Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai; tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În acest material vă prezentăm „Plumbii folosiți în pescuitul crapului“ și o ”Rețetă nadă top – Boilies & Solubile”. Informaţiile sunt oferite deexperții de la postul Fishing&Hunting .
Există pe piață foarte multe modele de greutăți dedicate pescuitului la crap. Dacă știm exact aplicațiile fiecărui model ne va fi foarte simplu să ne facem o trusă de plumbi eficientă și nu foarte scumpă. Iată care sunt principalele moduri de atașare a greutăților și de prindere a forfacului cu avantajele și dezavantajele fiecăruia.
PLUMB PIERDUT
Un montaj foarte popular printre pescarii de crap. Prin construcție are o aerodinamicitate bună și zboară departe. Pierderea plumbului din clips ușurează scoaterea peștelui din obstacole. Un minus la capitolul autoînțepare, deoarece vârtejul blocat în manșonul de plastic atârnă de buza crapului greutatea plumbului, până la eventuala pierdere a acestuia.
ELICOPTER
Montura controversată în principal din cauza mecanicii deficitare de înțepare. Crapul după ce a aspirat momeala trebuie să traga după el întregul montaj. Totuși, vorbim de ansamblul numărul 1 în materie de distanță, pentru că montura elicopter atinge distanțele cele mai mari în aruncare. Este bună în cazul zonelor cu nămol, pentru că forfacul se poate ridica cât de sus se dorește pe leadcore sau antitangle.
IN LINE
Cea mai buna mecanică de autoînțepare. Vârtejul este ușor blocat în manșonul de cauciuc, iar la trăsătură opune o minimă rezistență (suficientă pentru că buza crapului să fie penetrată într-o zona cât mai sigură) după care peștele poate pleca liber. Deficitară la capitolul aruncări la distanță din cauza construcției cu forfacul în față. Cea mai sigură montură dintre toate din punct de vedere al neîncurcării în aruncare.
IN LINE CU PLUMB PLAT
Poate cea mai slabă montură de distanță dintre toate. Este însă foarte utilă pe ape curgătoare sau în zonele cu substrat moale sau cu vegetație. Greutatea plată se poate atașa și la montura cu plumb pierdut, însă riscul încurcării în aruncare crește. Chiar și elicopterul poate avea atașat un plumb plat.
FEEDERUL IN LINE
Acest gen de greutate poate intra la categoria plumb și nu la arcuri năditoare, de aceea încheie scurta noastră trecere în revista a greutăților folosite în pescuitul crapului. Această montură nu excelează la capitolul distanță, chiar dacă se pot face aruncări acceptabile, însă are o mecanică de înțepare excelența. Pentru că forfacul este în general scurt și se poate înfige în pasta de pe feeder vorbim de cea mai sigură metoda împotrivă încurcării.
RETETA NADĂ TOP – BOILIES & SOLUBILE
Chiar dacă în această perioadă nu putem ieși la o partidă de pescuit din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID – 19, experții de la Fishing&Hunting vă propun o rețetă de top pentru boilies sau solubile.
O tranșă conține 20 ouă (1000 ml) pentru boiliesuri sau 1200 ml sirop de porumb dulce diluat (SPD) pentru solubile. Cantitățile de mai jos sunt indicate pentru o astfel de tranșă.
Se bat bine ouăle apoi se adaugă ingrediente lichide. După omogenizare se adaugă mix și se amestecă până se obține o consistență a pastei similară cu cea a plastilinei. Atenție, coca trebuie lăsată puțin mai moale, iar apoi introdusă într-o pungă de plastic timp de o oră. Va deveni perfectă pentru rulat . Apoi se trage materialul obținut la pistol și se rulează cu masa de boilies. Bilele se fierb până se ridica la suprafață, moment în care trebuiesc scoase foarte repede. Apoi, se pun la uscat pentru circa 48 de ore. Procesul tehnologic este similar în cazul solubilelor, numai că se înlocuiesc ouălele cu siropul de porumb dulce (diluat), iar procesul de fierbere dispare. Solubilele se usucă în mod natural 10 – 14 zile.
SPD-ul se diluează astfel – la 900 ml de sirop se adaugă 300 ml de apă fierbinte.
În principiu, la o tranșă intră aprox. 2.5 kg mix (1016 sau PESCA).
– GLM – 40 grame (4 linguri mari). Se adaugă în mix și se omogenizează bine.
Partea lichidă:
– CSL – 150 ml
– COMPLEX ATRACT – 100 ml
– MAXIMUM SECRET – 60 ml
– ULEI ESENȚIAL DE PIPER NEGRU – 20 picături
– BETAINĂ – 50 grame (5 linguri mari)
– AROMĂ PLANET 1016 – 25 ml. M.D.