Porumbul în pescuitul staționar

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acest material vă prezentăm ”Porumbul ăn pescuitul staționar”. Informaţiile sunt oferite de Adi Petrișor, pescar de competiție, de 4 ori campion național la feeder, 3 titluri de vicecampion național la individual, 4 titluri campion național cu echipa la staționar, realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting.
Una dintre cele mai cunoscute momeli
Dacă l-aș fi întrebat pe Adi Suciu cât porumb trebuie să folosim în pescuitul staționar mi-ar fi răspuns că două butoaie pe manșă. Lasând gluma la o parte vreau să vă spun că și acest aspect este foarte important. Dar să o luăm cu începutul, primul amănunt care contează este unde pescuim, la ce pește pescuim și mai ales în ce anotimp. Nu tot timpul porumbul face bine în nadă. De exemplu la intrarea și ieșirea din iarnă porumbul trece mult sub podiumul momelilor. Porumbul este una dintre cele mai cunoscute momeli de pescuit din toate timpurile și spun eu cel mai natural lucru posibil, atunci când vine vorba de momeli care nu au viață.
În combinație cu aditivii dă rezultate
Nu demult am fost la o partidă de pescuit cu feederul la crap. Am pescuit cu o nadă de la Benzar și anume Turbo Competition două kilograme și 1 pachet de Benzar Ice Mix, nada pe care am aditivat-o cu un aditiv pe care nu multă lume îl ia în considerare și anume Benzar Secret. Este un aditiv care la prima vedere nu spune prea multe, însă în momentul utilizării dă un miros foarte plăcut, cu o atracție foarte rapidă. Separat am făcut un amalgam de porumb aromatizat Carp Expert cu aromă CSL, colant de semințe și puțin din nada pe care eram pregătit să o folosesc. La început am desfăcut 2 cutii de porumb, am avut pregătit un băț special de nădit cu un coșuleț mare, care m-a ajutat să duc boabele de porumb pe vad. După nici 5 minute de nădit am terminat nada pentru nădit și m-am apucat de pescuit. Am folosit un coșuleț de 25 grame, a cărei sită era destul de mare, dorința mea fiind că nada să se disperseze foarte rapid, deoarece pescuitul pe care îl făceam era doar de câteva ore. După 10 minute am avut prima trăsătură, un crap oglinda de vreo 3 kilograme. Am uitat să specific faptul că în cârlig aveam viermi.
Porumbul din conservă și-a dovedit eficiența
Pot spune că am avut un început foarte bun, după o oră și jumătate aveam prinși 8 crapi niciunul sub 2 kilograme. După două ore de pescuit pe același vad, în același sistem nu am mai avut trăsătură timp de 30 minute și mi-am dat seama că ceva nu mai este în regulă. Am făcut o modificare, două și tot nimic. La un moment dat am zărit într-o conservă de porumb pe care am desfăcut-o mai devreme câteva boabe rămase pe fundul cutiei și m-am gândit să încerc la ele. Vreau să vă spun că nu am stat 2 minute cu feederul în apă și aveam trăsătură. După ce am consumat puținele boabe rămase, am desfăcut încă două conserve, care au ajuns pe văd. A început nebunia de unde am dedus că era o zi în care porumbul era sfânt. Dacă nu aveau porumb pe vad peștii nu aveau nicio reacție. Aceasta a fost, pe scurt, povestioara cu porumbul la crap în acea zi.
Poate fi folosit ca nadă, dar și ca momeală
Un alt mod în care porumbul a ieșit învingător a fost la un pescuit cu rubeziana la babușcă, pe un canal unde rar prindeai câte o babușcă de 300-400 grame, majoritatea fiind mici. De acasă mi-am făcut o strategie clară, am umectat 2 kilograme de nadă Special Concurs, pe care am aditivat-o cu Tubo Gardons. Mie nu-mi prea place să supraumectez nada, însă aceasta era mai mult plastelină decât supraumectata. Nu am introdus nimic viu în nadă, am dus pe văd cupe de porumb și nu multe, câte 10-15 boabe. Am început să pescuiesc cu porumb Carp Expert cu aromă de vanilie în cârlig de această dată și vreau să vă spun că a fost una din cele mai frumoase partide de pescuit pe care le-am făcut la babușca. Am prins peste 50 de bucăți cu greutate de peste 300 grame, iar ceilalți pescari se uitau și nu pricepeau mai nimic. Sigur, am plecat de acasă fără prea mari speranțe, însă încă o dată porumbul m-a convins că are rolul lui. De partea cealaltă, atunci când peștele este foarte mofturos și puțin pe vad, nu insistați cu porumbul în nadă, el este un foarte bun atractant, însă poate deveni și dușmanul nostru în cazul în care puținii pești de pe vad se satura cu el. Cam atât pentru astăzi, fir întins până săptămână viitoare. M.D.