Primul pas în dezvoltarea unui medicament împotriva SARS-CoV-2
Cercetătorii de la Universitatea Utrecht, împreună cu cercetătorii colegi de la Erasmus MC și compania biotehnologică Harbor BioMed, au dezvoltat un anticorp uman care poate inhiba noul coronavirus (SARS-CoV-2).
Liderul cercetării (Universitatea Utrecht) nu dorește să ofere așteptările false. Este un prim pas promițător, dar este prea devreme pentru a specula despre eficacitatea potențială la om.
Descoperire unică în Erasmus MC: anticorp împotriva coronavirusului
O premieră mondială de la Erasmus MC și Universitatea Utrecht: au găsit un anticorp împotriva COVID-19. Publicația științifică a grupului de zece oameni de știință este pregătită pentru evaluare de către revista principală Nature. Credeți sau nu, era deja la etajul zece al Erasmus MC: anticorpul care este capabil să blocheze o infecție cu SARS1 și SARS2. Cu alte cuvinte, un prim anticorp pentru coronavirus. Profesorul de biologie celulară Frank Grosveld (71 de ani) își păstrează calmul: „Sunt prea bătrân pentru a sări pe o masă”.
Începând de joi seara, articolul realizat de o echipă de zece oameni de știință, din care Grosveld este membru, a fost online pe BioRxiv – un site web în care biologii își pot publica cercetările înainte ca acesta să fie evaluat de prestigioasa revistă Nature. În rezumat, oamenii de știință descriu un anticorp pentru SARS2, coronavirus care cauzează pandemia curentă (COVID-19). Anticorpul poate ajuta la detectarea și prevenirea acestui tip de infecție cu corona. Este prima în lume.
Notă: Anticorpul trebuie să fie testat pe oameni (iar acest lucru va dura luni), iar articolul este în revizuire înainte ca Nature să îl publice. Grosveld are însă de speranță: „Așteptăm un e-mail în orice moment”, spune câștigătorul premiului Spinoza în laboratorul său de la etajul al zecelea.
Ce anume ați găsit dvs. și colegii dvs. cercetători de la Departamentul de Virologie și Universitatea Utrecht?
„Am publicat un articol despre un anticorp pe care l-am izolat deja înainte de pandemia actuală și care a reacționat încrucișat (termen biologic pentru respingerea unei substanțe străine.) cu diverse coronavirusuri. Anticorpul împiedică virusul să poată infecta și poate ajuta și la detectarea virusului. ”
Cum ați descoperit asta?
„În urmă cu aproximativ cincisprezece ani, am început un proiect hobby pentru a vedea dacă putem face anticorpi umani (proteine făcute ca răspuns la antigene, cum ar fi virusuri) la șoareci. Am reușit și, în cele din urmă, a dus la înființarea unei companii Erasmus MC: Harbor Antibodies BV. Avem acum sucursale în Shanghai, Boston și Rotterdam, unde se află sucursala inovării. Ei dezvoltă în principal anticorpi pentru vindecarea tumorilor.
„Încercăm acum să aducem la bord o companie farmaceutică – lucru promițător, apropo – care poate produce anticorpul la scară largă ca medicament”
„Împreună cu departamentul de Virosciență de la etaj și departamentul de Virologie al Facultății de Medicină Veterinară de la Universitatea Utrecht, ne-am alăturat unui proiect european: ZAPI (Zoonosex Anticipation and Preparedness Initiative, ed.). Scopul a fost să dezvolte anticorpi împotriva MERS, SARS și un alt coronavirus Hongkong (OC-43). În acel proiect am găsit anticorpi care au reacționat încrucișat cu acele trei virusuri diferite și le-au împiedicat să se infecteze.
Dar avem de-a face cu un alt coronavirus. Încă am păstrat în frigider anticorpi testați din studiul anterior care nu au reacționat cu toate cele trei mutații, dar s-au făcut cu SARS1. Când a izbucnit actuala criză – SARS2 – am testat imediat dacă anticorpii care au reacționat cu SARS1 au răspuns și la SARS2. Am găsit apoi anticorpul care a fost acum publicat.
Care sunt următorii pași?
„Încercăm acum să aducem la bord o companie farmaceutică – care pare a fi promițătoare, apropo – care poate produce anticorpul la scară largă ca medicament. Înainte de a putea fi comercializat, anticorpul trebuie să treacă printr-o fază de dezvoltare extinsă și să fie testat pentru proprietăți toxicologice. Acest proces este acum în curs. Pe lângă dezvoltarea ca medicament, dorim să folosim și anticorpul pentru a stabili un test de diagnostic: unul pe care fiecare îl poate face de acasă, astfel încât oamenii să poată afla cu ușurință dacă au o infecție sau nu.“
Cât de unică este această descoperire?
