Trei jucători trecuţi prin Argeş, provin de la Liga Elitelor!

0
  • Ce a însemnat Liga Elitelor pentru fotbalul românesc: 24 de jucători deveniți “tricolori”, 40 de fotbaliști în Liga 1
  • Unul dintre ei este piteştean, alţi doi au jucat la CS Mioveni şi SCM Piteşti, iar tatăl altuia a fost atacant la FC Argeş



Conceptul competițional în care FRF a investit până acum peste 1 milion de euro oferă mai multe jocuri și nivel calitativ înalt. Jumătate din semifinaliștii primei ediții joacă în L1 și L2 la 21-22 ani, un sfert au debutat la naționalele de tineret și seniori.


Printre aceştia se numără şi câţiva jucători care sunt din Argeş sau au avut direct sau indirect legături cu judeţul nostru. Este vorba în primul rând de piteşteanul Virgil Ghiţă, care a fost crescut la LPS Aripi Piteşti şi apoi luat de Hagi la Viitorul, jucătorul fiind de meserie fundaş central. Un alt jucător care are legătură cu noi, este Radu Bârzan de la U Craiova, fotbalist care a evoluat în trecut aproape un sezon pentru SCM Argeşul Piteşti. De asemenea şi Szabolksz Kilyen de la Dinamo, fundaş dreapta a evoluat acum două sezoape, titular pentru CS Mioveni, în timp ce atacantul Denis Drăguş de la Viitorul este fiul fostului atacant al lui FC Argeş din perioada 96-98, Mihai Drăguş.
72 de tineri fotbalişti
Pe 27 august 2015, Federația Română de Fotbal lansa Liga Elitelor, un concept competițional menit să stimuleze performanța în fotbalul juvenil și să ofere fotbaliștilor talentați aproape de trei ori mai multe meciuri pe sezon. Totodată, se implementa principul “cei mai buni vs cei mai buni” în detrimentul meciurilor cu scoruri-fluviu fără contribuție la formarea jucătorilor. Conceptul Liga Elitelor (ligă, Cupa României și Supercupa României) a început la nivel U17 și U19, fiind dezvoltat ulterior și la nivel U15 și U16, ba chiar și “exportat” în futsal, unde există acum Liga Elitelor U19! În mai 2016, primele semifinaliste ale Ligii Elitelor U19 se pregăteau pentru turneul final. Ardealul Cluj, U Cluj, FC Viitorul și Dinamo București râvneau trofeul inaugural ce avea să fie adjudecat de dobrogeni, într-o finală cu Ardealul. La patru ani distanță de la acel moment, FRF a analizat componența celor patru loturi merituoase de atunci, prin prisma traiectoriilor ulterioare ale jucătorilor. Din totalul de 72 de jucători care acum au ajuns la 21-22 de ani:
– 68% sunt în loturile cluburilor din primele trei eșaloane ale României
– 23 jucători la cluburi de Liga 1
– 9 jucători la cluburi de Liga 2 (doi sub împrumut din L1)
– 17 jucători la cluburi de Liga 3 (unul sub împrumut din L1)
– 3 jucători în străinătate: T. Băluță (Brighton-Den Haag), D. Drăguș (Standard), V. Screciu (Genk-Lommel)
Echipele unde joacă acum
Celor 23 de fotbaliști semifinaliști Liga Elitelor U19 la prima ediție cu FC Viitorul, Dinamo, Ardealul Cluj și U Cluj se adaugă alți 17 jucători legitimați azi în Liga 1 care nu au ajuns în semifinalele acelui sezon, dar au evoluat în prima ediție Liga Elitelor 2015/16. Este vorba de foști juniori la Universitatea Craiova, UTA Arad, ACS Poli Timișoara și echipele U17 de la Ardealul, Dinamo și Viitorul din acel sezon Liga Elitelor. „Harta” celor 40 de jucători astăzi în Liga 1, cu mențiunea că 12 din 14 echipe îi au la dispoziție, excepție făcând Sepsi OSK Sf. Gheorghe și Chindia Târgoviște, nou-promovată:
Viitorul: # Virgil Ghiţă # Andrei Ciobanu # Arpad Tordai # Carlo Casap # Doru Dumitrescu #Radu Boboc
FC Voluntari: # Ion Gheorghe # Alxandru Măţan # Cristian Costin # Mihai Cotolan # Vlad Gâscă # Cezar Trandafirescu
U Craiova: # Alexandru Cicâldău # Ştefan Vlădoiu # Laurenţiu Popescu # Radu Bârzan
Gaz Metan: # Stephan Drăghici # Albert Popa
Hermannstadt: # Andrei Cordea # Lucian Buzan # Andrei Sîntean
FC Botoşani: # Andrei Chindriş # Denis Haruţ
Astra: # Constantin Sima
Academica Clinceni: # Jovan Markovic
Poli Iaşi: # Aleksandru longher
CFR Cluj: # Denis Ciobotariu # Cătălin Itu # Răzvan Andronic
Dinamo: # Ricardo Grigore # Andreas Mihaiu # Mihai Neicuţescu # Szabolcsz Kilyen
FCSB: # Florinel Coman # Olimpiu Moruţan # Dragoş Nedelcu # Dennis Man # Adrian Petre # Andrei Vlad
Peste 1 milion euro, investiţi
Liga Elitelor reprezintă doar un nivel din pilonul COMPETIȚIE, iar viziunea FRF a abordat începând din 2014 toți cei trei piloni, inclusiv SELECȚIE ȘI FORMARE. Firește, la desăvârșirea puștilor de 17-18 ani din 2016 au contribuit major antrenorii de la cluburile și școlile lor, talentul incontestabil al jucătorilor, dar cadrul competițional este parte a acestui sistem. Sistemul CIRCUITUL PERFORMANȚEI de la an la an devine tot mai complex prin inițiativele FRF, acoperind noi categorii de vârstă și primind investiții tot mai consistente din bugetul Federației, cu ajutorul sponsorilor și partenerilor. Din 2015 până în prezent, FRF a investit peste 1 milion de euro în implementarea conceptului Liga Elitelor. Această sumă rezultă din organizarea și finanțarea edițiilor Liga Elitelor U17 și U19, plus Cupa României și Supercupa României U17 și U19, din patru sezoane complete, alături de un sezon Liga Elitelor U15 (2018/19). Toate competițiile de juniori din actualul sezon au fost anulate în urma efectelor pandemiei (excepție Liga Elitelor U19), inclusiv sezonul inaugural Liga Elitelor U16.
Ghiţă, titular în apărare
Există o legătura firească dintre competiția Liga Elitelor U19 și traiectoria celor mai merituoși jucători spre loturile naționale. Astfel, 14 jucători de 21-22 de ani, semifinaliști Liga Elitelor U19 prima ediție, au debutat deja pentru naționalele de tineret și seniori. Alți 10 jucători participanți la acea ediție, dar până în semifinale, au debutat pentru aceste naționale. 6 jucători foarte tineri au jucat deja pentru România la seniori: Nedelcu, Man, Coman, Cicâldău, Băluță și Drăguș.
11 din cei 23 de jucători din lotul României U21 semifinalist la EURO 2019 jucaseră în prima ediție Liga Elitelor. Iată cum ar arăta acest lot al tricolorilor pentru o partidă imaginară:
Portar: Andrei Vlad
Fundaşi: Ştefan Vlădoiu, Andrei Chindriş, Virgil Ghiţă, Radu Boboc
Mijlocaşi: Dennis Man, Tudor Băluţă, Alexandru Cicâldău, Olimpiu Moruţan, Florinel Coman
Atacant: Denis Drăguş. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.