Nu se fac teste COVID-19 carantinaţilor asimptomatici

0

În timp ce tot mai multe țări adoptă testarea în masă pentru a fi depistate rapid cazurile pozitive de COVID-19 în acest fel putând fi separate de restul cetățenilor și limi­tând astfel răpândirea viru­sului, în România se dau or­dine potrivit cărora persoane aflate în izolare nu au nevoie de testare iar cele aflate în ca­rantină sunt testate numai dacă prezintă simptome. Si­tuația pare ireală și totuși a intrat în vigoare de miercuri printr-un ordin al Mi­nistrului Sănătății. Decizia vine în ciu­da semnalelor de alarmă din străinătate și din țară, în ciu­da avertismentelor că vi­rusul este unul care se răspân­dește extrem de rapid. Ordinul a intrat în vigoare în aceeași zi în care peste 200 de medici şi cercetători români au semnat o scrisoare deschisă în care cer testarea în masă a populaţiei folosind teste rapide.
Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, în acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restrânsă (generația 2, 3 si 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susținută. În aceste condiții, strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată. În acest sens a fost făcută prioritizarea testării în ordine descrescătoare importanței.
Măsuri pentru persoanele izolate sau aflate în carantină
Ordinul nr. 497/2020 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei a intrat în vigoare miercuri.
Citiți cu atenţie ca să vedeți ce se stabiliște prin acest act.
Art. I. – Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 12 martie 2020, Partea I, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: ” (4) Categoriile de persoane nominalizate la alin. (3) se vor izola la domiciliu timp de 14 zile, timp în care îşi monitorizează starea de sănătate. În situaţia în care prezintă simptome de boală vor anunţa medicul de familie sau sistemul «112». Dacă la sfârşitul celor 14 zile de izolare la domiciliu nu prezintă simptome de boală, aceştia pot ieşi din izolare fără a avea nevoie de documente justificative (aviz epidemiologic). Persoanele menţionate la alin. (3) lit. b) pot ieşi din izolarea la domiciliu dacă suspiciunea de infecţie cu COVID-19 la persoana simptomatică, cu care a avut contact direct, este infirmată”.
2. La articolul 5, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins: ” (2) Direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti au obligaţia ca, la ieşirea din carantină, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic de ieşire din carantină, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin. (3) Persoana izolată, care are nevoie de concediu conform alin. (1), completează o declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.”
3. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins: ” Art. 6. – (1) La persoanele aflate în carantină instituţionalizată se efectuează un test pentru COVID-19 numai dacă devin simptomatice. Până la primirea rezultatelor, acestea vor fi izolate corespunzător. În cazul în care rezultatul este pozitiv pentru COVID-19, acesta vor fi transportate şi izolate în spital. (2) Transportul probelor recoltate de la persoanele carantinate simptomatice se va face în aceleaşi condiţii de siguranţă ca şi probele de gripă, iar testarea se va face la cel mai apropiat laborator care efectuează astfel de testări, la îndrumarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. (3) Ieşirea din carantină instituţionalizată se va face după o perioadă de 14 zile, dacă persoana nu a prezentat simptome de boală în decursul carantinării şi este clinic sănătoasă. (4) Direcţia de sănătate publică judeţeană şi cea a municipiului Bucureşti comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare instituţionalizată şi se deplasează pentru eliberarea avizului epidemiologic la ieşirea din carantină a acestora. Avizul epidemiologic poate fi eliberat şi transmis şi electronic. (5) Dezinfecţia spaţiilor de carantinare se efectuează de către responsabilul centrului sub îndrumarea direcţiei de sănătate publică, după ce persoana/persoanele va/vor părăsi spaţiul. M.Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.