Fonduri nerambursabile pentru spitalele COVID din Argeş

0



Toate cele 6 spitale suport COVID din judeţul Argeş pot accesa fonduri nerambursabile pentru achiziţionarea de aparatură medicală. Între acestea se numără şi Spitalul Orăşenesc Mioveni pentru care iniţial se spusese că nu este eligibil.


În prezent, toate cele 6 spitale COVID din județ sunt interesate să obţină bani de la Uniunea Europeană pentru achiziţionarea de echipamente şi aparatură medicală. Spitalul Județean de Urgență Pitești a transmis o listă cu echipamente și aparatură medicală în valoare de 5,39 milioane lei, Spitalul de Pedatrie Pitești- de 3,75 milioane lei, Spitalul Municipal Câmpulung- de 75 milioane lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung- de 114.000 lei, Spitalul de Pneumoftiziologie Valea Iașului- de 2,6 milioane lei și Spitalul Orășenesc Mioveni- de 3,6 milioane de lei.
Pot fi achiziţionate aparate şi echipamente medicale
Iniţial se spunea că Spitalul Orăşenesc Mioveni nu este eligibil însă, Ministerul Fondurilor Europene, prin Direcția Generale Programe Europene Infrastructură Mare a anunţat printr-o adresă transmită la solicitarea prefectului Emanuel Soare: “Spitalul Orășenesc Sf Spiridon Mioveni poate avea calitatea de solicitant eligibil, având în vedere faptul că acesta figurează în lista prevăzută în Ordinul Ministrului Sănătății nr 555 din 3 aprilie 2020 (…) În situația expusă de dvs, Secția de Boli Infecțioase a fost înființată la data de 5 aprilie 2020, în corpul existent al unității sanitare. În plus, în lista prevăzută în Ordinul Ministrului Sănătății nr 555 din 3 aprilie 2020, este menționată expres titulatura “Spitalul Orășenesc Sf Spiridon Mioveni- corp vechi. Având în vedere cele de mai sus, considerăm că unitatea sanitară se poate încadra în categoria solicitanților eligibili prevăzuți în ghidul solicitantului aferent Obiectivului Specific (OS) 9.1.”. prin accesarea acestui program spitalele pot cumpăra din bani europeni: ventilatoare mecanice, injectomate, infuzomate sau paturi suplimentare și altă infrastructură de terapie intensivă (suplimentară față de cea existentă), recoltoare sau teste extracție și diagnostic SARS-Cov-2, biocide, substanțe pentru decontaminare, combinezoane, viziere de protecție, mănuși de unică folosință, măști de protecție și izolete. M.Sandu