A fost o lecţie de viaţă!

0
  • Medicul Costin Ştefan, despre experienţa trăită din cauza COVID-19



Unul dintre medicii infectaţi cu COVID-19 în judeţul nostru, este Costin Ştefan, medic diabetolog, şeful Secţiei Medicală I şi fost director adjunct al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti. Deşi a fost un pacient asimptomatic, în perioada de spitalizare starea i s-a agravat şi a fost transferat la Bucureşti. Acum, Costin Ştefan este vindecat şi s-a întors acasă. În interviul ce urmează ne povesteşte despre momentele prin care a trecut din pricina teribilului virus.


Ați fost unul dintre medicii depistați pozitiv la virusul COVID-19, după ce ați făcut mai multe teste. Cum ați primit vestea pozitivării știind că înainte toate au ieșit negative?
– În dimineaţa zilei de 29.04.2020, în urma unui test PCR efectuat în urmă cu două zile, am primit vestea că sunt pozitiv. Ținând cont de faptul că testele efectuate anterior au ieșit negative dar mai ales din faptul că nu prezentam absolut niciun simptom, aflarea acestei vești pentru mine a fost un șoc. Nu mă așteptam la așa ceva deoarece am luat toate măsurile de precauție și am purtat echipament corespunzător.
Ce ați făcut în momentul când a venit rezultatul? Cine l-a anunţat?
– Rezultatul testului mi-a fost comunicat de către DSP, apoi am luat legătura telefonic cu medicul specialist de Boli Infecțioase care a decis internarea mea la Spitalul Mioveni, unitate suport COVID-19.
Cum au fost primele zile la spital?
– În primle trei zile de spitalizare nu am prezentat niciun simptom.
Mi-am pierdut gustul şi mirosul!
Când au apărut primele simptome?
– În a patra zi de spitalizare au apărut primele simptome: dureri musculare la nivelul membrelor inferioare însoțite de amețeli, frisoane, oboseală. În a cincea zi de spitalizare, am sesizat faptul că mi-am pierdut gustul și mirosul. În ziua a șasea de spitalizare am început să tușesc. O tuse seacă, care se accentua de la o oră la alta, însoţită de o senzație de sufocare, de lipsă a aerului. Menționez că în toată această perioadă am fost afebril.
Ce aţi făcut în momentul când aţi văzut că starea se înrăutăţeşte?
– Văzând că în urma tratamentului efectuat evoluția nu este favorabilă, starea de sănătate agravându-se, am luat decizia de a mă transfera la Institutul Matei Balş.
Cum a fost prima zi la Institutul Matei Balş?
– La Institutul Matei Balş am ajuns în data de 06.05.2020 în jurul orei 20,00, cu stare generală gravă. Am fost preluat de medicul de gardă care a dispus efectuarea unui CT precum şi recoltarea de analize. În urma rezultatelor mi-a fost prescris tratamentul. Acesta consta în: oxigenoterapie, administrarea de două tipuri de atibiotice, două tipuri de antivirale, anticoagulant, antiinflamator, antitusiv, precum şi continuarea tratamentului iniţiat la Spitalul Mioveni cu Plaquenil şi întrerupt în 5.05.2020.
Reacţie alergică la Paracetamol şi Tusocalm?
Au fost unele afirmaţii cum că aţi fi făcut o reacţie alergică şi atac de panic, acesta fiind motivul real al transferului la Bucureşti! Ce ne puteţi spune despre asta?
– Nu aş dori la nimeni să treacă prin ce am trecut eu. Este cumplit! Boala este gravă şi foarte agresivă. Reacţie alergică la ce?! La Paracetamol recomandat să-l administrăm la nevoie şi la Tusocalm? Am evitat să fac public tratamentul primit în ziua în care starea mea s-a agravat, dar consider că e bine să se ştie. Pentru a nu mai exista discuţii în acest sens. Referitor la atac de panică, sunt medic, nu m-am speriat decât când am constatat că starea mea s-a agravat. Dovadă că starea s-a agravat este rezultatul CT, analizele efectuate la Institutul Matei Balş, în seara transferului precum şi tratamentul primit, acela care în niciun caz nu era pentru atac de panică.
Credeţi în Dumnezeu? V-ai rugat Lui în tot acest timp?
– Cred în Dumnezeu. M-am rugat tot timpul în primul rând ca familia mea să fie bine şi în al doilea rând să ajung acasă cu bine.
De ce aţi fost transferat la Spitalul Monza?
– După 3 zile de spitalizare la institutul Matei Balş starea mea s-a ameliorat şi s-a hotărât transferul meu la Spitalul Metropolitan Monza din cauză că la Institutul Matei Balş sunt tratate cazurile grave şi numărul de locuri este limitat.
Epidemia nu a trecut!
Vi s-a recomandat regim alimentar? Aveaţi posibilitatea ca în cazul în care nu vă plăcea mâncarea, să vă procuraţi alta?
– Neavând alte comorbidităţi nu mi-a fost recomandat un regim alimentar. Mâncarea a fost foarte bună şi nu era cazul să îmi procur alta.
Vă rog să ne descrieţi o zi din spital, cum vă omoraţi timpul după ce simptomele au trecut şi starea s-a îmbunătăţit? Au trecut greu aceste zile?
– Timpul trecea foarte greu. Vorbeam mai tot timpul la telefon cu soţia , copiii, prieteni. În rest ca şi preocupări cititul, uitatul la televizor.
Cum vă simţiţi acum? Aţi rămas cu sechele în urma acestui virus? Există riscul reinfectării?
– Mă simt foarte bine. Datorită tratamentului adecvat primit la Institutul Matei Balş şi Spitalul Metropolitan Monza nu au rămas sechele, ţinând cont de gravitatea bolii. Referitor la riscul reinfectării nu cred că este posibil. Până în acest moment nu au fost efectuate studii.
Ce le spuneţi celor care nu cred în existenţa virusului SARS Cov-2?
– Să fie atenţi şi responsabili pentru că epidemia nu a trecut. Sănătate multă tuturor!
Când vă întoarceţi la serviciu?
– În a doua săptămână din luna iunie îmi reiau activitatea.
Cu ce amintire veţi rămâne după această experienţă?
– Pot spune mai degrabă că aceasta a fost o lecţie de viaţă. M.Sandu