Activitatea de la Dacia se va relua pe 21 aprilie

0

440 muncitori voluntari se întorc în secții

  • Producţia generală va reîncepe pe 4 mai
  • Muncitorii vor lucra la distanţă unul de altul, vor avea între ei despărţitoare de plastic, vor trece printr-un triaj şi vor primi măşti, mănuşi şi dezinfectant



Activitatea la Uzina Dacia se va relua începând cu 21 aprilie, adică după Paşte, însă treptat şi nu deodată la toate secţiile. Astfel, Sindicatul şi administraţia au convenit acum două zile asupra numărului de persoane care vor veni în primă fază la muncă, dar şi condiţiile în care aceştia vor munci şi data la care va reîncepe producţia propriu-zisă.


În urma discuţiilor sindicat – patronat s-a convenit ca din 4 mai să redemareze activităţile celor două uzine care compun Uzina Dacia Renault de la Mioveni şi anume Uzina Mecanică şi Şasiuri şi Uzina Vehicule. Până atunci, începând cu 21 aprilie 440 de angajaţi vor reveni la muncă la secţiile mecanică şi presaj, pe bază de voluntariat, aceştia urmând să înceapă producţia diferitelor repere necesare atunci când se va relua producţia generală. Muncitorii care vor veni la Uzină, începând cu 21 aprilie, vor lucre în condiţii speciale, de maximă Securitate în ceea ce priveşte sănătatea, adică vor trece printr-un cort de triaj la intrarea în fabrică unde li se va lua temperatura, vor primi măşti, mănuşi, dezinfectant, vor lucra la o distanţa de 1 m unul de celălalt şi vor fi despărţiţi de panouri de plastic.
Echipă redusă de lucru şi două schimburi
Reprezentanţii Uzinei Dacia au anunţat ieri la prânz acordul cu Sindicatul pentru reluarea producţiei.
“Uzinele Dacia sunt pregătite să reia progresiv activitatea industrial. În acord cu partenerii sociali și din respect pentru protejarea și siguranța angajaților, toate măsurile sanitare de protecție în vigoare, în România, au fost implementate pentru a relua progresiv activitatea de fabricație derulată pe platforma industrială Dacia de la Mioveni. Astfel, începând cu data de 21 aprilie, activitățile de producție ale celor două uzine vor fi reluate pe bază de voluntariat: # Uzina Mecanica și Șasiuri este pregătită să redemareze activitatea în echipă redusă de lucru # Uzina Vehicule va relua producția în departamentul Presaj, în 2 schimburi. Din data de 4 mai, vor redemara activitățile ambelor uzine. Pe tot parcursul perioadei în care activitatea de producție a fost întreruptă au fost definite si aplicate măsuri pentru a proteja angajații în perspectiva revenirii acestora la lucru. Aceste măsuri care țin de igienizare și securitate vor fi aplicate în mod riguros. Angajații vor fi informați despre necesitatea respectării măsurilor luate pentru protejarea sănătății lor și a colegilor. Încă de la debutul crizei pandemice, generată de noul virus COVID -19, Groupe Renault România s-a asigurat să ia măsuri adaptate de protecție pentru ansamblul angajaților din toate sediile unde își desfășoară activitatea” au transmis cei de la Dacia.
Se fac repere care nu sunt pe stoc
La rândul său, preşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu ne-a declarat ieri despre acordul de reluare a producţiei: “Am semnat un accord ca pe 4 mai să reluăm producţia. Dar Uzina de vehicule va lucra din 21 aprilie, astfel: 250 de oameni la mecanică şi 190 la secţia presaj. Cei care vin, vin pe bază de voluntariat. Nu e o chestie obligatorie, este voluntariat. Nu ştiu cum se va proceda, cum se va lua legătura cu angajaţii, poate telefonic, poate prin email, unii poate vor, alţii poate nu vor, când se va atinge numărul nu se mai apelează la alţii… Din punctul meu de vedere este bine cum se va relua activitatea pentru că sunt 3 lucruri importante: este suficient timp pentru organizarea condiţiilor de Securitate pentru a preveni răspândirea coronavirsului, referitoare la distanţarea socială şi nu numai… Apoi cred că la acea data este trecut vârful pandemiei şi nu în ultimul rând 250 de oameni la mecanică nu sunt 4000, la fel cum nici 190 nu sunt 7500 şi mă refer la numărul care nu este mare pentru cei care vin în primă fază. Cei care vin pe bază de voluntariat în cele două secţii, vor începe producţia unor repere care sunt necesare pentru atunci când se va relua producţia general. De exemplu, vorbim de unele repere care nu sunt pe stoc, la presaj. Se va lucre în condiţii OK, la distanţă de 1 m unul de celălalt şi vor fi despărţitoare de plastic între muncitori. Mi-am propus şi realizarea acelor teste pentru COVID la intrarea în uzină, dar deocamdată la fiecare poartă se va amenaja câte un cort de triaj, muncitorii vor trece pe acolo, Ii se va lua temperature, apoi se duc la locul de muncă, cu măşti, mănuşi, dezinfectant.” S.M.