15 mai, ziua în care se decide soarta fotbalului!

0



Zilele rămase până pe 15 mai vor da traiec­toria regulilor care se vor impune în următoarea perioadă, cu privire la pandemia de COVID-19. În funcție de răspândirea virusului în România, autoritățile statului vor lua anumite decizii graduale pentru a da o libertate de circulație mai mare cetățenilor.


Totuși, competițiie sportive ar putea rămâne suspendate sau cel puțin s-ar putea desfășura fără suporteri pe stadioane. Această a doua variantă este foarte probabilă. Raed Arafat, secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre noile reguli care vor fi luate în țară, după expirarea stării de urgență, dar un lucru e cert, evenimentele cu un număr mare de oameni nu vor fi organizate sub o formă sau alta, în această categorie intrând şi evenimentele sportive. Dacă meciurile din fotbalul românesc se vor relua, ele s-ar putea desfășura după variantele luate în calcul de țările în care pandemia este mult mai agresivă. E­chipele ar intra în cantonanente permanente până la terminarea sezonului, iar meciurile s-ar disputa fără spectatori. ”Răspunsul meu a fost clar. La acest moment sunt echipe care fac analize, ce se poate, ce nu se poate. Vedem că mulți sunt pe stradă, în trafic. Nu am trecut de hop. Totul depinde de următoarele săptămâni până în 15 mai. Lumea trebuie să înțeleagă că nu am trecut peste hop. Măsurile vor fi anunțate la timp, vor fi graduale, în niciun caz nu vom reveni la normal. O să spunem când vom avea rezultatele analizelor, nu pot să speculez. Se pot întâmpla mult. Aici colegii de la Ministerul Sănătății au anunțat că vor fi creșteri ale testărilor. Dar modul în care se vor face testările și pentru cine, vor decide specialiștii”, a spus Raed Arafat.
Discuții între FRF și autoritățile statului
Sportul nu reprezintă o prioritate în momentul de față, când pandemia de coronavirus continuă să facă victime. Despre reluarea întrecerilor a vorbit și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. ”Nu, la reluare nu ne gândim. Ne gândim la locurile de muncă, la deschiderea unor anumite spaţii, dar nu la adunările cu număr mare de oameni”, a declarat Nelu Tătaru. Totuși, o decizia va fi luată după discuțiile dintre LPF și FRF și autoritățile statului. FRF a anunțat, pe site-ul oficial, săptămâna trecută, că a decis crearea unui Grup de Lucru pentru a identifica modificările și completările necesare pentru ROAF și RSTJF. Din acesta fac parte reprezentanți din cadrul FRF, LPF, AFAN, reprezentați ai echipelor din eșaloanele doi și trei, futsal și fotbal feminin din Comitetul Executiv FRF. Se are în vedere găsirea unor variante fezabile cu privire la modul în care s-ar putea relua campionatele.
”Obiectivul este să se reia competițiile și sezonul să se încheie pe teren, chiar dacă acesta va fi prelungit. Astfel, se dorește crearea unui concept unitar dedicat disputării meciurilor, cu un număr minim de persoane implicate în organizare și cu un timp minim de implicare pentru acestea, de la responsabilii pentru buna desfășurare a meciului, până la reprezentanții media. De asemenea, se va stabili și un protocol medical care să fie respectat de toate cluburile angrenate în competiție. Totodată, Federația Română de Fotbal reiterează apelul la solidaritate pentru toți cei implicați în fenomenul fotbalistic. E nevoie de unitate și responsabiliate în interesul fotbalului, al cluburilor, al jucătorilor, al spectatorilor și al partenerilor comerciali”, sună o parte din comunicatul emis de FRF. S.M.