Crimă sau nepăsare?

0
  • După 10 de ani de la moartea fratelui vrea dreptate



Un câmpulungean nu îşi găseşte liniştea şi vrea neapărat ca adevărul să fie scos la iveală, după ce fratele său, a murit în urmă cu 10 ani. Constantin Ciopată, este convins să bărbatul, pe atunci, în vârstă de 40 de ani, a fost ucis, în timpul unei altercaţii la băutură. Omul este nemulţumit de felul cum a decurs ancheta şi vrea ca dosarul să fie redeschis. Susţine că nu au fost audiaţi toţi martorii, mai mult, persoanele audiate au avut declaraţii contradictorii. Nu crede nici în ruptul capului, în constatarea medico-legală potrivit căreia moartea fratelui nu a fost una violentă deşi victima avea leziuni la cap. Ani de-a rândul a făcut seizări ajungând chiar şi la Parchetul General, fără vreun rezulat!


Pe data de 27.10 2010, Florin Ciopată, de 40 de ani, din comuna Bughea de Jos, a fost găsit mort în locuinţa lui. Bărbatul era căzut între sobă şi pat. Cel care a făcut descoperirea este fratele său, Constantin Ciopată care şi acum, la 10 de ani de la tragedie, are suspiciuni cu privire la moartea bărbatului. Trupul neînsufleţit a fost transportat la morga. Victima avea o rană la cap în zona parietală stângă de aproximativ 2,5 centimetri, o plagă pe faţa internă a buzei la nivelul caninului drept şi escoriaţii pe hemitorace. Bărbatul era cunoscut cu viciul alcoolului. Medicul legist a constatat:„Moartea lui Ciopată Florin nu a fost violentă. Ea a fost cauzată de hemoragia meningocerebrală determinată de cardiopatie hipertensivă. Leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire de corpuri dure, au survenit cu puţin timp înainte de deces şi nu au avut implicaţii în tanatogeneză (n.r cauze și mecanisme care provoacă moartea).” Fratele victimei, Constantin Ciopată care a venit la redacţia noastră să îşi spună supărarea, nu crede nici acum în acest verdict care a schimbat radical cursul anchetei. În dosarul cu numărul 1483/P/2010 din 9.12.2010 s-a dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că moartea nu a fost violentă.
Cere redeschiderea dosarului
Ani de-a rândul Constantin Ciopată a căutat să dovedească faptul că fratele lui a fost ucis. În august 2019 a înaintat o cerere la Parchetul General prin care solicita redeschiderea dosarului. La solicitare, omul a anexat un document emis de medicul de familie al victimei din care reieşea că nu suferea de o boală cardiovasculară. De asemenea a anexat raportul medico-legal în care erau precizate leziunile. Constantin Ciopată a aflat după deces, că fratele lui ar fi avut un conflict la băutură cu membrii unei familii din sat. Presupune că unul dintre aceştia l-a lovit în faţă, dovadă leziunea de la buză, moment în care Florin Ciopată s-ar fi dezechilibrat şi ar fi căzut, lovindu-se cu capul de o piatră, dovadă leziunea din zona parietală. „Poliţiştii care trebuiau să facă cercetările corect, nu s-au implicat în aflarea adevărului, ba chiar au favorizat criminalii în declaraţii, fără a trimite dosarul spre a fi judecat. Dosarul 1483/P/2010, unde se află declaraţiile câtorva martori, acestea fiindu-le dictate de şefii de post. Unii dintre aceştia, de frica lui Dumnezeu, ar vrea să îşi schimbe declaraţiile. Unul dintre ei a depus o declaraţie reală şi susţine că poate face şi nişte afirmaţii referitoare la acest caz”, spune Constantin Ciopată.
Dus cu maşina acasă după ce a căzut
În sesizarea înaintată procurorului general, Constantin Ciopată susţine că în noaptea în care Florin Ciopată şi-a găsit sfârşitul, bărbatul a fost adus acasă cu o maşină ce aparţine familiei celor care l-au lovit. A fost dus şi lăsat în bucătărie acolo unde până dimineaţă şi-a găsit sfârşitul. „ Ofiţerul de caz nu i-a anchetat, nu a luat probe din maşină şi a considerat că a murit fiincă a căzut, dar ce legătură are căzătura cu cardiopatia? El a fost bătut şi când au văzut că nu mai suflă l-au băgat în maşină şi l-au aruncat în bucătărie.”, scrie omul în petiţie.
Martorii se contrazic în declaraţii
Din documentele de la dosar, puse la dispoziţie de Constantin Ciopată se constată că unele declaraţii sunt contradictorii iar martorii nu au fost reaudiaţi în ciuda faptului că mărturiile lor se contrazic. Una dintre declaraţiile la care face referire fratele celui decedat este a lui Florin D. „ În jurul orei 20.30, când am mers acasă, la poarta familiei U., vecinii mei, rezemat de mașina acestora l-am văzut pe Ciopată Florin, despre care am crezut că doarme. Nu am mers în acel loc și m-am dus în casă. În ziua de 27.06.2010 în jurul orei 11.00, U.D, soţia lui N. ne-a spus că în seara precedentă l-a dus pe Ciopată Florin cu maşina acasă. Acesta a precizat că a făcut acest lucru deoarece nu a putut dormi din cauza lui , întrucât acesta se sculase şi a vrut să intre peste ei în curte”, se precizează în mărturie.
L-a văzut căzând şi l-a rezemat de-o salcie!
În contradictoriu, D.U. cea la care se face referire mai sus, susţine în declaraţia de la dosar: „ La un moment dat cineva a strigat din stradă că a căzut Nas ( n.r. porecla defunctului). Eu am rămas în casă iar soţul meu a ieşit să vadă ce s-a întâmplat. După circa 10 minute am ieşit în curte să îmi chem soţul şi copilul la masă, dar nu am ieşit în stradă şi nu îmi amintesc unde era Nas. Arăt faptul că maşina noastră Dacia cu numărul…aflată în faţa porţii nu mai era pornită de două zile iar în acea seară nu a plecat nimeni cu ea. Nu este adevărat că eu sau soţul meu am fi plecat cu maşina în acea seară”, susţine cea asupra căreia plana bănuiala că a transportat victima acasă. Cel pe care fratele victimei îl bănuieşte de agresiune a decalarat că l-a văzut pe Florin Ciopată în timp ce a căzut, fiind beat. „ L-am ajutat să se ridice, i-am dat să bea apă, s-a spălat pe mâini şi pe faţă şi l-am lăsat în poziţia şezut, lângă salcia de pe marginea drumului comunal”, a precizat acesta în faţa anchetatorilor, declaraţia lui fiind redactată de unul dintre poliţişti, bărbatul neştiind să scrie.
Din toate cele relatate este de reţinut faptul că deşi mai multe persoane aveau cunoştinţă despre faptul că bărbatul a căzut şi s-a lovit, nimeni nu a chemat ambulanţa pentru a-i fi acordate îngrijirile necesare, toţi dând dovadă de nepăsare. Ca urmare a celor de mai sus, Constantin Ciopată doreşte să se facă lumină în acest caz. Omul este convins că fratel lui a fost ucis şi criminalii sunt liberi. Cere redechiderea dosarului acum când nu este prea târziu. M.Sandu