Aparatul de testare PCR, în faza de autorizare

0
  • La Câmpulung



Câmpulungul este ultimul oraș din Argeș care a reușit să achi­ziționeze un aparat de testare de tip Real Time PCR. La început, achiziția acestui aparat s-a izbit de orgoliile fostei conduceri a spitalului Câmpulung, iar acum consilierii locali s-au trezit că nu au spațiu special pentru a-l amplasa.


La sfârşitul lunii aprilie, spitalul municipal Câmpulung a achiziţionat un aparat de testare de tip Real Time PCR. Acesta a fost cumpărat prin contribuţia companiei Holcim, care a donat 55.000 euro, şi graţie eforturilor Consiliului Local. În cele din urmă s-a stabilit de aleșii locali după multe contradicții ca acest aparat să funcționeze pe Calea Brașovului, în Centrul de Afaceri de lângă Colegiul Tehnic.
S-a cumpărat aparatul, dar lipsă componente de laborator!
Procedura de achiziţie a aparatului de depistare a coronavirusului nu a fost tocmai uşoară, ba mai mult, acesta a ajuns la Câmpulung fără o serie de componente fără de care nu ar fi fost posibilă punerea sa în funcţiune. Noul manager al spitalului municipal a reuşit însă să rezolve această problemă.
,,Cererea de achiziţie a aparatului s-a făcut de fosta conducere abia pe 29 aprilie, cu o zi înainte de numirea mea în funcţia de manager interimar, iar eu am preluat situaţia cam de acolo. Fiind timpul foarte, foarte scurt, am încercat să comprim cât mai mult stadiile acestei achiziţii în timp cât mai scurt şi am reuşit ca, în cel mai scurt timp să facem negocierea pentru acest aparat, după care, după-amiaza, să facem achiziţia lui. După ce am făcut această achiziţie, am constatat că, de fapt, în planul de achiziţie nu exista restul de componente al acestui laborator şi de acolo a început din nou un alt moment critic în care a trebuit să găsim, în momentele astea când nu prea se găsesc lucruri, mai ales legate de aceste laboratoare de PCR, restul de componente ale laboratorului, care erau destul de multe şi destul de scumpe. Am reuşit, undeva pe la jumătatea săptămânii trecute, să avem confirmări la absolut toate componentele din acest laborator şi am reuşit să le achiziţionăm”, ne-a declarat managerul interimar Andrei Aron.
După acest hop, a apărut problema spațiului!
După ce a fost trecut acest hop, a apărut o altă problemă, cea a spaţiului în care va funcţiona laboratorul biologic destinat procesării de teste pentru detecţia COVID-19. Iniţial s-au avut în vedere două spaţii ale spitalului, însă, s-a ajuns la concluzia că acestea nu ofere condiţiile optime necesare de funcţionare. În cele din urmă, cu ajutorul primăriei Câmpulung, s-a găsit o locaţie.
„După ce s-a rezolvat această problemă, cu achiziţia acestui laborator, am început cealaltă luptă, cea a găsirii spaţiului pentru amenajare şi punerea în funcţiune a acestui laborator. Mi-au fost prezentate două spaţii despre care se vorbea că deja spitalul le are, sunt disponibile şi sunt bune pentru acest laborator, însă era un lucru eronat pentru că aceste spaţii nu se încadrau sub nicio formă în dimensiunile şi circuitele pe care ar trebui să le aibă un laborator performant. Am început o cursă nebunească în a găsi o altă locaţie pentru laboratorul de RT-PCR. După multe căutări eşuate, am constatat că ar trebui să încerc să apelez şi la primăria Câmpulung. Ştiam că deţine nişte spaţii disponibile, poate pentru astfel de investiţii şi laboratoare, şi atunci am apelat la primarul municipiului şi la primărie pentru a ne rezolva această problemă. După câteva discuţii, am reuşit să localizăm un spaţiu pe care eu l-am considerat foarte potrivit pentru acest laborator. El ne permite foarte mult să respectăm aceste circuite care erau normale într-un laborator performant. Este un spaţiu destul de generos situat în afara zonelor populate, asta, mă rog, ca să elimine orice fel de teamă că într-un laborator de PCR ar exista vreun risc. Lucru pe care eu pot să vi-l confirm este că modul de transport şi modul de manipulare ale acestor teste sunt extrem de bine reglementate şi cu un risc inexistent de contaminare. Dar, cu toate astea, am considerat că ar fi bine să ducem laboratorul într-o zonă mai retrasă din Câmpulung şi acest loc l-am găsit la Centrul de Afaceri de lângă fostul Liceu Industrial nr. 1. Acolo, la etajul doi, am reperat un spaţiu foarte bun, am reuşit să obţinem un acces complet dedicat pentru acest laborator”, a mai precizat Andrei Aron.
