Şase ponturi pentru un pescuit simplu, practic și aplicat

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acest material vă prezentăm ”6 ponturi pentru un pescuit simplu, practic și aplicat”, dar și cârlige pentru crap. Informațiile sunt oferite de Andrei Vlădeanu, cunoscut pescar de crap din România, promotor al mișcării crapiste autohtone, dublu vicecampion mondial, campion național, autor de articole de tehnică de crap și realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting Chanel.
În pescuitul la crap lucrurile au evoluat foarte mult, iar dacă am achiziționa toate găselnițele producătorilor trusa noastră de mărunțișuri s-ar transforma într-un geamantan. Toată șmecheria e să filtrăm produsele de care chiar avem nevoie de cele pe care le punem în bagaj doar că să fie, pe motiv că nu se știe când vom avea nevoie de ele.
1. Stopere extensibile
Dacă avem firul de păr prea lung pentru un boilies mic și nu vrem să schimbăm forfacul există varianta înfășurării firului pe tija cârligului până ce momeala ajunge într-o poziție acceptabilă. Dar ce facem dacă firul de păr este prea scurt? Apelăm la stoperele tip Extenda care, datorită formei, pătrund în boilies și îl depărtează de cârlig. Pentru că se produc în diferite dimensiuni avem chiar posibilitatea, cu ajutorul unui stoper lung, să înlocuim foarte rapid o bilă de fund cu un snow man.
2. Bandă solubilă
Un mod foarte eficient de nădire izolată, prin care trei jumătăți de boilies – de exemplu – pot ajunge lângă momeală fără să stea pe substrat lipite una de cealaltă. O croșetă lungă este de preferat uneia clasice pentru că putem trage boliesurile pe banda solubilă dintr-o singură mișcare.
3. Pufuleți solubili
Un pufuleț solubil plasat pe firul de păr, între boilies și cârlig, contează enorm. În primul rând prevenim încurcarea forfacului în aruncare, iar apoi ne asigurăm că montura noastră se așează cuminte pe substrat. Dacă pescuim cu săculeți PVA în zone cu nămol sau vegetație submersă putem pune 3-4 pufuleți solubili în interior. Săculețul vă pluti câteva secunde, până la topirea PVA-ului, iar apoi vă coborî lent pe fundul apei. Super pont!
4. PVA subțire
Tuburile PVA de diametru mic și foarte mic sunt deosebit de utile în pescuitul la distanță, atunci când, desigur, vrem să avem langă cârlig și puțînă nadă. Datorită formei aerodinamice a miculuțului săculeț lungimea aruncării vă fi aproape aceeași. Un PVA de diametru redus, în care trei boiliesuri intră fest, ne ajută și să plasăm două bile chiar lângă momeală printr-o atașare ingenioasă a acesteia pe firul de păr. Străngem bine săculețul, înnodăm cu bilele în formă de L, iar apoi le îndreptăm pentru a întinde foarte bine PVA-ul, care vă sta în tensiune pe cele trei boiliesuri. Introducem croșeta într-o bilă de la extremitate, o tragem pe firul de păr și punem stoperul. În apă, după dizolvarea PVA-ului, cele două boiliesuri libere vor fi aruncate la câțiva centimetri pentru o prezentare cât mai naturală. Încercați, este spectaculos!
5. Opritor de cauciuc
Un articol mic dar foarte important, mai cu seama atunci când pescuim la snow man. Pentru o prezentare corectă, în care bila de fund stă lipită de pop up, este obligatoriu să blocăm boiliesul pe firul de păr. Acest lucru se face prin simpla atașare a unui opritor de cauciuc pe firul de păr, chiar la începtul realizării forfacului.
6. Stoper flotant
Aceste mini-boabe de porumb artificial sunt excelente pentru aproape toate tipurile de momeli folosite în pescuitul crapului. Fie că pescuim cu solubile, boilies, porumb sau momeli artificiale, stoperul flotant conferă o prezentare atrăgătoare și echilibrează montura. Trebuie să aveți grijă să faceți bucla de pe firul de păr puțîn mai mare pentru a putea introduce stoperul.
