Nu mai sunt focare de pestă la porcii domestici!

0



În judeţul nostru nu mai există de la finalul lunii trecute niciun focar de pestă porcină africană la porcii domestici, din gospodăriile oamenilor sau din ferme. Având în vedere că de la momentul în care locaţia unde s-a descoperit focarul a fost dezinfectată, până la repopulare trebuie să treacă 6 luni, la finalul acestei luni, sau cel mai târziu începutul lui iunie se va reîncepe repopularea în două ferme de la Slobozia. Restul o vor face la trecerea termenului de jumătate de an.


Bilanţul Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş este următorul: aproape 75.000 de mii de porci sacrificaţi în cele # 26 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații nonprofesionale; # 4 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale din localitățile Slobozia și Costești. # 2 focare stinse de pestă porcină africană la porcii domestici în exploatații comerciale de Tip A din localitățile Dâmbovicioara și Podișor. Valoarea totală a despăgubirilor pentru ferme este de peste 72 milioane lei.
Focare deschise în fondurile de vânătoare
În schimb, la nivelul judeţului Argeş au rămas active focarele din fondurile de vânătoare, pentru că aici trebuie să treacă un an de zile pentru a putea fi declarate închise, iar în tot acest timp să nu mai aparaă cazuri.
Situația cazurilor de pestă porcină africană la mistreți este următoarea: # 15 cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35, Râncăciov, F.V. 44 Furduești, F.V. 13 Corbi, F.V. 28 Dârmănești, care în prezent sunt active. # 1 caz de pestă porcină africană la porcii mistreți din complex de vânătoare: Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu care în prezent este activ.
Despăgubirile sunt în curs de plată
“Toate focarele de pestă porcină africană, în gospodăriile populaţiei şi în fermele din judeţul Argeş au fost închise. Au mai rămas doar cele din fondurile de vânătoare, unde trebuie să treacă un an de zile, până la declararea lor închise. După cum se ştie, pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Având în vedere evoluția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Romaniei, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș este în stare de alertă maximă. Ultimele focare la porcii domestici au fost la ferme – 3 la Slobozia şi unul al Costeşti, iar în gospodăriile populaţiei, la Albşeşti şi Arefu. Despăgubirile sunt în curs de plată. Dosarele au fost aprobate şi există un termen de 90 de zile de termen de plată de la aprobare. Plata pentru un animal este diferită, în funcţie dacă e tineret, e de îngrăşat, e scroafă, e vier… etc, sunt vreo 10 categorii la care intră. Sunt 47.226 de capete la Danbred în Slobozia şi 25.730 de capete la ferma din Costești. În primul caz, valoarea este de 45.440.995 lei iar în al doilea caz de 26.677.194 lei. Primele ferme care vor repopula o vor face în iunie. Este vorba de cele de la Slobozia, care au fost închise în noiembrie. Repopularea se face după 6 luni cu santinele şi sub supraveghere. Termenul venea undeva la finalul lui mai, dar cei de acolo au spus că vor începe repopularea în iunie, deci de luna viitoare, şi am înţeles că o vor face cu 3000 şi 2000 de porci. Iar celelalte ferme vor începe repopularea în septembrie” ne-a declarat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Sorin Sorescu. S.M.