Sponsorizări pentru amenajarea laboratorului
Problemele nu s-au sfârşit însă aici, asta pentru că urmează amenajarea acestui laborator, fapt care va fi posibil cu ajutorul companiei Holcim şi al Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”. Sunt speranţe ca în cel mai scurt timp laboratorul să fie amenajat complet, mai ales că a primit undă verde din partea DSP Argeş.
„Am început cea de-a treia cursă, cea a autorizării şi a găsirii soluţiei pentru circuite şi pentru tot ce reprezenta construcţia acestui laborator. Pot să vă confirm că, în momentul de faţă, laboratorul este autorizat de DSP, deci este acceptat de DSP ca formă de organizare, aparatura este achiziţionată, va fi livrată săptămâna viitoare, iar acum încercăm să găsim o soluţie să facem această amenajare cu nişte fonduri private pentru că procedurile, în mod normal, ar fi destul de dificile şi ne-ar întârzia foarte mult dacă am încerc să facem această investiţie cu bani de la stat. Încercăm o negociere cu Holcim şi cu Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” şi sunt convins că se vor întâmpla aceste lucruri, am confirmarea că ele se vor întâmpla, motiv pentru care sunt foarte optimist că de luni vom începe construcţia acestui laborator. Ca să fac, aşa, o previziune realistă, poate undeva la sfârşitul săptămânii, dacă lucrurile merg ca pe roate, cum mi-aş dori eu foarte tare să meargă, ar trebui să avem acest laborator complet amenajat şi construit, şi bineînţeles, după aceea să montăm absolut tot ceea ce ţine de aparatură şi de componentele acestui laborator”, sunt informaţiile finale ale managerului Andrei Aron legate de aparatul de depistare a coronavirusului.
Linie automată pentru teste clinice de biologie moleculară
Luni, 18 mai a avut loc ședință extraordinară a Consiliului Local în cadrul căreia aleșii au votat online proiectul de hotărâre legat de amplasamentul aparatului de testare a infecţiei cu COVID-19. Aleşii municipali au fost solicitaţi să aprobe darea în folosinţă gratuită a unui spaţiu al municipalităţii, aflat în incinta unui aşa-zis Centru de Afaceri, în care va funcţiona Linia automată de extracţie a acizilor nucleici şi PCR în timp real, pentru teste clinice de biologie moleculară. COVID-19 este prioritatea momentului pentru care aparatura a fost achiziţionată şi adusă la Câmpulung, necesitând crearea unui laborator special pentru această activitate. Spaţiul disponibil, identificat în cadrul dialogului managerului Andrei Aron cu conducerea administraţiei publice locale, este cel de la etajul doi al unei clădiri din incinta Industrialului de sus, unde Spitalul beneficiază de patru camere, plus grupuri sanitare şi acces separat prin spatele imobilului
Spitalul suportă costurile amenajării spaţiului
Hotărârea de Consiliu, pregătită pentru şedinţa extraordinară de luni, 18 mai a prevăzut că „se aprobă darea în folosinţă gratuită a spaţiului din imobilul aflat în domeniul public al municipiului, identificat (…) sub denumirea de „Cămin internat nr.2”, cunoscut sub denumirea generică de „Centrul de Afaceri Câmpulung”, spitalului municipal Câmpulung, pentru amplasarea Liniei automate de extracţie a acizilor nucleici şi PCR în timp real, pentru teste clinice de biologie moleculară (pentru COVID-19).” Norma mai stabileşte că transmiterea se face pe perioada de funcţionare a laboratorului în care se vor efectua testele pentru coronavirus, dar nu mai mult de trei ani.
Construcţia în interiorul căreia s-a şi instalat echipa de reabilitare, pentru a accelera demararea activităţii de testare, a fost concesionată societăţii Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, în anul 2012. Din acest motiv, directorul Ionel Vlădescu a fost împuternicit, alături de primarul Liviu Ţâroiu, să semneze contractul de folosinţă gratuită. Tot cu titlu de formalitate, Adunarea Generală a Acţionarilor, formată din Consiliul Local, a fost solicitată să-şi dea acordul pentru noua destinaţie căpătată de cele patru camere intrate deja într-o investiţie de reabilitare. Din bugetul spitalului municipal sunt suportate atât cheltuielile legate de amenajarea încăperilor, cât şi cele ocazionate de plata utilităţilor şi a întreţinerii, în general, pe durata funcţionării laboratorului.  Bogan Radu