A fost inaugurat aparatul PCR

0

La Câmpulung



Primarul Liviu Ţâroiu, arhitectul Alexandru Cotoanţă, Ioan Neacşu reprezentantul ASCM, constructorul Ion Cotescu, managerul Nicolae Alexe, viceprimarul Mărgărin Blidaru, preşedintele OAMAG, Estera Stămoiu, consilierul local Sergiu Cicu, sunt cei care au participat luni 15 iunie, la inaugurarea Laboratorului PCR de la Câmpulung. Cum acest laborator a fost aşteptat cu sufletul la gură de medicii şi populaţie, iată că s-a şi reuşit inaugurarea, iar organizarea a fost de “excepţie”, asta pentru că managerul Alexe, a invitat la recepţie doar unul sau doi ziarişti, iar la ora 10.00 nu se ştia nici măcar la Primăria Câmpulung, la cât se va face inaugurarea.


Pentru ca lucrurile să fie exact aşa cum ne-a obişnuit Alexe, Holcim România şi fostul manager Andrei Aron, primul fiind un important sponsor al spitalului de 15 ani încoace, iar al doilea, cel care şi-a chemat prietenii să îl ajute, nu au fost probabil importanţi, aşa că şi ei au fost anunţaţi că e inaugurarea, cu circa o oră înainte.“Acest laborator a fost realizat într-o perioadă de o lună, sumele de bani au venit de la sponsori, Holcim, ASCM, Consiliul Local şi spitalul Câmpulung. Se pot realize 90 de teste zilnic, iar personalul este format dintr-un medic, un laborant, un alt cadru de la laboratorul spitalului şi persoana pentru curăţenie. Urmează să ne dea DSP-ul acreditarea şi vom da drumul testărilor Covid 19”, a precizat primarul Ţâroiu.
Fostul manager a fost felicitat
Unul dintre cei care nu l-a uitat pe tânărul Andrei Aron, a fost arhitectul Cotoanţă. Acesta nu a uitat să îi mulţumească atât lui cât şi reprezentantului ASCM Ioan Neacşu. “Sunt bucuros că fac parte din echipa care a realizat acest laborator benefic câmpulungenilor, mulţumesc echipei de constructori care s-au implicat în realizarea acestui laborator şi care a urmat întocmai recomandările celor de la DSP. Aş vrea să îi mulţumesc şi bunului prieten Andrei Aron alături de care am reuşit să ducem la bun sfârşit aceast proiect. De asemenea îi mulţumesc pentru sprijin lui Ioan Neacşu care permanent a fost alături de noi şi ne-a sprijinit şi ajutat”, a subliniat Alexandru Cotoanţă.
Costuri şi sponsorizări
Holcim România a contribuit la realizarea Laboratorului cu suma de 118.326,30 lei adică materialele de construcţii, obiectele electrice şi electronice, a celor sanitare, tâmplăriei şi mobilierului. A.S.C.M. a venit cu contravaloarea proiectării şi manoperei pentru amenajarea spaţiului, care s-a ridicat la 30.000 lei, sponsorizări primite de la firmele And Secom Intexim (17.000 lei), Pet Electric Global (5.000 lei), Auto Aro Group (5.000 lei) şi Acanti Arhi-Form Support (3.000 lei). Suma totală, care a venit de la partenerii privaţi pentru amenajarea laboratorului PCR, este de 148.326,30 lei. Spaţiul găzduit de Centrul de Afaceri, din incinta Colegiului Tehnic, a fost donat Spitalului Câmpulung şi este deservit de personalul pregătit în acest sens.
Pot fi făcute 90 de teste zilnic
Autoritățile locale se gândesc și la o testare în masă a câmpulungenilor, dar acest lucru se poate realiza numai cu acordul DSP-ului.La inaugurarea laboratorului pe lângă cei prezenți au venit cu informații suplimentare chimistul Mirela Bucurescu și medicul Ana Godea.  ,,Noi vom prelucra exudatele faringian și nazal, pentru a identifica virusul SARS-CoV-2, putem face 90 de teste pe zi, iar un cost al testului este de 90 de lei. Un rezultat negativ, nu spune că nu ai infecție, munca noastră depinde de cei care recoltează, de momentul în care se recoltează proba, dacă este infecție cu o cantitate mică de virus, poate da un rezultat fals negativ, dacă proba a fost păstrată, transportată, conservată în condiții necorespunzătoare, noi ca profesioniști, sperăm în rezultate negative. Aparatul poate identifica și alte tipuri de virusuri gripale și agenți patogeni, și alte boli infecțioase”, au declarat cele două cadre medicale care lucrează în laborator.
Nimeni nu a putut răspunde concret că se va face primul test!
După ce ieșim din perioada de relaxare, cea aplicată după starea de urgență, autoritățile locale s-au decis să inaugureze laboratorul în care funcționează aparatul de testare performantă Covid 19 care funcționează în Centrul de Afaceri situat lângă Colegiul Tehnic din Câmpulung. S-a luat această decizie pe fugă, timp în care unele persoane au fost invitate altele nu, după ce o angajată a primăriei Câmpulung s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2.Numai că este o problemă, pentru efectuarea primul test, laboratorul trebuie să primeasxă avizul DSP-ului. Aici factorii implicați se încurcă în declarații și mai precis dau vina unii pe alții. ,,Avem multe probleme la nivel de spital, relaxarea ne-a adus și mai mulți pacienți. Ne preocupă achiziția, medicamentele, etc. Curtea de Conturi și-a încheiat raportul, lucrurile sunt cât se poate de transparente, nu sunt probleme. Spitalul Câmpulung deservește peste 120.000 de locuitori atât ai municipiului cât și ai zonelor limitrofe. Acest laborator era necesar nu numai pentru această perioadă, avem secție de Boli Infecțioase iar acest laborator este destinat pentru această secție pentru a avea mai multe analize corecte și concrete la nivelul spitalului. Am dus dosarul la DSP, putem da drumul la laborator. Noi am plecat cu domnul primar la drum, Holcim este un partener strategic, am ajuns prima data la o înțelegere cu cei 55.000 de euro să facem alte achiziții, lămpi UV, apoi am schimbat destinația sumelor. Am căutat aparate în toată țara, achiziția s-a făcut în funcție de aparatul mamă să fie în linie PCR. Fostul manager când a venit și a semnat în locul meu, toate erau negociate. Avem multe proiecte în derulare, timpul ne presează, pe primul loc este sănătatea pacientului. Când se obține autorizația de la DSP efectuăm primul test”, a declarat managerul Nicolae Alexe. B.Radu