Un doar de evaziune fiscală a fost finalizat de ofiţerii Serviciului Investigare a Criminalității Economice Argeș. Cinci oameni de afaceri au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de evaziune fiscală. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi înşelat statul cu peste 170.000 de lei, prin tranzacţii fictive.
„Din cercetări s-a stabilit că, în perioada octombrie-noiembrie 2012, cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 64 de ani, au înregistrat în evidențele contabile mai multe operațiuni fictive privind achiziții nereale de bunuri, cu precădere materiale de construcții, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale de la stat. Prejudicul adus bugetului consolidat al statului este de peste 170.000 de lei, din care peste 90.000 de lei au fost recuperați iar pentru restul au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei în cauză. Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș cu propunere de trimitere în judecată”, a transmis IPJ Argeş într-un comunicat de presă.
Înregistrau facturi fictive în contabilitate
Cei cinci sunt: Constantin Adrian M., de 27 de ani din comuna Vultureşti, )acesta fiind suspectul principal, cel care furniza facturile fictive), Gheorghe C., de 64 de ani, din Coşeşti, Constantin A., de 45 de ani, din Leiceşti, Viorel G., de 50 de ani, din Bucureşti şi Petre P., de 41 de ani, din Bucureşti. Primul este acuzat de evaziune fiscală ceilalţi patru de complicitate la evaziune fiscală. Mecanismul prin care administratorii firmelor au înşelat statul este următorul. Societăţile implicate au înregistrat, în evidenţa contabilă, achiziţii de bunuri si servicii (în funcţie de domeniul de activitate al fiecăreia) de la furnizori, persoane juridice, avand un comportament fiscal inadecvat, de tip fantoma, pentru a diminua obligatiile fiscale datorate bugetului de stat. În acest scop au fost înfiinţate sau reactivate societăţi, care au pretins realizarea unor activităţi economice, al căror scop a fost de a permite celorlalte verigi din lanţul de tranzacţionare să realizeze deducerea unor sume de bani, reprezentând impozite şi taxe datorate, prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor operatiuni fictive de achiziţii de bunuri sau servicii. Societăţile furnizoare, nu înregistrau obligaţii fiscale de plată la bugetul de stat întrucât datele înscrise în declaraţiile şi deconturile de TVA nu generau obligaţii de plată. După ce poliţiştii au demarta cercetările, patronii bucureşteni au achitat aproximativ 90.000 lei partea lor de prejudiciu. M. Sandu