Săptămâna trecută, în cadrul ședinței de Guvern, Executivul a fost de acord că statul trebuie să intervină pentru a proteja cluburile sportive afectate de măsurile preventive necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), în principal cele care vizează suspendarea programului competițional.
Pentru a vedea cum fac față situației, am discutat cu reprezentanții cluburilor CSM Pitești și FC Argeș. Aceștia spun la unison că în acest moment nu se pune problema ca sportivii și antrenorii să nu își primească salariile pe care le au în contractele de muncă.
Guvernul asigură 75% din salariul mediu brut
Pentru a preveni o astfel de situație, Guvernul României a hotărât ca și persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract de activitate sportivă să beneficieze de același prevederi ca și persoanele care au încheiate contracte individuale de muncă. Astfel, în eventualitatea că angajatorul s-ar vedea obligat să întrerupă colaborarea cu sportivii, statul ar interveni și ar asigura un venit de minimum 75% din salariul aferent contractului individual de muncă sau din drepturile în bani aferente contractului de activitate sportivă, plăți care vor fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, sumă plafonată la nivelul de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. De asemenea, alți profesioniști (kinetoterapeut, preparator fizic și alte categorii asemănătoare) astfel cum sunt reglementați de Codul Civil, care întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, beneficiază din bugetul de stat de o sumă la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit pentru anul 2020.
Cluburile pot cere amânarea plății utilităților
De asemenea, o altă măsură care vine în sprijinul activității sportive este amânarea la plată a serviciilor de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare, pentru federațiile sportive naționale și cluburile sportive care dețin certificat de identitate sportivă și a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autoritățile publice pentru prevenirea și combaterea pandemiei determinate de infecția cu COVID 19.
Popa: ”Este posibil să ne reducem activitatea”
Cătălin Popa, directorul CSM Pitești, cel mai important club sportiv din județul nostru, din punct de vedere al rezultatelor sportive, spune că nu se pune problema reducerii salariilor antrenorilor: ”Nu s-a luat în calcul reducerea salariilor antrenorilor și a personalului clubului. Activitatea unui antrenor nu presupune doar munca la sală, antrenamente la bazin, etc., ci și documentare, studiu. În funcție de dispozițiile pe care le vom primi de la Ministerul Sportului, în subordinea căruia suntem, este posibil să ne reducem activitatea. În nici un caz nu se va pune problema de stoparea totală a activității”.
Șerban: ”Banii se dau conform contractelor în vigoare”
Dragoș Șerban, directorul clubului FC Argeș în subordinea căruia se află echipele de baschet masculin, volei feminin, dar și sportivi de la secțiile de judo, box, atletism, karate, tenis de masă, afirmă că sportivii își vor primi banii integral: ”În acest moment , federațiile sportive au suspendat competițiile, însă nu au anunțat că sunt ca și încheiate. Există posibilitatea ca după ce se vor liniști lucrurile create de această pandemie, întrecerile sportive să se reia. În acest moment, salariile sportivilor și antrenorilor pe care îi avem la secțiile clubului nostru, se plătesc conform contractelor în vigoare. Fiecare își primește salariul pe care îl are trecut în acte. Unii dintre sportivii pe care îi avem au plecat acasă, însă vor reveni când situația se va calma, conform prevederilor pe care le au în contracte. Fiecare a primit câte un program individual de pregătirepe care trebuie să îl facă acasă”. M.D.