Medicii de familie nu au materiale de protecţie

0

Situaţie îngrijorătoare în rândul medicilor de familie, care se confruntă cu o lipsă acută a materialelor de protecţie împotriva infectării cu COVID-19. Asociaţia Medicilor de Familie atrage atenţia asupra unui pericol real, și anume că cei de la care ar trebui să primim ajutor pot deveni vectorii transmiterii virusului. De asemenea, fac un apel către oamenii de afaceri care pot să îi sprijine în obţinerea măştilor de protecţie, a mănuşilor sau combinezoanelor, extrem de necesare. Pentru a veni în sprijinul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, o fundaţie din Argeş a demarat o campanie de strângere de fonduri.
Potrivit recomandărilor, orice persoană care vine din străinătate trebuie să anunţe medicul de familie, la fel trebuie să procedeze persoana care are simptome ce ar putea fi o infecţie cu COVID-19. Şi ce credeţi, medicii de familie, cei din prima linie, luptă împotriva acestui virus periculos cu mâinile goale, la propriu, neavând mănuşi, măşti sau combinezoane de protecţie.
În prima linie cu mâinile goale
”Cabinetele de medicină a familiei își reorganizează activitatea în această perioadă pentru a asigura triajul eficient al tuturor pacienților care se adresează medicilor de familie, pentru a identifica cazurile suspecte de infecție COVID-19 și a le izola și limita astfel transmiterea virusului. Cu toate aceste măsuri, în absența măștilor de protecție și a dezinfectanților există un risc extrem de mare ca medicii de familie, asistentele medicale și personalul auxiliar din cabinete să se infecteze și să devină vectori de transmitere a virusului. Cantitățile de dezinfectanți existente în mod obișnuit în sezonul gripal în cabinetele de medicină de familie s-au terminat sau se vor termina în următoarele zile. Extrem de puține cabinete au măști chirurgicale, acestea nefiind în mod obișnit necesare și folosite în cabinetele de medicină a familiei. Stocurile distrubuitorilor sunt epuizate, aceștia fiind în imposibilitatea de a onora majoritatea comenzilor făcute de cabinetele de medicină a familiei în această perioadă. Oferta de preț a Companiei Naționale UNIFARM de 3,13 lei/ bucata ( inclusiv TVA) pentru o mască chirurgicală este greu de înteles. În prima linie, cu mâinile goale, aceasta este situația personalului medical și auxiliar din cabinetele de medicină a familiei din România în războiul cu virusul SARS-COV-2.”, a transmis doctorița Mariana Boșneag, președintele Asociației Medicilor de Familie. „Suntem practic într-o luptă nedeclarată cu un inamic microscopic pe care nu-l putem vedea și recunoaște rapid. De aceea, salutăm cu toții măsurile luate de distanțare socială, dar pe care le considerăm insuficiente și reiterăm faptul că, în continuare avem nevoie de o protecție crescută a personalului medical care luptă în prima linie cu acest inamic nevăzut”, scrie în comunicatul transmis ulterior şi de Comitetul Director al Asociației Medicilor de Familie Argeș.
Apel pentru donaţii în sprijinul Spitalului Judeţean
Un apel a fost lansat și pentru Spitalul Județean de Urgență Argeș de fundația Gaudium, o fundație nonprofit care a demarat o acţiune caritabilă pentru strângerea de materiale necesare în lupta cu acest virus.
„Secția de Boli Infecțioase din subordinea Spitalului Județean Argeș a devenit centrul de comandă pentru gestionarea epidemiei de coronavirus la nivelul județului Argeș. Se alătură acestei secții, Terapia Intensivă și Laboratorul de Analize al Spitalului Județean. Autoritățile medicale și publice din județ au făcut până în acest moment tot ce a depins de ele pentru a ne pregăti pentru ceea ce urmează. Este rândul nostru să ne mobilizăm și să arătăm că suntem responsabili și solidari cu comunitatea care ne-a dăruit atâtea de-a lungul anilor, cu familiile noastre, cu medicii care luptă. În acest moment, sistemul sanitar din Argeș are nevoie de un volum uriaș de echipamente de protecție și consumabile specifice gestionării unei astfel de epidemii. Măști de diferite tipuri, viziere, combinezoane, halate, obiecte de încălțăminte medicală, mănuși, dezinfectanți etc. se regăsesc într-o lungă listă de necesar a sistemului medical din județul nostru. Echipamentele de asistență medicală sunt, în egală măsură, vitale pentru gestionarea crizelor medicale care se anunță. La fel, testele rapide. Activitatea de achiziție a echipamentelor, consumabilelor și aparaturii se desfășoară prin Fundaţia Gaudium, fundație având ca scop principal activitățile caritabile, filantropice și nonprofit derulate în scopul realizării și promovării condițiilor necesare exercitării și respectării efective a drepturilor și principiilor umanitare. Fundația GAUDIUM are contul RO16BRDE030SV1754270300, deschis la BRD Pitești (cont RON). Fiecare contributor în cadrul acestei campanii va fi informat, în detaliu, prin mijloace online, cu privire la derularea procedurilor de achiziție și predare a echipamentelor, testelor și aparatelor către Spitalul Județean Argeș”, au transmis într-un comunicat de presă reprezentanţii fundaţiei. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.