CCR a decis că amenzile din timpul stării de urgenţă pot fi anulate

0

Curtea  Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la amenzile care s-au dat în perioada stării de urgență. Toţi cei care au primit amenzi și le vor contesta în instanță pot scăpa de ele. Sancţiunile necontestate rămân valabile. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean a explicat ce trebuie să facă cetăţenii ca amenzile date în timpul ordonanţelor militare să fie anulate. M.S.  

 

Decizia judecătorilor Curții Constituționale privește amenzile care s-au dat de către polițiști pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență. Judecătorii CCR au considerat că pe de o parte au fost lăsate aceste amenzi la latitudinea polițiștilor fără să se precizeze foarte exact prin texte legale care sunt faptele și condițiile lor. CCR a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile.

Augustin Zegrean a afirmat, pentru DC News, a că prin decizia CCR de astăzi ”toate amenzile stabilite prin ordonanță se pun deoparte, nu se mai aplică timp de 45 de zile, după care Guvernul va trebui să pună în acord ordonanța cu decizia CCR”.

”Cei care au fost deja amendați, dacă au făcut contestație, justiția le va admite și va anula toate amenzile, pe motiv că au fost date în baza unei legi neconstituționale” a precizat fostul judecător CCR.

”Prin decizia CCR nu se anulează procesul verbal prin care s-a dat amenda. Numai justiția poate anula amenzile. Nici măcar dl ministru Vela nu le poate anula, numai justiția.”

Fostul preşedinte CCR a mai spus că termenul de contestare al unui proces verbal este de 15 zile şi cei care nu au contestat documentul până în prezent, dar se află în termenul legal o pot face pentru a scăpa de amenzi.