Câmpulungul, de Florii, sub COVID-19

0



În duminica a şasea din postul Paştelui, cunoscută în popor şi sub numele de Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, sărbătoare care deschide pregătirile de Paşti din Săptămâna Mare. Numele derivă din latinescul Floralia, sărbătoare a vegetaţiei.


Anul acesta în Câmpulung credincioșii au avut restricții să mai meargă la biserici. An de an acestea erau luate cu asalt de câmpulungeni după care mergeau acasă unde petreceau în familie. Alții fără multe rude, se plimbau prin parcuri sau mergeau la iarbă verde. În tot acest timp catolicii din Câmpulung sărbătoresc Învierea Domnului.
Florii, fără ramuri de salcie
De data aceasta ramurile de salcie sau finic au fost binecuvântate în biserică și au fost distribuite, de către voluntarii care au purtat măşti şi mănuşi de protecţie. Nu toți câmpulungenii au beneficiat de aceste ramuri de salcie. Cei mai norocoși au fost cei care au ieșit la prânz la cumpărături și s-au întâlnit pe traseu cu câte un cunoscut care a primit mai multe ramuri și cum în acestă perioadă trebuie să fim mai generoși, aceștia au renunțat la ramurile lor de salcie pentru a dărui și celorlalți. Tradiția spune că aceste ramuri de salcie să fie puse la ușa de la intrarea în casă pentru protecția locuinței.
Fac haz de necaz…
Pentru câmpulungeni distracția a rămas doar la coadă la cumpărături. Chiar dacă aceștia păstrează distanța socială, poartă măști și mănuși nu și-au pierdut și cheful de viață. Câmpulungenii au ajuns la concluzia că viața este scurtă, că trebuie să se bucure de fiecare clipă, și uite așa ca să treacă timpul mai repede la cozile care se formează ca pe vremea lui Ceaușescu aceștia fac haz de necaz. Unii dintre ei văd și o parte bună în purtarea măștii de protecție.,,Nu mai este nevoie să mă bărbieresc că nu se mai vede dacă am fața acoperită”, a spus un bărbat. De asemenea și femeile mai tinere fac economie la rujuri pentru că nu mai au nicio șansă să le folosească la fel ca înainte. Orașul este gol, doar ciripitul păsărilor se mai aude și mai trece câte o mașină din când în când.Câmpulungenilor nu le convine această perioadă de restricții, mai ales celor trecuți de 65 de ani. Aceștia spun că nu au timp să facă toate cumpărăturile și mulți nu au pe cineva care să îi ajute. Bogdan Radu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.