Primarul unei comune din Argeş a fost condamnat definitiv într-un proces de corupţie. Acesta a primit o condamnare cu suspendare de 1 an şi 4 luni, pedeapsa fiindu-i micşorată în urma contestaţiei în anulare ce i-a fost admisă de Curtea de Apel Piteşti.
În iunie 2018 primarul, de la acea vreme, al comunei Şuici, Constantin Iatagan a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de un an şi 7 luni închisoare cu suspendare. Ca urmare a deciziei instanţei, edilul a fost demis, la data de 15 iunie 2018 pierzând mandatul. Potrivit deciziei, Iatagan nu avea dreptul să mai candideze pentru o funcţie publică vreme de doi ani. Fostul primar s-a ales cu condamnarea după ce procurorii DNA Piteşti l-au acuzat pe el şi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Şuici că ar fi accesat ilegal fonduri europene pentru izlazul comunal. Potrivit procurorilor Anticorupţie, în septembrie 2007, când s-a constituit Asociaţia crescătorilor de animale şi producţie vegetală Şuici, împricinaţii se numărau printre membrii fondatori, deşi în paralel erau şi funcţionari publici. Pentru campania aferentă anului 2010, urmare a modificării cadrului legislativ, Consiliul Local Şuici nu mai îndeplinea condiţiile de eligibilitate. S-a hotărât ca sprijinul financiar pe suprafaţă de la APIA să fie obţinut de Asociaţia crescătorilor de animale şi producţie vegetală Şuici, obţinând suma de 242.027,65 lei, bani din fonduri europene şi de la bugetul naţional. În timpul cercetărilor a fost rambursată suma integral, iar cei în cauză tot au fost judecaţi și condamnaţi cu suspendare.
Pedeapsă redusă
În anul 2019, Constantin Iatagan a formulat cerere de revizuire, singura cale de atac posibilă, în încercarea de a obţine desființarea hotărârii judecătoresti definitive. Nu a obţinut ceea ce dorea, în schimb instanţa i-a redus pedeapsa iniţială. „Admite contestaţia în anulare formulată de condamnatul Iatagan Constantin cu privire la decizia penală nr. 475 din 04.05. 2018 a Curţii de Apel Piteşti, pronunţată în dosar nr. 2691/109/2015¸ pe care o desfiinţează, numai în ceea ce îl priveşte pe inculpatul contestator. (…) Rejudecând în aceste limite, descontopeşte pedeapsa principală de 1 an şi 7 luni închisoare aplicată inculpatului Iatagan Constantin în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor şi înlătură sporul de 3 luni, după cum urmează: – 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (…) 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual(…) încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iatagan Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual(…) ca inculpatul să execute pedeapsa principală de 1 an şi 4 luni închisoare, în condiţiile art. 91 şi următoarele Cod penal şi 2 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal”, se precizează în sentinţă. M.Sandu