Pescuitul crapului la Pop-UP

0



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acest material vă prezentăm ”Pescuitul crapului la Pop-UP ”și ”Puterea și valoarea feederului”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrișor, pescar de competitie, de 4 ori campion național la feeder, 3 titluri de vicecampion național la individual, 4 titluri campion național cu echipa la staționar, realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting.
Folosiți monturi diferite
Zilele trecute am făcut o nouă partidă de pescuit la crap cu feederul. Am pornit dis de dimineața într-o locație necunoscută, în ultimul timp chiar am avut parte de asemenea locuri noi. Am folosit o nadă simplă Benzar Turbo Competition, fără niciun aditiv. Am pescuit cu 2 feedere cu monturi diferite. Unul cu un coșuleț de 35 grame, struna lungă de 40 centimetri, iar în cârlig vierme, iar celălalt cu method și montura clasică pentru crap atunci când pescuim la feeder. La montura cu method am pus în cârlig o boabă de porumb. Nu am făcut nădire de start masivă, am lansat 4-5 coșulețe de nadă pe vad după care am început pescuitul. Trebuie să specific că în nada de bază am strecurat foarte puține boabe de porumb.
Pop-UP-ul cu miere a dat rezultate
Am început pescuitul și bineînțeles prima trăsătură a fost pe feederul pe care am avut coșuleț cu viermi, și a apărut un caras ca palma. Nu știam exact ce este pe fundul apei, însă aveam ceva bănuieli pentru că atunci când recuperam simțeam în prima faza că methodul sau coșulețul vine mai greu. La mal fundul era tare, însă în larg nu știam exact ce ascunde substratul. După o oră de pescuit am avut prinși 3 carași și 2 ciortani mici care nu depășeau 400 grame și culmea toți pe coșuleț. Atunci mi-am dat seama că methodul meu este îngropat în nămol, iar următoarea mișcare a fost să pun un Pop-UP de miere cu o boabă de porumb flotabilă de anason, un miros care nu prea este pe placul meu, însă folosit des de prietenul meu Zsolt Benzar. Normal, lansând cu momitorul și coșulețul în același loc peștele trebuia să se adune. Am mai prins un caras la coșuleț, iar în timp ce eram în drill cu el feederul celălalt a plecat. La capătul firului aveam un crap frumos de vreo 3 kilograme. Atunci mi-am dat seama că de fapt am pescuit aiurea până în acel moment, peștii fiind în zonă, dar eu nu le ghicisem secretul din start.
O partidă reușită
Am modificat și pe coșuleț, însă acolo n-am pus un Pop-UP cu un pufuleț flotabil de miere. E drept că nu am prins crap, însă am prins caras după caras, spre deosebire de celălalt băț unde intra rar, însă intrau crapi. Am prins 5 bucăți până la sfârșitul zilei, nu mari, la 3 kilograme media, însă una peste alta a fost o partidă reușită și din nou interesantă.
Puterea și valoarea feederului
În articolul de azi aduc vorba despre câteva modele de feedere. Mai bine spus, de acțiunile lor diferite pe care noi pescarii împătimiți de feeder le folosim corect sau mai puțin corect. Cu riscul de a mă repeta, niciodată nu vom găsi feederul perfect la toate.
De exemplu din punctul meu de feederul de 4.20 m și acțiune de probabil minim 130 gr. este cel mai puțin folosit. Acesta este indicat în cazul unor lansări la mare distanta sau pescuit într-o apa adâncă, departe și cu coșulețe de peste 100 g.
Este un pescuit greoi care nu ne aduce prea mari satisfacții mai ales că și echipa­mentul nu este unul tocmai finuț. Coborând la 3.90 m, avem 3 tipuri de lansete de feeder, unul cu o acțiune de 80 g, altul cu o acțiune de 10-120 gr., iar a treia acțiune de peste 120 grame.
Feederul de 3,6 m, ideal
De obicei pescarii care preferă pescuitul la pești mari și doresc să lanseze mai departe folosesc feedere a căror lungime este de 3.90. Însă cea mai utilă și utilizată lungime a fost și este de 3.60 m, aici putem avea finețe maximă. Pentru greutatea de 60 gr., avem acțiune medium heavy, la 80-90 gr. avem acțiune heavy, iar între 120 și 150 gr. avem extra heavy. Această lungime de feeder este mult mai ușor de manevrat și este foarte echilibrată atunci când folosim o mulinetă adecvată. De exemplu eu nu folosesc mulineta mai mare de 4000 la aceasta lungime.
Pikerele folosite în pescuitul de finețe
Când vine vorba de finețe maximă și pescuit dificil intră în prim plan varianta mai scurtă a feederului și anume pikerul, care are lungimea cuprinsă între 2.70 m și 3.30 m. E drept lungimea de 2.70 m este foarte rar utilizată, însă 3 m și 3.30 m sunt foarte mult folosite de pescarii care caută finețea. La piker găsim acțiuni de la 30 gr. până la 100 gr. Acestea cu acțiunea de 100 grame se folosesc de obicei în pescuitul din barcă în curent. Eu prefer pikerele când nu folosesc coșuleț mai mare de 35 grame, pe o apă stătătoare sau cu un debit redus, cum este Crișul ,Timișul sau Someșul. Am făcut o prezentare mai amplă deoarece multa lume mă întrebă ce feeder să folosească la un anume pescuit. Acum puteți găsi peștii pe care îi vizați. Nu încercați să folosiți un feeder în toate situațiile de pescuit pentru că nu este indicat. Investiția pentru un pescar de rând nu este foarte mare și cu siguranță este pe lungă durată. M.D.