Zeci de porci au ars de vii!

0

Un incendiu a izbucnit ieri dimineaţă, în comuna Ştefan cel Mare la o fabrică de peleţi. Din cauza vântului puternic şi a cantităţii mari de ru­meguş din atelier, flăcă­rile s-au extins repede şi la adăpostul animalelor. Au murit 24 de porci. Incendiul puternic a provocat pagube imense, fiind distruse şi două tractoare parcate în curte.
Fabrica de peleţi era amenajată într-o gospodărie, în spatele caselor de locuit. Când a izbucnit incendiul exista pericolul ca focul să ajungă şi la aceste imobile.
Trei autospeciale de stingere din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş şi unul de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Slobozia. Focul a cuprins atelierul în care era fabrica de peleţi. Exista o cantitate mare de rumeguş, aproximativ 10 tone ceea ce a făcut ca focul să se extindă repede. Vântul puternic a înteţit vâlvătaia propagând-o la un adăpost de animale situat în apropiere. Proprietarul a reuşit să scoată vacile din graj, salvându-le. Nu a mai avut timp să facă acelaşi lucru şi cu porcii. Astfel, 24 de groştei au ars de vii.
Defecţiune la sistemul electric
Incendiul a cuprins şi un fânar şi două tractoare parcate în curte. Militarii s-au luptat cu focul vreme de peste două ore. La finalul intervenţiei pagubele erau imense. Au ars aproximativ 10 tone de rumeguş necesar la fabricarea peleţilor, aproximativ 15 tone de fân, adăpostul de animale, atelierul şi fânarul. Au fost distruse două tractoare. Permanent a existat riscul propagării focului la casele din apropiere. La final, pompierii au stabilit că nenorocirea a fost provocată de o defecţiune la sistemul electric. Proprietarul avea montate camere de supraveghere şi în acest fel a putut fi localizată zona de unde au izbucnit flăcările. M. Sandu