S-au reluat cursurile şcolare online

0
  • În Argeş sunt aproape 10.000 de elevi care se pregătesc de examene importante
  • Cursuri pentru clasele a 8 –a şi a 12-a se fac şi la Curier TV
  • 30% din elevii argeşeni nu au acces la lecţiile online



Cursurile școlare s-au reluat ieri, urmând să se desfășoare tot în regim online și în următoarea perioadă. În parallel, la nivelul judeţului Argeş, continua parteneriatul cu Curier TV, pentru programul Teleşcoala, dedicate elevilor din anii terminali, unde se face o recapitulare a materiei pentru examene.


De ieri, elevii argeşeni din clasele primare, gimnaziale sau liceale au revenit la cursurile online, pe care le fac cu învăţătorii sau profesorii de diverse materii. De asemenea, la nivelul judeţului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş a pus la dispoziţie directorilor platforme digitale, prin intermediul operatorilor de telefonie, prin care cursurile se pot desfăşura altfel, decât prin intermediul aplicaţiilor de pe telefoanele mobile. Misiunea profesorilor este însă una destul de dificilă, pentru că într-un timp probabil mai scurt ca la şcoală, trebuie să se facă înţeleşi şi totodată să vadă şi dacă elevii au asimilat materia predată.
S-au predate 70.000 lecţii
În Argeş sunt proximativ 86.000 de elevi în învăţământul primar, gimnaziar şi liceal. Dintre aceştia, aproximativ 5000 sunt pe clasa a 8-a, şi tot atâţia pe a 12-a, acestea fiind clasele care vor susţine la finalul anului şcolar examenele de admitere. Marea majoritate a acestora învaţă în mediul urban (aproape 56 mii), însă un procent important studiază şi în mediul rural (aproape 30 mii). Conform datelor centralizat de Inspectorat, înainte de vacanţă era un număr de aproximativ 70.000 de lecţii predate. Interesant de ştiut însă, este şi faptul că din numărul total al elevilor din Argeş, în jur de 30% nu au acces la lecţiile online, fie din cauza posibilităţilor material precare, fie din cauza proziţionării geografie, fiind cazuri în care desi există posibilitatea achizitionării de aparate mobile, laptop-uri etc… nu există semnal cum trebuie, la telefon sau internet. “De-asta am şi făcut programul Teleşcoală, în parteneriat cu televiziunea Curier TV. Aici, pentru clasa a 8-a, miercurea se predă de la 18.00 la 19.00 Limba şi Literatura Română, iar de la 19.00 la 20.00 Matematica, în timp ce programul pentru clasa a 12-a este vineri de la 18.00 la 19.00 Limba Română şi de la 19.00 la 20.00 Matematica” ne-a spus Dumitru Tudosoiu, inspectorul general şcolar judeţean din Argeş.
Clasele a 8-a şi a 12-a, primele la şcoală?
Acesta ne-a spus ieri, mai multe şi despre reluarea cursurilor on-line la nivelul judeţului nostru şi ce recomandări a făcut corpului profesoral în acest sens: “Majoritatea  cadrelor au răspuns apelului nostrum, al Inspectoratului, al ministrului în legătură cu prezenţa în spaţiul virtual pentru a-i ţine pe elevi în priză, ca să spunem aşa, la mai multe materii. Iar pentru elevii de a 8-a şi a 12-a există programul Teleşcoală şi cel local cu Curier TV, dar se ţin şi aceste lecţii online care vin în sprijinul lor pentru a pegăti examenele. Şi deja profesorii de română, istorie şi alte materii pregătesc elevii pentru BAC, venind în întâmpinarea lor, pregătindu-i gratis prin intermediul unor aplicaţii.  Cu toţii aşteptăm stoparea acestei stări şi să aducem copiii la şcoală. Vom vedea dacă vor da drumul pentru toţi o data, sau gradual… poate întâi clasele a 8-a şi a 12-a şi apoi restul, vom vedea… Important este că elevii vor fi pregătiţi să susţină examenele, mai ales că s-a scos materia din Semestrul II, special ca să nu reîncepem cursurile şi să ne grăbim, la parcurgerea acestei materii şi să existe lacune. Vom avea pentru examene numai material Semstrului I plus ceilalţi ani. Ne-am străduit şi am pus la dispoziţie, gratis platforme digitale de la operatori. Le-am transmis directorilor şi i-am rugat să aleagă, pentru că de exemplu, prin aplicaţia zoom, nu poţi să gestionezi decâte cele 40 de minute de lucru, în timp ce pe platformele digitale se poate gestiona altfel. Ne-am dorit şi să fie într-un format unitar, că poate unii profesori predau prin “zoom”, alţii prin “skype”… iar asta înseamnă deja că trebuie făcute o grămadă de conturi. În zilele următoare o să cer o situaţie să văd care folosesc aceste platforme digitale!” S.M.