Pandemia nu se aseamănă cu Mineriada

0

Astăzi președintele Klaus Iohannis va decreta stare de urgență, după cum a anunțat la conferința de presă de sâmbătă seara. Măsurile ce vor fi luate urmează să fie făcute publice în cursul zilei de astăzi. Prima stare de urgență de după Revoluția din 1989 a fost dată de guvernul Radu Vasile în anul 1999, din cauza mineriadelor. Iată ce presupunea la acel moment starea de urgență.
Am scos cele mai importante articole dintre cele care au fost puse în aplicare prin ordonanța de urgență din anul 1999.
La capitoul Dispoziții Generale, în art. 1. − Starea de asediu şi starea de urgenţă sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre.
Art. 3. − Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de ordine publică, instituit în întreaga ţară sau în anumite zone ori în unele unităţi administrativ-teritoriale, în următoarele situaţii:
a) existenţa unor ameninţări la adresa siguranţei naţionale sau democraţiei constituţionale, ceea ce face necesare apărarea instituţiilor statului de drept şi menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;
b) iminenţa producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea şi înlăturarea efectelor acestora.
Art. 5. − Starea de asediu se poate institui pe o perioadă de cel mult 60 de zile, iar starea de urgenţă, pe o perioadă de cel mult 30 de zile.
Persoanele fizice sunt obligate să respecte măsurile cuprinse în prezenta ordonanţă de urgenţă şi dispoziţiile prevăzute în actele normative specifice stării instituite.
În capitoul privind procedura instituirii stării de asediu sau a stării de urgenţă cât și încetarea acestora este prevăzut:
Art. 10. − Starea de asediu sau starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.
Art. 11. − Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă se aduce neîntârziat la cunoştinţă populaţiei prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare. Decretul se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, şi este retransmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgenţă.
Art. 12. − În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.
Art. 13. − În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.
Art. 14. − Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă trebuie să prevadă următoarele:
a) motivele care au impus instituirea stării;
b) zona în care se instituie;
c) perioada pentru care se instituie;
d) drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale şi ale art. 4 din prezenta ordonanţă de urgenţă;
e) autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora;
f) alte prevederi, dacă se consideră necesare.
Art. 15. − În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.
Art. 16. − (1) Încetarea stării de asediu sau de urgenţă are loc la data stabilită în decretul de instituire sau în decretul de prelungire.
(2) În cazul înlăturării situaţiilor de pericol înainte de expirarea termenului stabilit, încetarea aplicării măsurii excepţionale se dispune prin decret.
Capitolul privind măsuri care se iau pe durata stării de urgenţă
Art. 26. − (1) Pe durata stării de urgenţă, instituită în temeiul art. 3 lit. a), se pot lua următoarele măsuri:
a) aplicarea de către autorităţile militare a măsurilor prevăzute în planurile aprobate conform dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi ale decretului de instituire;
b) organizarea şi asigurarea cu prioritate a transporturilor pentru nevoile forţelor destinate apărării;
c) închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi a pazei şi supravegherii frontierei pe toată lungimea sa.
(2) Pe durata stării de urgenţă, instituită în temeiul art. 3 lit. b), autorităţile şi instituţiile publice, agenţii economici şi populaţia sunt obligaţi să aplice şi să respecte prevederile legale speciale pe domeniu, precum şi măsurile dispuse de autorităţile competente. C.Z.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă că a decis să decreteze starea de urgență în România, începând de săptămâna viitoare, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus. În acest fel se pot lua decizii și măsuri rapid.
”Am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, în contextul epidemiei de coronavirus. El a detaliat: ”Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului Sănătății pentru medicamente, pentru aparatura medicală absolut necesară. Această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestional în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”. ”Dragi români, singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, ca să respectați îndrumările, indicațiile autorităților, avem nevoie să respectați regulile de igienă transmise pe canalele publice și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare, știu că acest lucru este puțin mai greu și, da, avem nevoie să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități”, a transmis președintele.