Cârlige pentru crap
Există practic trei forme, mari și late, de cârlige folosite în pescuitul crapului. Restul modelelor sunt variațiuni ale acestora. De când au fost proiectate sau adaptate din alte stiluri de pescuit, aceste modele au fost gândite pentru anumite tipuri de monturi. Mai mult, de-a lungul vremii, pescarii s-au adaptat la situațiile întâlnite pe baltă, astfel încât deja putem să vorbim despre montaje optime pentru fiecare din aceste trei forme de cârlig.
Wide Gape
Poate cea mai folosită formă de cârlig pentru crap din întreaga lume. Tijă relativ scurtă și deschidere mare la curbură. Este un model indicat în cazul momelilor de fund, atunci cănd pescuim la boilies, mai ales dacă pe firul de păr punem două bile. Datorită formei, în momentul în care peștele aspiră momeala iar apoi încearcă să scape de ea, cârligul se întoarce și agață buza inferioară. Este bine să aplicăm și o bucățică de shirk tube, chiar dacă modelul pe care îl folosim are ochetul înclinat spre interiorul cârligului. Merge foarte bine și cu momeli flotante, boabe de plastic sau pop up echilibrat, însă în mod obligatoriu trebuie montat un varniș de ghidaj pe tijă, deoarece lipsa greutății momelii vă conduce la o înțepare defectuoasă dacă păstrăm anoul pentru blow back de la momelile de fund.
Long Shank
Cel mai folosit model de cârlig pentru snow man. Din experiență pescarii au constatat că acest tip de momeală, cu o bilă de fund și un pop up, lucrează cel mai bine cu un cârlig cu tija lungă. Din punct de vedere al mecanicii este firesc să fie așa deoarece după ce peștele a aspirat momeala ușoară și vrea să scape de ea, varnișul de ghidaj culisează pe tija cârligului înspre ochet și avem nevoie că acest lucru să se petreacă pe o lungime mai mare. Pentru că snow man-ul să rămână în spate, iar cârligul să se întoarcă și să înțepe. Dacă am folosi un model cu tija scurtă, ar exista riscul destul de mare că momeala să fie eliminată din gura peștelui fără să mai apuce cârligul să se întoarcă și să penetreze. Există păreri potrivit cărora Long Shank este de evitat din cauza curburii mici, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Curbura acestui model este una normală, însă tija este disproporționată, fiind – evident – mai lungă. Așadar, atunci când asortăm mărimea cârligului cu momeala, dar mai ales cu gabaritul peștelui pe care-l urmărim, trebuie să ținem cont de acest aspect. Și în cazul acestui model este indicat tubul termocontractibil.
Kurv Shank
Sau Anti Eject. O formă de cârlig foarte versatilă, care lucrează cu aproape toate tipurile de momeli, scufundătoare, critic echilibrate sau flotante. În aplicația din fotografii noi am ales o montură KD, pentru că este simplu de realizat și nu necesită elemente suplimentare. Datorită formei curbate a tijei acest model nu impune adăugarea de tub termocontractibil, autoînțeparea făcându-se excelent, iar dacă evităm varnișul de ghidaj mecanica monturii devine superioară. De altfel, trebuie menționat că manșonul de silicon se pune pe tijă exclusiv pentru a evita încurcarea forfacului în aruncare și nu din alte considerente. Mai mult, o montură realizată fără varniș lucrează mai bine din punct de vedere al mecanicii. Marele avantaj al monturii KD, pe care noi o recomandăm în cazul cârligelor Kurv Shank, este că ține firul de păr depărtat de cârlig (în cazul firelor nedecojite, rigide, chiar la 90 de grade) și astfel se evită încurcarea. M.D.