fost confirmat un al patrulea caz de coronavirus. Este vorba despre un bărbat din Timișoara care a intrat în contact cu o persoană deja diagnosticată, întoarsă recent din Italia. La nivel național 42 de persoane au fost plasate în carantină și 9431 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.
În Argeş, 201 persoane izolate la domiciliu
Prefectura Argeş ne-a transmis situaţia din judeţul nostru. Astfel, ieri erau în carantină la Bucureşti 8 argeşeni. Nu era nicio persoană în carantină în Argeş. Alte 201 persoane sunt izolate la domiciliu şi monitorizate în judeţul nostru. Măsura izolării se aplică tuturor celor care se întorc în țară din China şi din cele 12 localități aflate în carantină în Italia, dar și din zonele limitrofe acestora.