„Acordul de susţinere este nelegal”

0



O decizie care a stârnit ample reacții atât în rândul polițiștilor cât și a sindicaliștilor, a fost lua­tă de ministrul Marcel Vela. Acesta a anunțat că a fost încheiat un proto­col cu Biserica Ortodoxă Română prin care poli­țiștii sunt desemnați să ducă Lumina Sfântă eno­riașilor în Noaptea Învie­rii Domnului. Măsura este complet nepotrivită spun cei mai mulți, dat fiind faptul că în acest fel se confundă atribuțiile celor responsabili cu siguranța și ordinea publică.


Oamenii legii se află în stradă de la declararea stării de urgență. Fac controale în trafic, păzesc centrele de carantină, verifică dacă persoanele izolate respectă măsurile. Sunt zilnic în slujba cetățenilor. La fel ca medicii, sunt în prima linie, fiind expuși permanent infectării cu COVID-19. Se spune că există riscul să se îmbolnăvească sau să transmită virusul.
Ministrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marcel Vela a anunţat că oamenii legii vor ajuta biserica. Iată principalele sale declaraţii:
– MAI vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe, organizând misiuni de susținere pentru preoți
– Vom ajuta Biserica Ortodoxă la împărțirea Sfintelor Paști, cât și la împărțirea Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim
– Am semnat cu Preafericitul Daniel un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență de către MAI pentru stabilirea unor acțiuni comune pentru Sărbătorile Pascale.
– Pâinea binecuvântată va fi împărțită credincioșilor vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul 7.00 – 17.00, în toate parohiile de către angajații bisericii și voluntari În declarația pe proprie răspundere, credincioșul va face precizarea numele lăcașului de cult la care se va deplasa Angajații parohiei și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț
– Pentru credincioșii bolnavi, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paște, cu respectarea normelor de protecție
– Distribuirea Luminii Sfinte, adusă de la Ierusalim, se va face de către voluntarii Parohiilor și echipajele de ordine publică și patrulelele sub coordonarea MAI, aflate în misiune, sâmbătă.
– Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația. În acest sens, doi sau trei locatari pot oferi Lumina Sfântă luată de voluntari
– Știu că ne este greu să suportăm regulile de distanțare socială, dar e neapărat nevoie să suportăm acest lucru, pentru că nu mai așa putem trece peste această perioadă.
Sindicaliştii nu sunt de acord cu decizia
Decizia a stârnit un val de reacţii. Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne, Dumitru Coarnă a declarat: „Ştiu că se poartă nişte discuţii în acest sens şi sper să fie numai un joc de imagine, pentru că este imposibil să distribuim Lumină către milioane de români. Din punct de vedere logistic, pur şi simplu nu putem face acest lucru. Şi trebuie să ne gândim şi la protecţia poliţiştilor, dar şi la cea a enoriaşilor. La această oră avem aproape 200 de poliţişti infectaţi. Vă daţi seama că, nefiind testaţi, nu ştim câţi poliţişti au luat, în realitate, noul coronavirus. Cu siguranţă avem şi colegi care sunt infectaţi, dar nu ştiu acest lucru pentru că sunt asimptomatici. Dacă îi trimitem să dea Lumină, dau şi virusul. Şi reciproca este valabilă. Un poliţist poate lua coronavirusul de la o persoană care este infectată, dar nu ştie acest lucru”, precizează Dumitru Coarnă.
„Protocolul este jalnic”
Sindicatul Polițistilor din România „Diamantul” a criticat dur protocolul încheiat de ministrul de Interne, Marcel Vela, și Biserica Ortodoxă Română. Sindicaliștii susțin că protocolul este jalnic și nelegal, iar ministrul nu știe cu ce se ocupă, de fapt, polițiștii.
„Protocolul încheiat între Biserica şi ministrul Vela, pentru MAI, în care se înteleg semnatarii ca poliţiştii să ofere „Sfânta Lumină” persoanelor aflate în trafic, este atat jalnic, cât şi nelegal. E de mirare că ministrul MAI nu a aflat până acum că el conduce ministerul şi poliţiţtii, doar prin ordine şi instructiuni, date în exercitarea atribuţiilor legale (art.7 alin 5 din OUG 30/2007. Mai de mirare este ca ministrul nu ştie nici până acum cu ce se ocupă poliţiştii. (…) Dacă cineva îmi găseşte în lege, că Poliţia Română este specializată să împartă „Sfânta Lumină”, eu mă duc să mă călugăresc”, se arata pe pagina de Facebook a sindicatului, într-o postare semnată de Emil Pascut, liderul sindicatului. M.Sandu