“Sportivii aleargă pe trotuare și parcurile sunt închise!”

0



Preşedintele Federaţiei Române de Atletism, Florin Florea va transmite o solicitare către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului pentru ca sportivii să aibă voie să se pregătească în spaţii deschise după 15 mai.


Șeful FRA a criticat totodată decizia de închidere a parcurilor în timp ce oamenii și sportivii aleargă pe trotuare respectând regulile de distanţare socială. Printre sportivii foarte afectați de aceste restricții impuse se regăsesc și atleți argeșeni care reprezintă România la marile concursuri internaționale.
”Pe bulevardele mari, e plin de oameni care aleargă”
„Sper ca din 15 mai să se dea drumul la pregătire în spaţii libere. Chiar o să trimitem şi noi o solicitare la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul Tineretului şi Sportului. Trebuie să se dea drumul la pregătire, în grupuri de cât vor ei, nu mă interesează pe mine, dar lumea trebuie să se antreneze, să facă mişcare. Văd că şi Ministerul Sănătăţii recomandă ieşirea afară cu păstrarea regulilor, care vor fi ele. În loc să laşi parcul deschis, care e cât animalul de mare, să pui nişte paznici să nu se stea în grupuri, îl ţii închis. Eu m-am uitat seara pe bulevardele mari, e plin de lume care aleargă. Plin. Suntem sănătoşi? Oamenii respectă regula să nu fie grup, nu sunt mai mult de doi. Dar nu poţi să faci aceeaşi chestie şi în parcuri? Ei au închis pentru ăia cu grătarele, dar sunt închise şi pentru ăia cu plimbarea şi alergarea. E clar că nu vrea să se facă, dar oamenii s-au uitat mai atent la lege şi legea spune clar, poţi să alergi, dar nu în grupuri mai mari de doi. Şi alergăm pe trotuare, dacă aşa se vrea”, a declarat preşedintele FRA conform Agerpres.
”Tot sistemul trebuie resetat”
În ceea ce priveşte pregătirea atleţilor de performanţă în perioada stării de urgenţă, Florea afirmă că acum s-a demonstrat că trebuie „resetat” acest sistem, fiind nevoie de întărirea cluburilor cu ajutorul comunităţilor locale. „Din această perioadă se pot trage concluzii care fac parte şi din strategia noastră, şi anume că fiecare sportiv ar trebui să reprezinte comunitatea. Acum toată lumea s-a dus acasă, în zona unde s-a născut şi se antrenează aşa cum poate, cu facilităţi mai mari sau mai mici. Strategia noastră este aceea de a se dezvolta comunităţile de atletism în jurul cluburilor şi comunităţilor locale. Trebuie întărite cluburile pe plan local. Şi apoi, după nu ştiu cât timp, să se treacă efectiv la partea de profesionism efectiv. Dar sugestia noastră este să ne resetăm la nivel de performanţă în România. Eu sunt în discuţie mai de mult cu primarii cu comunităţile locale, dinainte de coronavirus, teoria noastră este ne ducem cumva la origini, la bază. Până acum toată lumea mergea la federaţie, dar ea doar coordonează, pregătirea o face clubul. Şi acum, din 2018, există şi legislaţie. Asta este soluţia”, a mai spus Florin Florea.
Două atlete argeșene, afectate de restricțiile impuse
Cei mai afectate atlete argeșene de aceste restricții sunt musceleanca Andreea Panțuroiu și piteșteanca Denisa Dragomir. Panțuroiu se luptă pentru a obține biletele de participare în proba de triplusalt la Jocurile Olimpice de la Tokyo iar Dragomir trebuia să participe la Campionatele Mondiale și Campionatele Europene de Alergare Montană. Denisa își efectua o mare parte a pregătirii la stadionul Nicolae Dobrin și în pădurea Trivale sub îndrumarea antrenorului de la CSM Pitești-FC Argeș, Valentin Coroja, însă de două luni cele două locații au fost închise.
Dragomir: ”Redeschiderea bazelor, cea mai bună soluție”
Denisa Dragomir speră ca întrecerile sportive să se reia: ”Este o perioadă foarte grea pentru noi. Nu ne putem pregăti pentru că bazele sportive au fost închise. Eu am mai fost pe la țară și am mai făcut alergări pe distanțe scurte, dar nu este ca pregătirea pe care o făceam înainte. Redeschiderea bazelor sportive și a parcurilor ar fi cea mai bună soluție pentru sportivii de performanță. Repet, doar pentru sportivii de performanță. Acest virus afectează plămânii și noi nu putem risca să ne înbolnăvim. Nu știm cum va reacționa corpul după aproape două luni de pauză. Ca să recuperăm aceste două luni avem nevoie de trei-patru luni. Pentru mine prima competiție este în luna iulie, însă așteptăm să vedem ce decizii se vor lua. Deocamdată nu știm dacă se va desfășura sau nu competițiile programate în vară și toamnă”. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.