Abordarea partidelor la crap în trei etape

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul Zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cât mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.


În acest material vă prezentăm ”Abordarea partidelor la crap în trei etape”. Informaţiile sunt oferite de Andrei Vlădeanu, cunoscut pescar de crap din România, promotor al mişcării crapiste autohtone, dublu vicecampion mondial, campion naţional, autor de articole de tehnică de crap şi realizator de emisiuni TV la postul Fishing&Hunting Chanel.
Primesc din ce în ce mai multe mesaje pe Facebook în care sunt întrebat cum se abordează, din punct de vedere al nadei şi momelii, un concurs de pescuit la crap pe o balta necunoscută. Tactica despre care am să vorbesc nu este una numai pentru competiţii, ea poate fi aplicata şi în partidele de plăcere cu menţiunea că acestea trebuie să fie de durata 48-72 de ore. Pe lacurile mai mici, standul pe care am nimerit, ne oferă variante limitate în ceea ce priveşte locurile unde putem arunca lansetele. Suntem delimitaţi în laterale de vecini, iar în faţă putem acţionă în 3 feluri, aproape, mediu şi departe. De multe ori malul de vis a vis se află la o distanţă pe care o putem atinge cu plumbul. Aşadar, vorbim de un careu foarte precis în care trebuie să descoperim dacă este crap.
Etapa 1
În aceasta primă etapa mă interesează să descopăr cât mai rapid dacă am peşte în faţă, crap sau alte specii care se hănesc similar. Vreau să văd unde am trăsături.
Mămăligă, momitor şi PVA.
În acest mod arunc cele 4 lansete, la distanţe diferite, în scară, iar din jumătate în jumătate de oră le reîmprospătez. Nada de pe năditor şi din săculeţii solubili este absolut suficientă pentru început. Acolo unde am trăsătură mut apoi două lansete.
MĂMĂLIGĂ. Se poate face pe malul bălţii, însă eu prefer să o cumpar
PARTEA USCATA. Amestec de spărtură cu TTX care joacă un rol foarte important în dispersie.
PORUMB DIN CONSERVĂ. Îl adaug după ce am scurs zeama.
CONSISTENTA. Aşa arată nada înainte de folosire, pe năditor şi în săculeţ.
SĂCULEŢII PVA. Aceştia nu trebuie tasaţi când îi umplem.
În această etapă mă interesează să văd pe unde umblă crapii sau unde sunt cantonaţi în faţa mea. Vreau să am trăsături care să-mi spună ceva, chiar dacă peştii sunt mici. Momeala în această etapă o reprezintă boabele flotante de plastic. Echilibrez montura astfel încât cârligul să stea în coadă. La modele mai mici şi mai uşoare de cârlige doua boabe sunt prea mult şi este nevoie de numai o boabă şi jumătate, aşa cum vedeţi în fotografie. Din punctul meu de vedere, în circumstanţele date, aceasta metodă este mai bună decât clasicul marker pentru a înţelege ce avem în faţa noastră.
Etapa 2
În partea a doua a acestui articol merg mai departe şi dezvolt o tactică de pescuit care mi-a funcţionat în foarte multe partide de plăcere şi în concursuri. Aşa cum spuneam în prima parte, pe lacurile mai mici, standul pe care am nimerit, ne oferă variante limitate în ceea ce priveşte locurile unde putem arunca lansetele. Suntem delimitaţi în laterale de vecini, iar în faţă putem acţiona în 3 feluri, aproape, mediu şi departe. De multe ori malul de vis a vis se afla la o distanţă pe care o putem atinge cu plumbul. După ce am început să ne dăm seama de locurile în care trage peştele încercam să le dăm acestora o preocupare pentru a zăbovi cât mai mult în faţa noastră. Începem să aruncăm cu bastonul solubile în zonele fierbinţi, iar pentru monturi pregătim un stick mix mai consistent decât mămăligă şi porumbul de la început.
1.CÂNEPĂ. Eu folosesc cânepă gata preparată, din comerţ, preferând varianta picantă.
2.PELETE. Joacă un rol important în procesul de dispersie al stick mix-ului. Îmi place să aplelez la pelete de dimensiuni diferite.
3.PARTEA LICHIDĂ. Apa din balta şi un aditiv vâscos. Pe piaţă exista foarte multe variante de astfel de aditivi, derivate din clasicul lapte de porumb.
4.SOLUBILE. Un element foarte important, practic peştii încep să facă cunostiinţă cu amprenta noastră olfactivă.
5.GROUNDBAIT. Este partea noastră uscată, pe care o folosim atât la început, cât şi la final, pentru a mai usca amestecul.
6.CONSISTENTA. Aşa arată materialul şi stick mix-ul înainte de folosire. Ne aflăm în continuare în faza în care ne dorim să păcălim crapii cu nada de atracţie rapidă şi semnal puternic. Materialul din stick mix şi solubile cu care nădim nu lasă în apă aproape nicio urmă pe termen lung.
7.Momeala pe care o folosesc în aceasta etapă este omul de zăpadă cu solubila. Are marele avantaj de a fi una uşoară, critic echilibrată, de foarte mare atracţie. Odată cu trecerea timpului, prin dizolvarea solubilei, se uşurează şi devine şi mai uşor de absorbit de către peşti.
Recapitularea etapelor
Am ajuns la epilogul şedinţei noastre de pescuit, fie că este vorba de un concurs, fie de o partidă de plăcere. Se presupune că au trecut deja 48 de ore, iar lucrurile s-au desfăşurat potrivit scenariului din primele două zile, respectiv primelor părti ale acestui articol, pe care le puteţi vedea în secţiunea CARP THEATRE a site-ului PVTV.
Aşadar, am început cu mămăligă şi boabe flotante de plastic, am dibuit zonele în care avem trăsături, le-am nădit cu bastonul şi am introdus solubilele în apă. Suntem în faza în care pescuim cu snowman cu solubilă, o momeală de mare atracţie. A venit vremea să aruncăm în luptă şi bilele tari, mai cu seamă dacă observăm că peştii prinşi elimină solubile, nu numai cereale. Începem să aruncăm uşor bile tari în zonele respective. Se presupune că am câştigat deja încrederea crapilor, iar aceştia se află în căutarea unei nade pe care au acceptat-o. Dacă mai avem de stat o noapte şi o zi acesta este momentul în care apăsăm pe acceleraţie.
Ei bine, momeala de la cârlig se schimbă şi intră în scenă boiliesul. Personal recomand unul de dimensiuni mici (12, 14, 16 mm), căruia îi ataşăm pe banda solubilă alte două bile de 20 mm. Veţi observa că trăsăturile ar trebuie să se înmulţească, iar dacă nu se întâmplă acest lucru gabaritul peştilor prinşi ar trebui să fie mai mare. Dacă nu aveţi banda solubila puteţi improviza aşa ceva din segmente de sac PVA.
După fiecare captură aruncăm în zona în care am avut prezentarea un buzunar de bile cu bastonul. În acest mod reuşim să ţinem peştele pe loc, fară să supranădim locul. Trebuie să fim atenţi deoarece dacă în primele două etape am folosit nada dizolvabilă, care nu rămâne pe substrat, de data aceasta lucrăm cu boilies.
Aceasta a fost abordarea mea în 3 etape a unei bălţi noi, într-o partidă de durata medie. Este o tactică care mi-a funcţionat atât în concursuri cât şi în afara acestora, pe lacuri de dimensiuni mici şi medii, populate cât de cât. Vă urez fir întins şi vouă! M.D.