Din câte știm, acesta este primul anticorp care blochează infecția. Și există șanse mari ca acesta să devină și un medicament pe piață. A găsi ceva de genul acesta este foarte rar. Pe parcursul carierei mele am lucrat mult la reglarea genelor: cum sunt pornite și oprite genele, care este structura genomului nostru? Din fericire, am reușit, de asemenea, să fac o serie de descoperiri în acest domeniu care m-au făcut să simt că progresăm cu adevărat. Dar o astfel de cercetare a vizat în principal înțelegerea și din interes științific. Acest anticorp se referă la aplicare. ”
Deci acum aveți soluția?
„Dacă ar trebui să vă gândiți la acest lucru ca pacient, sunt speranțe că infecția va fi oprită. Și astfel poate oferi pacientului o oportunitate de a se recupera. Prevenția este desigur mai bună decât o cură: o soluție reală este așadar un vaccin, alții lucrează la asta. Cu toate acestea, dezvoltarea unui vaccin poate dura cu ușurință doi ani. Medicamentul nostru, dacă totul funcționează așa cum trebuie, ar putea fi aici mai devreme. Dar va fi mai scump pentru a fi produs.
„Un vaccin constă de obicei dintr-o proteină care provine de la un virus sau un virus ucis. Dacă puneți un pic din asta la oameni sau animale, vor face anticorpi împotriva lui. Acest lucru creează așa-numitele celule de memorie care își amintesc ceea ce au văzut anterior. Dacă virusul încearcă să intre în corp, celulele de memorie pot răspunde rapid la acesta. Un anticorp acționează ca un medicament, dar pacientul nu fabrică el însuși anticorpi. Dacă administrați medicamentul va dura câteva săptămâni. Este suficient pentru recuperare, dar probabil nu va putea ține la distanță virusul la nesfârșit. Este mai bine dacă pacientul își dezvoltă propria imunitate. ”
V-ați gândit imediat? „Am putea avea ceva pentru asta” când a izbucnit acest virus? Cum funcționează?
„Colegul meu de la Utrecht Berend-Jan Bosch și cu mine ne-am gândit: trebuie să facem ceva și poate avem ceva pentru asta. Acesta este motivul pentru care am început imediat, iar panica actuală înseamnă să muncim din greu în continuu. Încep la aproximativ nouă, până la aproximativ șapte. Apoi mă întorc acasă la familia mea și când totul s-a așezat acolo, încep din nou să lucrez, până după miezul nopții.”
Ați primit deja multă atenție pentru asta?
„Încă nu foarte multă. Acum a fost publicat pe BioRxiv, dar devine sigur când va fi aprobat de colegii de la Nature – până atunci nu avem voie să mergem la presă de capul nostru. Dar dacă ne puneți întrebări, le putem răspunde. Sperăm că aprobarea va veni în câteva zile și apoi Nature va trimite și un comunicat de presă.
Puteți vedea că publicația de pe BioRxiv provoacă deja ceva printre colegii de pe Twitter și LinkedIn. Ieri am primit deja un număr record de e-mailuri și texte. ” Vei fi bogat datorită acestei descoperiri? Râs: „abordați greșit problema, nu este un caz bun pentru afaceri. Există șanse ca virusul să dispară într-o lună sau două. Apoi, ca companie farmaceutică, se cheltuiesc milioane degeaba – numai ei sunt capabili să își asume aceste tipuri de riscuri. De asemenea, a apărut o panică atunci când au izbucnit SARS1 și MERS. Când exista un vaccin și anticorpi, virusul era deja dispărut. Ce părere aveți despre actuala abordare din Olanda?
„Am fost prea vagi și nu am fost bine pregătiți. De exemplu, la început au fost prea puține teste și prea puține restricții, în timp ce vedeam ce se întâmplă în China și apoi în Italia.”
Testul pe care îl dezvoltați va rezolva parțial asta?
„Ne-ar plăcea să facem asta și un prim test ieftin a fost deja produs în China, dar nu știu cât de mult au posibilitatea să creeze. Le-am cerut să trimită câteva teste aici pentru a le încerca, dar interdicția zborurilor din China îngreunează acest lucru. Efectuarea unui test poate fi mai rapidă decât dezvoltarea unui medicament, deoarece un astfel de test nu trebuie să fie cercetat la fel de bine ca medicamentul. Nu este ceva pe care îl administrați unui pacient, funcționează la fel ca un test de sarcină, cu excepția mucusului oral în loc de urină. Nu știu cât va costa testul până la urmă. ”
Ați avut noroc sau ați fost deștepți să faceți această descoperire?
„În primul nostru studiu efectuat cu SARS, MERS și OC43, am făcut o treabă inteligentă – înainte de a izbucni această criză. Și mai târziu am avut norocul să avem anticorpi care se leagă și de noul virus. Prin urmare, am fost înaintea celorlalți, dar, fără îndoială, vom dezvolta mai mulți anticorpi împotriva SARS2.”