- Deocamdată Guvernul analizează mai multe variante, în cee ace priveşte data în care vor fi aleşi primarii
- Până atunci, mandatul aleşilor locali a fost prelungit prin ordonanţă
Alegerile locale sunt un subiect delicat în România, mai ales în actualul context al pandemiei de coronavirus. Iniţial acestea trebuiau să se desfăşoare în această vară, însă termenul a fost amânat de Guvern, cel mai probabil până toamnă, cand se speră să scăpăm de restricţii.
Până în toamnă, Guvernul a prelungt deja, printr-o ordonanţă, mandatul aleşilor locali. Cu toate acestea discuţiile vor fi interesante, nu doar pe marginea datei de desfăşuare, ci şi a modalităţii, ştiindu-se foarte bine varianta susţinută de actuala putere, cu două tururi. Prin revenirea la două tururi în alegerea primarilor se asigură o mai mare legitimitate celor care urmează să fie aleși pentru patru ani ai unei urbe, principalul argument ale peneliştilor pentru acest lucru fiind situația care a apărut după ce primarii s-au ales într-un singur tur – sunt 50 de primari aleși cu votul a doar 20% din populația localităților, în vreme ce pentru demiterea unui primar este nevoie de 50% plus unu din numărul total al alegătorilor din localitatea respectivă.
“O data bună de orgnaizare a alegerilor!”
Aflat în vizită la Mioveni, premierul Victor Orban a declarat în ceea ce priveşte alegerile locale: „Ştiți că e o diferență de viziune între Guvern și majoritatea parlamentară, controlată de PSD. Noi am adoptat o ordonanța de urgență, prin care am prelungit mandatul aleșilor locali, iar intenția noastră este aceea de a organiza alegerile atunci când condițiile epidemiologice ne vor permite să se poată derula o campanie normală, în care candidații la funcțiile de primar, consilier local, consilier județean să poate să facă o campanie serioasă, cetățenii să aibă încredere să urmărească această campanie, să voteze în deplină cunoștință de cauză. Pe evaluările pe care le avem acum, sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie ar putea fi o dată bună de organizare a alegerilor. Diferența de vedere între noi și majoritatea condusă de PSD din Parlament este aceea că noi credem că tot Guvernul trebuie să decidă data alegerilor și condițiile de organizare a alegerilor, așa cum a fost până acum, în timp ce Parlamentul a trecut o lege, pe care noi am atacat-o la Curtea Constituţională, prin care și-au stabilit ei atribuția de a stabili data alegerilor, prin legea adoptată de Parlament.
Trebuiau să aibă loc în vară
Iniţial, alegerea primarilor şi a consililierilor locali, era prevăzută în acest an în jurul datei de 28 iunie. Primele discuţii erau însă pentru data de 14 iunie, dar s-a luat în calcul mai multe argumente legate de derularea campaniei după creșterea temperaturilor astfel încât să fi existat un impact minim asupra campanei. De asemenea, se ţinea cont și de examenul de capacitate, dar şi de examenul de bacalureat, care trebuia să se finalizeze până în data de 28. Data iniţială era stabilită în urma consultărilor de la Guvern, cu reprezentanții partidelor politice, consultări la care ALDE și PSD nu au participat. S.M.