  • În Argeș 82 de persoane în carantină
    La nivelul județului Argeș, ieri după-amiază erau 82 de persoane în carantină instituționalizată și 275 de persoane în izolare la domiciliu. Județul nostru se numără printre cele în care, până ieri, nu fusese confirmat niciun caz de coronavirus. În centrele de carantină sunt duși toți cetățenii care vin din zonele roșii, cei mai mulți provenind din Italia. Tuturor le sunt prelevate teste pentru depistarea Covid-19. Acestea sunt prelucrate la Institutul Matei Balș, iar rezultatele vin mai greu, având în vedere numărul foarte mare de probe respiratorii superioare (exudat nazal sau faringian) care sunt recoltate zilnic.
  • Crește numărul cazurilor confirmate în România
    La nivel național, ieri erau confirmate 139 de cazuri de coronavirus, dintre acestea 9 au fost vindecate, astfel că ieri la ora 16.00 în România mai erau infectate cu COVID-19 un număr de 130 de persoane. Numărul este în continuă creștere. De asemenea, se aflau în izolare 14.640 de persoane și în carantină instituționalizată 2.855. Până la acestă dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.205 teste. Dintre acestea, 3.066 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 6 unități sanitare din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța.
  • Triaj al pacienţilor, la Spitalul Mioveni
    Şi la Noul Spital din Mioveni au fost luate măsuri speciale de prevenire a răspândirii coronavirusului, aici urmând să se facă un triaj al pacienţilor, în afara instituţiei, înainte de a intra.
    În acest sens, de sâmbătă, în curtea Spitalului Orăşenesc din Mioveniv a fost instalat un cort special în care a fost organizat puncul de triaj, accesul pacienţilor spre el făcându-se exclusiv dinspre Bdul Dacia, dinspre staţia de transport în comun. Triajul se va face de către personal medical calificat, în condiţii de izolare, vizați fiind pacienţii care prezintă simptomele îmbolnăvirii cu coronavirus, sau care au fost în contact cu persoane din zonele afectate. Aceste persoane vor primi după triaj asistenţă în clădirea veche a Spitalului, în spaţiile special organizate aici. În acest sens, autorităţile şi conducerea spitalului intenţionează să reducă la minimum contactul potențialelor persoane infectate cu restul personalului spitalului, ori să intre în contact cu pacienții din unitatea medicală. S.M.
  • Dezinfecţie cu clor pe trotuare şi în cartierele din Mioveni
    Evoluţia pandemiei de coronavirus la nivelul ţării a adus şi măsuri sporite de igienă în oraşele argeşene. Astfel, la Mioveni, ieri au fost dezinfectate cu substanţe speciale şi cu clor, trotuarele din oraş.
    Acţiunea a început la ora 9.00 şi a vizat principalele trotuare din oraş, dar s-a făcut aceeaşi dezinfecţie şi în cartiere. Şi sâmbătă s-a lucrat intens în acest sens în oraşul constructorului auto, când după ora 14.00 străzile din localitate au fost spălate cu substanţe dezinfectante şi clor, fiind în principal vizate Bdul Dacia, str 1 Decembrie, platoul din centru şi zona Casei de Cultură a Sindicatelor. Dezinfecţia a fost făcută în urma măsurilor impuse la nivelul ţării în ceea ce priveşte stoparea evoluţiei virusului COVID 19. S.M.
  • Argeșul ar putea avea aparat de testare Covid-19!
    Guverul are în vedere suplimentarea centrelor de testare pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus. „ Încercăm să achiziţionăm un aparat. Nu este atât de simplu, fiind o achiziţie la nivel internaţional. Este o problemă cu furnizorii. Se are în vedere înfiinţarea a 7 noi centre de testare, printre acestea fiind şi judeţul nostru. Facem demersuri pe mai multe planuri să reuşim ”, a declarat prefectul Emanuel Soare în acest sens.
    Domnia sa a confirmat faptul că în primele zile, anumite persoane din centrele de carantină din Argeş au fost mai recalcitrante, refuzând să admită ideea că vor fi nevoiţi să stea 14 zile în cameră. Există informaţia că anumiţi indivizi au înjurat, au scuipat şi s-au purtat extrem de grosolan cu jandarmii şi cu cadrele medicale care urmau să recolteze probe. „ Au înţeles că trebuie să coopereze. Avem pază şi i-am atenţionat în ceea ce priveşte comportamentul lor. Încă de la intrarea în carantină, fiecare persoană primeşte o listă cu responsabilităţi şi sancţiuni. În plus, au înţeles că dacă într-o locaţie de carantinare este confirmat un singur caz pozitiv, toti cei din acel centru vor trebui să stea din nou 14 zile în carantină, perioada prelungindu-se”, a precizat prefectul Soare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.