S-a sărbătorit Ziua Iei

0



Ziua Universală a Iei este sărbăto­rită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în ţara noastră şi în comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe din întreaga lume.


Anul acesta, manifestările se desfăşoară în conceptul „Acasă, la origini“, dorind să conecteze oamenii la esenţa poporului român – poate pribegi, dar mereu legaţi de pământul strămoşesc. Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pân­ză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.
Frumuseţea, pusă în valoare şi de Centrul Cultural Mioveni
În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului. Frumuseţea iei a fost pusă în valoare și de către reprezentanții Centrului Cultural Mioveni ( Ansamblurile “Plai de Dor”, „NOVA” și „Dorulețul „) prin participarea atât în ţară, cât şi în străinătate la numeroase evenimente. Ziua Universală a Iei reprezintă un bun prilej de a face cunoscut acest simbbol național. Astfel, pentru a marca această zi, angajații Centrului Cultural vor veni la serviciu îmbrăcați în ie. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.