Fotbal în orașul virusului ucigaș!

0

În această perioadă în care COVID 19 a oprit toate competițiile sportive din multe țări din Europa, Asia și din SUA, sunt și argeșeni care își aduc aminte cu plăcere de experiența trăită în China, țara din care a izbucnit temutul virus și pe care încearcă să o evite toată lumea de teama infectării cu această boală.
Unul dintre aceștia este piteșteanul Petre Calotă, Team – Managerul Centrului de Copii și Juniori Leonte Ianovschi care a antrenat în această țară asiatică timp de un sezon. Deși au trecut mai mult de 15 ani de la această experiență, oficialul clubului FC Argeș a ținut legătura cu antrenorii de la clubul chinez.
Primii români care au luat contact cu fotbalul chinez
Acum aproape 20 de ani, antrenorul de fotbal a dat curs unei oferte venite din China, de la clubul din orașul Wuhan, epicentrul coronavirusului. ”Eram antrenor la Școala de Fotbal Nicolae Dobrin care semnase un parteneriat de colaborare cu Școala de Fotbal Hubai, din orașul Wuhan, provincia Hubei. Juniorii de la acest club se pregătiseră timp de doi ani la Pitești și a venit și rândul nostru să mergem în China. Am mers acolo cu nea Gigu Dobrin, profesorul Mihai Georgescu și cu Ion Voicu, fostul fotbalist al echipei FC Argeș. Am fost primii antrenori români care au luat contact cu fotbalul juvenil din China. Am stat acolo în perioada 2000-2001 și am cunoscut modul lor de viață, obiceiurile și tradițiile lor. Eu pregăteam grupa de 13 ani iar colegul meu, Voicu, pe cea de 15 ani. Chinezii erau foarte muncitori, meticuloși și pot spune că se antrenau până cădeau din picioare. Cea mai mare problemă pe care o aveau era dozarea efortului. Cât timp am stat în China, am pus mare accent pe partea tehnico-tactică, pentru că din punct de vedere fizic, stăteau foarte bine. Erau înzestrați cu o tehnică nativă bună, iar un antrenament putea dura și 3 ore și jumătate”.
Nicolae Dobrin primit cu mare fast
Petre Calotă ne-a descris și condițiile de trai din China de acum 20 de ani: ”Am fost cazați la un hotel și în general mâncam numai mâncare chinezească. Chinezii ne-au pus la dispoziție mașină cu șofer care ne ducea la antrenamente și pe unde mai aveam noi nevoie. Condițiile de cazare și pregătire erau foarte bune. Erau foarte bine organizați din punct de vedere al serviciilor, inclusiv cele din turism. Aveau și Poliția Hotelieră. Românii erau foarte bine văzuți de către chinezi datorită relațiilor economice foarte bune existențe între cele două țări. Când am ajuns în China, oficialii de la clubul Hubai au organizat o conferință de presă într-o sală care era cât un cinematograf de la noi. Sala a fost plină de ziarișiti și jurnaliști de la posturile de televiziune. Altădată am fost în oraș și am luat taxiul. Când i-am spus șoferului că suntem din România, nu a mai vrut să ne ia banii spunând că domnul Mao și Ceaușescu au fost foarte buni prieteni”.
”Corupții erau executați în piața publică”
Antrenorul piteștean ne-a spus și cum era viața în Wuhan, orașul din care a pornit pandemia de coronavirus: ”Wuhan era la vremea aceea un oraș cu 10 milioane de locuitori. Alte 3 milioane de oameni tranzitau zilnic orașul. Aveau Mall-uri, magazine, hoteluri, fabrici. Citroen avea deschisă o fabrică în Wuhan. Multe companii europene și americane aveau reprezentanțe acolo pentru că forța de muncă era destul de ieftină. Mulți chinezi mâncau cu 1 dolar pe zi trei mese. Sistemul politic era comunist, iar cel economic era capitalist. La ei, procesele erau publice. Cine călca pe bec, era pedepsit aspru. Îmi aduc aminte că un prefect care prejudiciase statul cu 3 milioane de dolari a fost executat în piața publică. Imaginile au fost difuzate pe toate posturile de televiziune ca să dea exemplu. Nu tolerau faptele de corupție, violența, hoția. Era ordine și disciplină”.
Mulți juniori au ajuns la Naționala Chinei
Calotă spune că unii dintre fotbaliștii care au fost pregătiți de antrenorii români au ajuns să joace la naționala Chinei: ”Este vorba de Fu Pang Ci, Yao Bo și Oang Kan, care au făcut pregătirea la Pitești în perioada 1999-2001. În afară de cei trei, tot la echipa națională a Chinei, a mai ajuns și Yao Hanlyn, jucător care a fost pregătit de antrenorul Ion Voicu la Școala de Fotbal Hubai. Aveai toate condițiile pentru a putea face performanță. Nici salariul pe care îl primeam acolo nu era de neglijat, comparativ cu veniturile care erau la acea vreme în România. Îmi aduc aminte că am câștigat Cupa Pepsi și am primit o primă destul de consistentă. A fost o perioadă foarte frumoasă a vieții mele”.
”Mi-a venit să plâng când am văzut imaginile la televizor”
Antrenorul piteștean ne-a descris sentimentele trăite în momentul izbucnirii epidemiei de coronavirus: ”Cu antrenorii de la club am ținut legătura pe internet. Mi-a venit să plâng când am văzut la televizor imaginile cu oameni morți și cu orașul pustiu care zilnic era un furnicar. Sunt sigur că își vor reveni pentru că au luat măsurile care se impun din timp. La ei toată lumea respectă regulile și nu mișcă nimeni în front.
În situații de acest gen dau dovadă de o solidaritate ieșită din comun. Sunt un popor de luptători care de-a lungul timpului au trecut prin multe încercări”. M.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.