- În primele zile au venit 7900 de solicitări pentru martie
- Se aşteaptă ca numărul să ajungă la peste 15.000
- Pentru aprilie, se preconizează dublarea cererilor de şomaj
- Există şi speranţe pentru revenirea la normal
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş prelucrează din plin, în aceste zile cererile firmelor argeşene de intrare în şomaj tehnic a angajaţilor. În primele zile, de la începutul perioadei de depunere a acestor solicitări s-au înregistrat aproape 8000 de cereri, iar previziunile sunt ca numărul acestora să se dubleze.
Deocamdată, cererile pentru intrarea în şomaj tehnic se fac pentru partea a doua a lunii martie, din momentul în care ţara a intrat în Stare de Urgenţă. Până ieri dimineaţă, existatu aproximativ 7900 de cereri, însă, pentru luna martie se preconizează ca numărul să ajungă la 15-20.000. Mai mult, având în vedere că Starea de Urgenţă se va prelungi cu încă o lună, pentru luna aprilie, previziunile sunt sumbre, aşteptându-se ca numărul să se dubleze. Directorul AJOFM Argeş, Nicolae Bădescu ne-a spus ieri: “Luni, după-amiaza, aveam aproximativ 7900 de solicitări pentru persoanele care să intre în şomaj tehnic. Acestea au venit de la aproape 750 firme. Şi această centralizare o facem zilnic, spre finalul zilei. Efectiv este nebunie. Eu cred că vor fi undev ala 15-20.000 cei care solicit şomajul tehnic. Şi asta vorbim pentru martie…. pentru aprilie, cred că va fi dublu. Pentru partea din luna martie pentru care se cere şomaj, unii angajatori şi-au băgat angajaţii în concediu de odihnă, alţii în concediu fără plată, alţii plătesc din fonduri proprii şomajul, cum este Uzina, dar şi alte firme, care fac la fel. Asta a fost în martie…. Din aprilie nu a mai continuat nimeni şi vor veni toţi. De-asta vorbim de o dublare. Estimativ cred că vom avea 40.000 de şomeri”.
Totul se face online
De menţionat este faptul că toate cererile procesate de AJOFM au fost făcute numai online, pentru că pe site-ul instituţiei toţi paşii necesari şi toate documentele necesare. “Dacă la 1 aprilie aveam telefoane cu miile, acum acestea s-au rărit. Firmele au înţeles despre ce este vorba. Există şi o platformă … ne-am adaptat din mers situaţiei, pentru că se ştie, nicioadată nu am avut un număr aşa mare ca până acum” a explicat situaţia şeful AJOFM.
Ne vom reveni destul de repede
Directorul AJOFM Argeş ne-a spus şi cum prevede că se va întâmpla după ce se va încheia toată această perioadă de stare de urgenţă. Astfel, Nicolae Bădescu crede că lucrurile vor reveni la normal, fiind nevoie de forţă de muncă pe piaţă şi că este posibil, ca doar un foarte mic procent din cei care intră acum în şomaj să nu se mai regăsească pe ştatele de plată ale angajatorilor. “Având în vedere că preşedintele a spus că vom mai avea încă o lună de Stare de Urgenţă, cel puţin până la sfârşitul lunii mai cred că o să mai fie această situaţie. Dar, depinde de fiecare dintre noi, pentru că dacă nu avem grijă … Apoi, la reluarea vieţii normale, depinde de profilul firmei, zic eu, ce se va întâmpla cu cei băgaţi în şomaj tehnic. Astfel, cei din alimentaţie publică îi vor rechema, pentru că toţi vor fi dornici să iasă din casă, să meargă să viziteze prietenii, să iasă la terase, la restaurant… va fi nebunie pe străzi . Apoi, la Uzină, din ce semnale am eu, după Paşte vor să reia lucrul, poate nu total, doar partial. În industria de lohn deja se lucrează, pentru că ştim că deja unele firme s-au reprofilat şi fac diverse material e ca măşti, combinezoane, etc, iar solicitările să se facă angajari sunt încă de pea cum. În construcţii a mers dintotdeauna… Problema cred că o să fie acolo unde ţine mai mult de materie primă şi de importuri… Sincer, cred că ne revenim destul de repede, poate nu 100%, dar procentul celor care vor rămâne în şomaj va fi unul foarte mic. În agricultură ştim că e nevoie, pentru că de aici vom avea mâncarea. Deja aţi văzut că se solicită forţa noastră de muncă, în acest domeniu şi s-au făcut deja regelmentări oficiale în acest sens” spunea Nicolae Bădescu. S.M.
Aproape 70.000 de solicitări în toată țara!
În şedinţa de Guvern, de luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a primit, până în prezent, 34.000 de solicitări din partea companiilor pentru şomajul tehnic, iar la Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) s-au înregistrat puţin peste 35.000 de cereri. M.D.
„ANOFM are, la acest moment, un număr de 34.000 de solicitări de la companii pentru un număr de 298.000 de angajaţi, iar Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au înregistrat puţin peste 35.000 de cereri. Acestea, în acest moment, sunt în prelucrare de aşa manieră încât atunci când avem rectificarea bugetară, ceea ce ştiu că se întâmplă curând, să se şi proceseze plăţile. Precizez că depun colegii mei un efort de verificare primară a datelor, de unde rezultă că, deşi am comunicat public simplitatea procedurilor, totuşi întâmpinăm câteva probleme legate de completare eronată a informaţiilor”, a spus Alexandru, conform Agerpres. M.D.