- Asociaţia are în componenţă 44 de firme şi instituţii argeşene
- În conducere se află şi 4 piteşteni
Guvernul, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a adoptat o Hotărâre de Guvern privind recunoaşterea Asociației Constructorilor de Automobile din România ca fiind de utilitate publică.
Conform atribuțiilor sale, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri coordonează Comitetul Interministerial pentru Competitivitate, precum și monitorizarea şi evaluarea Strategiei naţionale pentru competitivitate. Astfel, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în calitate de autoritate administrativă competentă, a examinat cererea Asociaţiei şi a propus Guvernului României, prin prezentul proiect, recunoaşterea Asociaţiei ca fiind de utilitate publică. ACAROM are în componenţă 44 de societăţi argeşene iar în conducere sunt 4 piteşteni. Prin acțiunile pe care le-a derulat, încă de la înființarea sa, Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM s-a dovedit un partener instituțional activ al Ministerului Industriilor, în prezent Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, contribuind semnificativ la strategiile de reindustrializare a României în sectorul auto, în implementarea regulamentelor și legislației cu privire la producția de componente, în procesul de atragere a investițiilor străine (colaborare cu Invest Romania, anterior ARIS), precum și în organizarea de conferințe, workshop-uri, programe comune având ca scop dezvoltarea industriei auto naționale.
Participare la Târguri auto internaţionale
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri împreună cu ACAROM organizează participarea companiilor din sectorul auto la târguri de profil internaționale. Astfel, târguri de renume mondial precum Automechanika Frankfurt, Equip Auto Paris sau INTEC/Z Messe Leipzig, sunt manifestări expoziționale cu o prezență obișnuită a ACAROM și firmelor din sectorul auto românesc. În același timp, ACAROM este partener oficial al evenimentelor naționale reprezentative în domeniul auto: Salonului Auto & Accesorii București, Automotive Expo B&B Meetings, DEMO METAL și DEMO PLAST, reale oportunități de promovare a potențialului industriei auto românești. La nivel european, industria auto reprezintă unul din cele mai importante sectoare economice. Astfel, în cele 309 uzine de asamblare aflate în cele 27 de țări ale UE, se produc anual 19,2 milioane vehicule (autoturisme, camioane, autobuze). Sectorul auto european angajează peste 13.8 milioane persoane, iar investițiile anuale în cercetare se ridică la 57.4 miliarde Euro anual. Totodată exporturile UE de vehicule și componente generează un surplus al balanței comerciale de 84 miliarde euro anual.
Firmele argeşene care sunt membre
În momentul de faţă printre zecile de societăţi care sunt membri ACAROM se numără şi 44 de firme şi instituţii argeşene. Astfel, # la constructori este Dacia #la producători componente auto sunt: Adient, Adidan Nickel, Aka, ACS Componente Auto, Bamesa Otel, Comefin, Componente Auto Topoloveni, Copefi Components, Delta Invest, Delta RomTechnologies, ElectroArgeş, Elemente Comanda Auto, Faurecia, FMB Plastics, Gic Nosag Metal, GMB, Leoni, Martur Automotive, Mpor, Musa, Novares, Pentarom, Renault Mecanique Roumanie, Rochling, Romcat, Romturingia, Ronera Rubber, Sealynx, Sild Vb, Subansamble Auto, Sogefi Air, Takosan, VMComp # iar la furnizori de servicii / Cercetare sunt: Aktrion Automotive, AMAT, U Pit, Ese Prusa Log, Image Quality, IP Automatic Design, MD Mecanic, Metalimpex, Trilogiq.
Piteşteni în conducere
Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a fost înfiinţată de 32 de companii cu activități în sectorul auto. Scopul Asociaţiei este de a contribui la consolidarea și la dezvoltarea durabilă a fabricanţilor români de automobile, a fabricanţilor şi/sau a furnizorilor de componente şi materiale pentru automobile, a furnizorilor de servicii legate de automobile, precum și a structurilor de afaceri conectate acestora. ACAROM – Asociaţia Constructorilor de Automobile din ROMânia este o asociaţie de tip profesional şi patronal compusă din societăţi comerciale care desfăşoara activităţi în industria de automobile, asociate în scopul reprezentării intereselor sectorului automobile. ACAROM a luat fiinţă în 1996. Membrii asociaţiei au activităţi legate de: concepţia, fabricarea şi comercializarea de automobile, materiale, componente, module, părţi din automobil, sau realizează servicii legate de automobile, precum si echipamente pentru fabricarea si intretinerea automobilelor. Conducerea asociatiei este realizată de un Consiliu Director compus din 9 membri. Presedintele ACAROM este Gabriel Sicoe de la Dacia. Unul din cei doi vicepreşedinţi este Silviu Badea – Director General GIC Pitesti. Pe langa aceştia CD ACAROM mai are şi 6 membri, printre ei: Dumitru Radu – Director General RONERA Rubber Piteşti şi Radu Caraivan Director General COMPONENTE AUTO Topoloveni. S.M.