“Nu e cazul să se îngheţe anul şcolar”

0
  •  Inspectorul şcolar general din Argeş nu crede că se va recurge la această măsură
  • În acelaşi timp, la nivel national, vicepremierul ia în calcul şi această varianta, în timp ce Ministrul Educaţiei o exclude din start

După ce luni în cadrul unei emisiuni radiofonice, vicepremierul Raluca Turcan a discutat despre varianta îngheţării anului şcolar, Ministrul Educaţiei, Monica Anisie a contrazis-o imediat spunând că această variant este exclusă în momentul din faţă.
La nivelul judeţului Argeş ar fi vorba despre aproape 30.000 de elevi în mediul rural şi alţi peste 55.000 la nivel urban, fără a-i pune la socoteală pe cei din învăţământul privat, toţi aceştia trebuind să reia la anul ceea ce au învăţat până acum din materie, dacă anul va fi îngheţat. Totuşi, inspectorul şcolar şef, Dumitru Tudosoiu crede că un astfel de scenariu radical, nu trebuie discutat: “Nu este cazul să fie îngheţat anul şcolar! S-a parcurs în momentul de faţă mai mult de jumătate din anul şcolar, iar odată ce s-a întâmplat asta nu mai e cazul de îngheţare. Sigur, cu amendamentul, ca la examenele naţionale ale celor de a 8-a şi a 12-a, să fie ţinut cont unde s-a ajuns cu predarea materiei. Iar la examene să nu fie date teme din programa care nu a fost prcursă la şcoală, în clasă. Se poate lua în calcul orice variant, inclusiv să nu se mai reia anul şcolar… Şcoala este oprită, cursurile sunt suspendate acum şi este posibil ca această situaţie să se prelungească. Vedem cum se va încheia această situaţie şi ce decizie se va lua la finalul crizei!”.
De unde a pornit disputa
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că scenariul înghețării anului școlar nu este luat în calcul. Anunțul a fost făcut după ce vicepremierul Raluca Turcan a solicitat Ministerului Educației să analizeze trei scenarii în privința anului școlar în curs, în contextul coronavirusului, înclusiv repetarea anului. „Vreau să îi asigur pe elevi, studenți și părinți că la acest moment nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar sau să anulăm examenele naționale cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației lucrează la mai multe scenarii, este adevărat, însă uitându-se cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cazul sistemelor de educației din statele UE. Nu există un astfel de scenariu. În acest moment nu luăm în calcul sub nicio formă înghețarea anului școlar” a declarat Monica Anisie. Înainte însă, Vicepremierul Raluca Turcan a solicitat la RFI, Ministerului Educației să analizeze trei scenarii privind desfășurarea anului școlar, în contextul coronavirusului în România: “Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția. M.S.